Развлекателният бранш скочи: Защо ни демонизират?

Те оспориха твърдението, че 41,88% от заразените идват от заведенията
26 окт 2020 18:30, Нели Христова
131
Развлекателният бранш скочи: Защо ни демонизират?
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни, се посочва позиция на двете организации.

"От данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа", пишат още управителите на заведенията.

Възражението на собствениците на заведенията е срещу зам-шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. В неделя пред bTV тя обяви, че в заведенията наистина няма много епидемични взривове, но там, където има процентът на заразените е огромен - над 41 на сто. Това е много повече в сравнение с офиси и предприятия, каза Христова.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове. Още повече, че засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти!", се казва още в позицията на асоциацията, разпространена днес в отговор на проф. Христова.

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", добавят от бранша.

"И винаги сме били категорични – когато компетентните органи открият някъде нарушения, виновните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат поставени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки".

"Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията".

"Ние сме наясно, че посещението на заведения не е от първа необходимост. Това е право на личен избор. Но убедено твърдим, че правим всичко по силите си за спазване на мерките, сами предлагаме нови такива и винаги сме били лоялни партньори, когато мнението ни е било потърсено. И е много по-вероятно човек, който чувства здравен дискомфорт да отиде на работа, за да запази препитанието си, а не да посети заведение".

"Отново обаче сме в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска", допълват от Асоциацията и Сдружението на заведенията.

"Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции".

"Остро осъждаме очертаващата се дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Подозрение преди 3 години
Май пак на *** се плаща да се изследват и така се дига бройката. Затова правят опашки пред лабораториите. Те без пари не ходят никъде.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ами 34Къде? В София? Моооля те! Дали и 20% от народа го позлва тоя транспорт. София от 1.1 милиона, стана на 1.6 милиона, а трафика на стана с 30%, а със 330% повече.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Здравето и живота на хората са по-важни от 10 000 фирми за търговия на дребно."Да, 10 000 фирми, обслужвани от 2000 други фирми, кито бива обслужвани от своя страна от далеч не толкова малко "търговийки", като в тези фирми работя навскяъде от 2-*** до 1200 човека (говоря за една конкретна). Стотици хиляди остават без работа, бизнеса се затрива, а даже короната да "свърши", ще имаш стотици хиляди безработни с години напред.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KOI USPQ DA SI POXARCHI PARITE BRATQ PAVLOVI KOSIO SAMOKOVECA KOI NIKOI?????
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа е смотан. Ако не ходят да се тестват без да са тежко болни няма да има бум на болни и няма да затварят никъде.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кито от Кито,Еквадор 20 Франция кога затвори баровете и други подобни ? Когато броя на заразените стигна до небесата
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26А дано!
26
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не закривайте бизнес за стотици милиони - чалга, леки дами, наркотици, венерически спомени, спин, алкохол ,секс и разпускане на мутрите. Оставка.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NE VI LI E QSNO CHE TIQ MUTRI SYS ZAVEDENIQTA I XOTELITE IMAT PARI ZA 20 JIVOTA NO NAI XUBAVOTO E CHE NIKOGA NE MOGAT SI GI IZXARCHI I V TOVA IM E TRAGEDIQTA NQMA KOI BOG DA IM PODARI 1000 GOFDINI JIVOT TE TVA E GOLQM PROBLEM QSNOO
24
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ден без сърцераздирателни статии за кръчмарски бранш е загубен ден. Пишете повече за него отколкото за спрени приеми в болниците и недостиг на медицински кадри.
23
1
 
2
 
! Отговори
Слави пием! преди 3 години
Слави като стане пием ще ни дигне мерезетата и серезетата да ходим по заведения и по развлечения да се развличаме да ни минава живота леко и приятно в удоволствия и развлечения.
22
2
 
2
 
! Отговори
SLABA RAKIQ STE преди 3 години
До ХммALOOU KOGATO TIQ MUTRI UMRAT OT GLAD NIE SCHTE SME IZGNILI OTDAVVA BE OT GLAD RAZBIRA SE
21
6
 
0
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Най-много зарази разнася градският транспорт. С него кръстосват болни из целия град. Никой обаче не го затваря. Защо? Защото е по-лесно да затвориш кръчмите и да се тупаш в гърдите колко много си свършил.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук добре действа коронката, само така. Изобщо навсякъде коронката е на място, ще мине през когото трябва и ще свърши каквото трябва, и на никой няма да му се размине, ако ще и със скафандър да ходи.
19
3
 
8
 
! Отговори
Кито от Кито,Еквадор преди 3 години
Клубовете под ножа.Троловете подкрепят, защото в заведение не стъпват от безпаричие, клавиатурните са и за забрана на жените, защото са недостижим блян.А Франция със затворени барове-50 000 заразени.
18
1
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До 17,ХАХАХАХХА тия ще са умрели от глад. Харесва ми идеята ти. Така ще има възмездие за всички
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако му кажат да влезе я някоя задушна дупка да ми пускат гръмотевични шумове и да му светкат светлини докато пие евтин алкохол, пак загубения човек ще отиде и ще плаща.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩотоБез всеки един може, дори и без теб. Дай да те изхвърлим на сметището, защото не си ми от първа необходимост! Всеки си има място под слънцето. Като ще ги затварят, поне да им покриват загубите на 100%! Например средната заработка по касов апарат за последните три месеца.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Развлекателния бранш служи на тъмните сили. Нормален човек няма нужда да се развлича, кой има нужда да развлича - само загубените хора? Хората са създадени за да работят, а не да се развличат, а за тия които не искат да работят идват тъмните да им предлагат развлечения, да ги развличат. Самата дума на български е красноречива - разни влечения, като муха без глава., където я завлечат развлекателите, ако му кажат да лежи на пясъка на жегата ще лежи и ще плаща за това.
14
2
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Поминък на какво? На МРЗ-та и неплащането на осигуровки ли? На лъженето в грамажа и качеството на алкохола ли? На немитите салати? Просто заведенията, които наистина спазват нещата и работят както трябва се броят на пръсти в цяла София. Това е бизнеса, който е най-сивия след наркотиците и каките