Развлекателният бранш скочи: Защо ни демонизират?

Те оспориха твърдението, че 41,88% от заразените идват от заведенията
26 окт 2020 18:30, Нели Христова
131
Развлекателният бранш скочи: Защо ни демонизират?
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от манипулативното представяне на данни с твърдението, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни, се посочва позиция на двете организации.

"От данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа", пишат още управителите на заведенията.

Възражението на собствениците на заведенията е срещу зам-шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. В неделя пред bTV тя обяви, че в заведенията наистина няма много епидемични взривове, но там, където има процентът на заразените е огромен - над 41 на сто. Това е много повече в сравнение с офиси и предприятия, каза Христова.

"Категорично възразяваме срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове. Още повече, че засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти!", се казва още в позицията на асоциацията, разпространена днес в отговор на проф. Христова.

"Недоумяваме от целенасочените опити за демонизиране на развлекателния бранш. От началото на пандемията демонстрираме отговорност и правим всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки. Нещо повече – ние сами предлагаме нови и нови мерки, за да запазим здравето на хората и препитанието на служителите си", добавят от бранша.

"И винаги сме били категорични – когато компетентните органи открият някъде нарушения, виновните да понесат своята отговорност за тях. Но не всички да бъдат поставени под общ знаменател. И никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки".

"Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията".

"Ние сме наясно, че посещението на заведения не е от първа необходимост. Това е право на личен избор. Но убедено твърдим, че правим всичко по силите си за спазване на мерките, сами предлагаме нови такива и винаги сме били лоялни партньори, когато мнението ни е било потърсено. И е много по-вероятно човек, който чувства здравен дискомфорт да отиде на работа, за да запази препитанието си, а не да посети заведение".

"Отново обаче сме в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска", допълват от Асоциацията и Сдружението на заведенията.

"Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции".

"Остро осъждаме очертаващата се дискриминация срещу младите хора, които работят в заведенията и отнемането им на конституционното право на труд. Заявяваме готовност да защитаваме служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
5
 
! Отговори
Юр.Б преди 3 години
Този бизнес не е най-важния за държавата, но е достатъчно значим, хиляди работят в него, не е редно да се подритва ей-така, просто от властническа хиперактивност "дайте да направим нещо".
12
3
 
14
 
! Отговори
Прави са преди 3 години
Съгласен съм, че не е вярно, че разните там кръчми са виновни за 40% от заразата.Повече от 80% е, и това е главно между 80%-те на професора.Иначе, според мен изобщо не трябваше да ги отварят, но след като служат за изпиране на парите на бившите авери на Тиквата, то те бяха отворени веднага. Иначе, по това време полицаите се заяждаха и даваха глоби на 90-се годишни старци, които са седнали на пейката в парка.
11
5
 
9
 
! Отговори
Щото преди 3 години
Може и без вас. Не сте икономическа единица от първа необходимост.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са хората да протестират. Отнемат им поминъка.
9
1
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Нали има програма 60/40 , защо Протестират ???Май нещо НОИ не ЗНАЕ ?Сивия Сектор ?
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно бардаците работят. Снощи ходих на жрица и беше добре. Чисто , душче, дезинфектант. Добре ме обслужи. Само бардаците да не погнат че няма какво да се прави.
7
2
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Га ядохте кюфтета нИ рИвахте. Свалиха ви ДДС-то, качихте цените. Разходете се по Витошка да видите колко се спазват мерките... Гледам едни млади сервитьорчета хвърчат напред-назад, масите са една до друга, вентилация къде има в шатрите на улицата. Сега са ги затворили, пуснали са газовите лампи и никаква вентилация няма. Освен това, това се очакваше да стане, което води до мисълта защо не направихте малко резерви докато можехте или пак беше на принципа-Колкото повече толково повече?
6
13
 
6
 
! Отговори
-------- преди 3 години
А някоя банка как не затворихте или голяма фабрика? Само ресторантите ви пречат. Това е нарушаване правата на гражданите.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да ви фалират,не разбрахте ли ?
4
3
 
3
 
! Отговори
Квас Квас преди 3 години
Голяма работа!В Русия всички браншове си скачат най-редовно.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не разбрах. Как 49 положителни от 117 теста преди да са били отворени?
2
10
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Едва ли някой от тез инкубатори и развъдници на болести плаща здравни осигуровки!После заразените ние ги лекуваме с нашите пари пък по заведенията им ходят основно наркомани,мутрчки,пияници,силиконки и парцалеси неработещи никъде!
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото са страхливци и им е най-лесно вас да демонизират и затворят.