Весела Чернева за Македония: Надявам се на дипломация

Разширяването на ЕС е поставено сериозно под въпрос
7 ное 2020 14:25, Ния Христова
30
Весела Чернева за Македония: Надявам се на дипломация
Снимка: БГНЕС
"Националният ни интерес е за стабилност и перспектива на региона", каза пред БНР Весела Чернева, която е директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Тя коментира позицията на България, че не е в състояние да приеме предложената преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея.
 
Чернева коментира и факта, че София и Скопие продължават да са единствените столици в Европа, които нямат помежду си железопътна линия. Според нея трябва да се осъществят европроекти и да има повече възможности за българския бизнес и за българските граждани.
 
"Надявам се да има още време за дипломация", каза още Чернева и уточни още, че когато става дума за дипломация, винаги трябва да се прави компромис:
 
"Виждаме, че министър Екатерина Захариева се опитва да вкара дипломатическия арсенал и дипломатическия речник в този спор. Крайният срок за вземане на решения по този въпрос беше отложен до 17-и ноември, когато ще е Съвет "Общи въпроси", така че на дипломатите от двете страни и на Германското председателство беше отворено още малко пространство".
Още по темата
 
Според анализа на Чернева разширяването на ЕС е поставено сериозно под въпрос. Много европейски страни биха искали да видят края на това разширяване, но не могат да го постигнат официално, затова се радват на действия, каквито сега прави България:
 
"Това са същите страни, които блокират България за Шенген. Те със сигурност няма да са недоволни, ако видят изтласкана тази балканска периферия по-далеч от европейските решения и проблеми".  
 
Весела Чернева сподели притеснението си, че България много бързо изчерпва капитала си от успешното председателство на Съвета на ЕС:
 
"България няма вече много какво да предложи на своите европейски партньори. Ние имахме две големи ценности - връзките ни с Турция и Западните Балкани. В момента ние не изглеждаме като страна, която би могла да предложи нещо по въпросите за решаване в ЕС".  
 
Според нея в следващите дни ще бъде представен някакъв тип механизъм, който да осигурява мониторинг на напредъка по двустранния договор между София и Скопие:
 
"Който е доста добър документ и би било чудесно, ако започне да се изпълнява и от двете страни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
13
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 3 години
Поредният безродник в пола, на ясла на нашите данъци ни дава акъл. Не, благодарим, госпожа. Ние, българите ще поемем този риск като по-малкото зло, което ни предстои, в сравнение с това, което ни чака ако допуснем вардарските подлеци до пълноправното членство, без да им извадим отровните зъби. А ва вас, госпожа, не ви прави чест!
17
0
 
12
 
! Отговори
Миланов преди 3 години
Чернева ,нарочно не Ви казвам .госпожо. ,не ни прави на *** , пази си хляба !!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз се надявам, поне сега веднъж да защитим националните си интереси и достойнтството си.
15
0
 
20
 
! Отговори
Не е чиновник на ЕС преди 3 години
Организацията Европейски съвет за външна политика е менте от типа Галъп Интернешънъл. Всеки може да регистрира НПО и да я нарече Европейска комисия за културен и научен обмен, например. Това не означава, че шефът на тая комисия ще бъде еврокомисар.Тъnи ментета, разчитащи на неолиберални подаяния и наивни ***.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ние сме ЕС, изчезвай.
13
0
 
29
 
! Отговори
ТЪРГОВИЯТА! преди 3 години
"България няма вече много какво да предложи на своите европейски партньори. Ние имахме две големи ценности - връзките ни с Турция и Западните Балкани. В момента ние не изглеждаме като страна, която би могла да предложи нещо по въпросите за решаване в ЕС".Чиновник на Европейския Съвет, отговарящ за бизнеса на тази институция в България. Само името е българско. Нито една дума на Г-жа Чернева не е пречупена през нашите интреси. Важно да се вземе пред вид!
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 70 години, въпреки всякакви опити да се прокара ЖП връзка със Скопие, България среща непрекъснати откази. Дори когато им предлагахме финансирането да е за сметка на България. По същия начин стоеше и въпроса за магистралата Ниш- София. Сърбия искаше България да е откъсната от света, особено с Македония. Сръбската магистрала до Ниш си беше идеална, после до градицата беше каманак и дупки. Същата политика водеше и Македония.След 90та година на български фирми в Скопие им се правеха спънки.
11
0
 
6
 
! Отговори
Маке бре преди 3 години
Какъв е тоя диалект, на който пишеш? Западнотатарски или югозападнотатарски?
10
3
 
21
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
поредната неолибералка която се чуди как да пробута макетата в ЕС!!!!
9
2
 
24
 
! Отговори
Гладни Марсианци преди 3 години
Още едни конкуренти-лапачи на хранилката на ЕС. Много са гладни - ще ни подядат! Да не мислиш, че ги интересуват - демокрация, справедливвост, правова държава, Европейски ценности!? Колкото ги интересува и историческата истина за тях самите - одма плюят и ccepaт на метено! Я да си стоят там, където са! Ще ги приемем след 20 год., като част от Голяма Албания.Албанците поне знаят кои са, кои са им приятели от съседите... и не се правят на токущо кацнали Марсианци.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се въведе гласуване от всеки жител на ЕС за приемане на нови държави. Аз например не ги искам тия диваци в ЕС
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таа жолта Татарка да си оди во Татарстан! Што бара во ЕУ!
6
1
 
28
 
! Отговори
Празнодумците преди 3 години
Държава, която има за национален празник деня, в който "македонски" комунисти убили двама местни "македонски" полицая, служещи в българската администрация, говори че си имаме работа с последното гнездо на комунизма в Европа.Бива да постоят още 10 год. извън ЕС за да осмислят и променят ценностната си система! Сериозна работа и трансформация на съзнанието е нужна! Няма да стане само с подписване на едни фалшиви обещания. Каквото македонците могат да ти обещаят и господ не може да ти даде!
5
13
 
4
 
! Отговори
Решението е преди 3 години
Велика Бърглария, Great Burglary - Обединани Mympeнcku Балкани.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато немците признаят австрийския език тогава ние ще признаем македонския.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисъла да се разширява ЕС с бедняци като СМ с БВП по-малко от това на София?
2
2
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Документи в рамки...мноого,но дела няма,щото Заев се...ослушва като прасе в чужда..царевица,ако мине...номера.Аман от такива...комшии.
1
2
 
11
 
! Отговори
ЕС менте преди 3 години
Сорош още ли ви хвърля по накой къшей, или минахте изцяло на издръжка при Кръстев?