САЩ достигна политическото си дъно след дебата Тръмп-Байдън

Иво Христов: Обществото им е дълбоко разделено
6 окт 2020 08:44, Ния Христова
102
САЩ достигна политическото си дъно след дебата Тръмп-Байдън
Снимка: БГНЕС
"Дебатът между Доналд Тръмп и Джо Байдън беше политическото дъно на САЩ. Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах".
 
Това каза в ефира на bTV социологът проф. Иво Христов. Той описа случилото се като "крайно неприятно и изключително напрегнато". 
 
"Там няма абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество - общество на ръба на гражданската война", каза още Христов.
 
"Големи играчи очакват САЩ да влезе във вътрешната разпра и да няма възможност да реагира адекватно на външни заплахи. Отчитайки неособената кондиция на ЕС, нещата стават крайно неприятни. Мисля, че 2020 г. ще бъде началото на взривни процеси в световен мащаб", коментира социологът. 
 
"Ако Байдън дойде на власт, това означава серия от войни в нашия регион. Ако остане Тръмп, означава, че ще продължи демонтажа на всички международни споразумения", смята Христов.
 
Относно ситуацията в Нагорни Карабах той сподели, че "крайно съм притеснен от конфликта в Нагорни Карабах. Смятам, че там нещата ще придобият все по-тежък характер. Очертават се блокове, в които за първи път Арабският свят, с изключение на Катар и плюс Иран, заставан зад Армения. От другата страна е тюркският свят плюс Пакистан, които застават зад Турция. Всичко това ще бъде решено от тежката дума на Русия,".
 
Иво Христов определи вчерашният дебат в Европейския парламент като "много пара в свирката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари