Ветото на Радев не мина, ще гласуваме с машини и с хартия

Социалисти молили Караянчева да гласуват с бюлетина
Обновена: 8 окт 2020 12:20 | 8 окт 2020 12:19, Камелия Цветанова
117

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството в парламента очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев за Изборния кодекс. То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС.

По време на дебата, който продължи близо три часа, отново се чуха старите аргументи на управляващи от опозиция.

Още по темата
Държавният глава върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини. Радев не е съгласен и с това Централната избирателна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата. Според него управляващите целят да постигнат служебна победа на изборите с последните поправки в Изборния кодекс.

От БСП застанаха зад мотивите на държавния глава. "Законодателството ни през последните години наподобява сапунена опера - повтарящ се сюжет, драма и очаквана развръзка", скочи червеният Крум Зарков.

Според него в момента човечеството преживява поредна индустриална революция, а България катастрофира при въвеждането на една доста семпла машина, като причината е само една и тя е, че мнозинството не иска машини за гласуване.

"Същността на политиката на мнозинството е да саботирате този способ за гласуване, защото с него се ограничава манипулирането на вота и се свежда до нула броят на недействителните бюлетини", настоя Зарков.

Според съпартиеца му Кристиан Вигенин една от целите на машините е да се намали до минимум ролята на човешкия фактор, за да няма манипулации. С възможността да се гласува и с машини и с хартиени бюлетини, не само че фалшификации се улеснявали, ами се създавали и допълнителни проблеми.

"Целта ви е да има едни избори с много сгрешени протоколи и ако искате да сте честни с избирателите направете така, че изборите да са прозрачни", призова той мнозинството.

Иван Иванов от БСП настоя, че машините свеждат до нула недействителните бюлетини, а ефектът от това е по-висока избирателна активност. "Недопустима е непредвидимостта на изборния процес, не може след поредица от експерименти, сега да се чудите как да го премахнете. Хората искат оставка и честни избори, но вие не го чувате това нещо, нито подавате оставка, нито искате честни избори. Скритият ви аргумент е власт на всяка цена", обърна се той към мнозинството.

Вежди Рашидов от ГЕРБ му отговори, че българските граждани не са само протестиращите, а тези, които са на работа по време на демонстрациите.

"Не само тези на жълтите павета, те са селяните, които прибират житото, лекарите, инженерите, това не са ли българските граждани или само тези на паветата. И това машинно гласуване го има само в Индия и Венецуела, какво толкова се напъвате с това машинно гласуване", настоя той.

Шефката на НС и лидер на местната организация на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева настоя, че оставането на бюлетините на хартия е по желание на избирателите.

"В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват и много избиратели на БСП, които казват: „ Вразумете ги тези нашите, не допускайте да има само машинно, защото това нас ни притеснява, това е поредната мантра, която повтарят за манипулация на изборите, търсят оправдание, защото ще изгубят изборите", посочи тя.

Според червената шефка Корнелия Нинова високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление и той да не се възпроизведе като "Борисов" 4.

Тома Биков от ГЕРБ обаче обвини левицата, че непрекъснато твърди, че изборите ще бъдат фалшифицирани от страна на управляващите и заради това избирателите не отивали до урните.

"Доверието е много важно в една демокрация, а доверието в изборния процес е фундаментът на представителната демокрация. В демокрацията се губят избори и заради това тя е добра, в диктатурата не се губят избори", отбеляза той.

Според него машинното гласуване може да се хакне дори да не е свързано с интернет, така че не гарантира честен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо БСП и Радев твърдят, че се манипулират изборите при гласуване с хартиени бюлетини?Това го знаят от собствения си опит.Най-манипулираните избори бяха първите след 1989 г. Масата беше за промяна и против ко-му-нистите, а накрая спечелиха те.Доказани измам-ни-ци са БСП-БКП.
98
0
 
2
 
! Отговори
безпартиен(107) преди 3 години
Преди години бях в СИК като член на комисия.След края на изборният ден се броят гласовете пред всички,неизползваните и сгрешените бюлетини.Пишат се протоколи.Всичко се събира в чувал и се носи в ОИК.Чувалите се съхраняват там и ако някой има претенции всичко може да се провери.В протоколите са и собственоръчните подписи на членовете на СИК.Така,поне в СИК нямаше измами.Не съм убеден,че ще е същото с машините.Сега ако ме търсят за член на СИК-ще откажа!
97
0
 
1
 
! Отговори
безпартиен преди 3 години
Има машини-има възможност за хакерска намеса.На хартия-няма как.В края на изборният ден се събират членовете на СИК преброяват бюлетините,пишат протоколите,събират всичко в чувал и носят в ОИК.Никак не искам в секцията да влезе някой хакер и да генерира на машината едни 1000 гласа,а по списък избирателите са 650!Нито ще го разбера кой е,нито кога го е направил!Ако има машини-търсете си членове на СИК готови да влязат веднага в затвора!А и нали искаме честни избори????
96
0
 
2
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
0 0До Бай КуртиВъх! Ама те големи хакери ***, бе! Герберастите да доведат "Бели хакери" и да защитят терминалите за гласуване, бе! Или ви е страх от нещо, герберунгели? ##################Въх не въх ,не е на ко му не та та работа аз, как ще гласувам.
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай КуртиВъх! Ама те големи хакери ***, бе! Герберастите да доведат "Бели хакери" и да защитят терминалите за гласуване, бе! Или ви е страх от нещо, герберунгели? Страх ли ви е?
94
0
 
8
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
От ,какъв зор зеления чорап и другарката Импексова ще ми казват,как ще гласувам.Аз искам да дам гласа си с хартиена бюлетина, защото комуня ги те могат да хакнат машината и да манипулират гласа ми. А,че електората на другарите не се справя с хартиената бюлетина, не е мой проблем. Самия факт,че машините не се използват в нито една страна в Европа е красноречив.
93
0
 
7
 
! Отговори
Радев-Ветото преди 3 години
Амииии, тоя *** , Фигуранта , не може да съчини една собствена мисъл, как да му уважиш мнението ??? Изобщо, за какво ни е един Фигурант ? Само да му плащаме разходките по страната, пиршествата , показността на безрадието му, капризите на жена му, простотиите на пазвантите му..... !!!??? Докога ще харчим пари за един хрантутник, от когото няма милиграм полза ?????????????????????????????????????
92
0
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"То беше подкрепено само от депутатите от БСП и ДПС."===Дрогаре, ко стана пак ве? За 186 път ДПС и БСП са дупе и ***, ама вие пак си дуднете, че ДПС-то било с ГЕРБ-а. Ама то пред фактите само Боговете мълчат, не и комунистите
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избраха Елена Йончева в мониторинговата група за демокрация..
90
3
 
18
 
! Отговори
до 91 преди 3 години
Не е вярно, че нито едно вето на Радев не е минало.Мина ветото на Закона за фалшивите новини.Така сега Сбабикян има сайтове за лъжи-защото не може бащата на фалшивите новини да не фабрикува лъжи..а и не бива да го осъдят за лъжите.Ветото на Радев за фалшивите новини мина защото му беше адски важно да има лъжи в Б-я.Така прокара постановката за фалшивото шкафче и обвиниха Б.орисов,че уж лик.видирал жената снимала шкафчето.Фалшивите новини са част от театрото.Трябват им за постановките и цирка.
89
0
 
14
 
! Отговори
Асан Карагъзъ преди 3 години
До АнонименНито едно вето на Радев до сега не е минало.Що ли се хаби !-------------------------------------За да не забравим, че го има.
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев и Нинова нещо полезно??НЯМАА
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП искат само с машини.Радев иска само с машини. Ами защо Нинова пусна урни по домовете на хората на 12.09 и то какви урни бяха-кутии от обувки с тиксо облепени!Ходеха по 1 човек в къщите-обикаляха като червени паяци и събираха уж някакви бюлетини.След това се оказаха с над 250 повече.Нали на Конгреса същата работа?!Гласуваха с хартиени бюлетини.Отново бяха с 200 в повече от присъствалите.Но за сметка на това вкараха дъщерите си - Кутев и другите манипулатори.Радев също с хартиена бюлетина избр
86
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До Джедай МастърАма сега Цвъки ще влачи чували за него си! :)
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С машинното гласуване ще стават още повече измами.То сега всеки трети е хакер.
84
0
 
5
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Принципно не вярвам нито на хартиената бюлетина, още повече на машината !!!Да ни събират на площада и да гласуваме с вдигане на ръце - така пък вотът няма да е таен ...
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито едно вето на Радев до сега не е минало.Що ли се хаби !
82
0
 
4
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Абе не си спомням някога вето от президента да е минавало, изобщо този приьом да го махат или да го променят, има ли смисъл от него !!!
81
3
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
До шопВ Италия депутати от мнозинството не влачат чували с бюлетини в ЦИК след края на изборния ден.
80
1
 
17
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До ftjРумпи затова скача. Путин му обещал да се намеси, да пипнат хакери машинките и БСП да спечели. Е да, ама не!