Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии

ГЕРБ и БСП ги разделя процент
Обновена: 5 окт 2020 13:15 | 5 окт 2020 12:43, Александър Попов
432
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
Снимка: БГНЕС
Конфронтацията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев води до ръст на недоверието и към двете основни институционални фигури, сочи проучване на "Алфа Рисърч". 
 
Загубите обаче са много по-съществени за Борисов, отколкото за Радев. 
 
Президентът Радев бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение - 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. 
 
Премиерът губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение, рейтингът му е близо до нивата на К.Нинова (19.8%). Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България” Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Кр.Каракачанов (12.1%), но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието.
 
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
 
Като цяло, традиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие - 26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9% - 33.7%). Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение.

Коя е алтернативата на сегашното управление?

Неяснота цари и по друг ключов проблем – каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление? Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в Р.Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Сл.Трифонов,  залагат на формулата „всички срещу ГЕРБ“. 9.4% са за „лява алтернатива“, като симпатизантите на БСП и М.Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за „дясна алтернатива“. Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на „Демократична България”, но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии,  са на мнение, че няма приемлива алтернатива.
 
Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември – сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза, оказват пряко отражение върху електоралните нагласи. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора – ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията на безпартийните ще спечели поне 150 200 депутатски места като се създаде а за други никой няма да гласува
332
5
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Партията на безпартийните скоро ще се създаде и ще спечели 100% за никакви чалгари,бесепари,гербарасти,костовисти,прокопиевисти и тнт няма да се гласува а ще се емигрира
331
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЕЖДУ - Николай Бареков и Слави Трифонов няма разликаот водещи на предаване и хоп станаха политициизползват телевизионния екран за собствена облага.
330
1
 
1
 
! Отговори
Няма не искам преди 3 години
До DidoНяма недей...
329
1
 
6
 
! Отговори
казано е преди 3 години
Искайте и ще ви се даде! Това сте си поискали.
328
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този за колко дни ще ви оправи
327
1
 
6
 
! Отговори
Dido преди 3 години
До БЕЗ - аха, демек и това оправяне ще е като всички до сега! Мирси, ни щъ!
326
2
 
12
 
! Отговори
Помните ли преди 3 години
Помните ли го тоя как ходеше като Робин до Батман с Бойко из нощна София, га Бойко беше Глав. сек. на МВР?!? С едни кожени шлифери! И как го гледаше като малчуган Лео Меси?!? Веднъж като си се таркалял с прасетата си мръсен като тях бе Славчо!!! То не бяха Бойко, Васил Илиев, Мултигруп, с кой не беше дружка бре! Аман от катарзиси и измислени герои!!!
325
1
 
9
 
! Отговори
тъ ръ ръ ръ ръ тъ преди 3 години
Аз съм и ад и рай...Ти гласа за мен си дай...
324
1
 
3
 
! Отговори
Оди преди 3 години
До >Къде сакаш. И на протесто мож да идеш
323
0
 
3
 
! Отговори
БЕЗ преди 3 години
До DidoВАЗЕЛИН. По народному
322
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За дългия само от малцинствата ще гласуват
321
1
 
14
 
! Отговори
> преди 3 години
Ако Слави вземе някакъв сериозен порцент на изборите (над 10%) аз напускам България. Този път завинаги. ПиснА ми от експерименти.Ваш: нормален Българин
320
5
 
6
 
! Отговори
Събудете се бе! преди 3 години
Слави ще ви оправи!
319
1
 
13
 
! Отговори
ВИС 2 преди 3 години
СлавчУ народа като го обича толкова, що ходи с два джипа охрана?!? От народната любов ли се пази, от тия пред които е поел ангажименти?! Гони го параноьота как гръмнаха приятелчето му Васко Илиев докато отиваше на обяд с него?
318
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
----ЛЪЖАТ този е по зле от АЗИС---
317
0
 
8
 
! Отговори
До Българин преди 3 години
Причината, че държавата е такава е, че има такъв народ! Докато не осъзнаете, че за корупцията, мръсотията, шуробажинащината е виновен и целия народ, няма да има управия!!!! Политиците са огледало на народа! Отворети си очите и се вижте в огледалото! Като поправите себе си, ще управите и тях!!! Няма да гласувам за този царвул, защото той е гуру на чалгализирането на този народ!!!
316
2
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Следващата "пате рица" на б.б. Следващия Бареков, не му вярвайте. !
315
3
 
5
 
! Отговори
Х преди 3 години
Да бе как пък не, Слави дет през цялото време на тия протести никъв го не видяхме.
314
1
 
13
 
! Отговори
6 месеца преди 3 години
6 месеца след като Славун състави правителсто ще има протест с призив - Чалга вън!! Още загубено време по пътя към нормалния ни живот!