Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни

„Да се движим по ръба на бръснача в ситуацията с COVID-19“
8 ное 2020 13:56, Елка Василева
92
Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни
Снимка: архив, БГНЕС

„Политически заяждания без основния. Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага на засегнатите заради това, че идват избори. Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за следващото правителство, което и да е то. За съжаление, във времената на криза вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава обратното. Много от критиките към нас са дори неадекватни“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

По думите му вероятно България ще бъде страната с най-нисък дефицит от всички членки в Европейския съюз.

„Между първо и второ четене кардинални промени в бюджета са твърде малко възможни. Това би развалило концептуалния корпус на бюджета. Сепаративното четене на бюджета не дава общата картина“, каза вицепремиерът.

Дончев подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент.

Още по темата

„Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 година. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“, каза Дончев.

Вицепремиерът допълни, че „мислейки за инвестиционните приоритети, сме включвали като съображение – инвестиция, направена от плана, до какви нови инвестиции ще доведе. Част от мерките имат такъв ефект, например, при изграждането на дигиталните магистрали... Искам да чуя всяко мнение, всяка конструктивна критика. Всяка препоръка отвън я приемам, защото така планът ще бъде усъвършенстван“.

Томислав Дончев оцени и кризата с коронавируса у нас. „Здравната ни система е много по-подготвена за справяне с коронавируса. Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест, да бъдат предприемани адекватни мерки, които да не позволяват експанзия на епидемията и в същото време да не задушват икономиката и хората да живеят сравнително нормално... България е на 17-о място по отношение на заболеваемостта и на 10-о по смъртност в ЕС, ако картината се влоши, правителството е в готовност да прилага по-строги мерки. Фокусът трябва да е върху спазването на мерките в момента, защото - какъв е смисълът от по-строги мерки, ако сегашните не се спазват напълно... КПП-та са логични, когато заболяването е концентрирано само в един район и имаме абсолютно чисти райони“, каза Томислав Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се хвалили с този нисък дефицит бе мошеници!Дефицитът е нисък, защото във всички други държави раздадоха милиарди на хората, директно, не на айдуците по програми, а само тук робите траем и се натискаме със 100 евро пенсия и 350 заплата!
34
0
 
15
 
! Отговори
апп преди 3 години
като се заговори за дигитални услуги, гроб е потрошил на 3 милиарда за цифровизация и продължава. Нещо, което страни пот бившият соц блок направиха за има няма една година и за 10 пъти по-малка сума. Както каза "дигиталните магистрали нямат дупки" да се разбира: няма контрол на разходите и за разлика от асфалтовите, може да се краде без да личи (отне им 10 години за да го осъзнаят).
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болници и аптеки бият тревога, няма легла, няма медикаменти, но гологлавниците от ГЕРБ нехаят и балансират умело върху бръснача. Скоро ще паднете и ще останете без топки бе Дончев, вземете се в ръце защото иначе ние ще ви *** чепките и топките.
32
0
 
13
 
! Отговори
апп преди 3 години
гербавите решения традиционно са лишени от смисъл и често граничат с шизoфрeния. Грозната истина е, че гроп се превърна в бкп. Мега администрация, интелектуалн иинвалиди на ръководни постове, г*зoблизането е издигнато в култ, шуробаджанащиня и корупция. Цяло чудо е, че държавата продължава (макар и бавно) да се развива благодарение на дребните и средни предприемачи и сънародниците ни зад граница.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томито е читав човек защо се занимава с тиквен и му целува задната част не става ясно.
30
0
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Томито като си бръсне главата ,само бръсначи му се привиждат!Томи не ни се карай пак бе човек!Дай го малко по весело,стига все строснато да ни се караш!Споко бе!Трупай там пачките,и без това никой не ти слуша гербераските опорки!
29
0
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
А защо се чудиш,не е ли ясно?
28
2
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
пак ще попитам:Защо МУТРАТА от село Банкя СЕ КРИЕ В МИША ДУПКА и бута напред ДЪРЖАНКИТЕ си в тая ситуация?!....е,питам и отговор не искам,защото той е известен и на малките деца,играещи си на "стражари и апаши"....съвсем издъхват клетите безидейни и претъпигробари,съвсем!..Обаче и ние имаме вина ,и при това-ОСНОВНА и СРАМНА!..но да се надяваме,че след некой и друг месец ще съберем сили да измием петното от лицето на България.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Критиките към вас са много закъснели.Търпението към вас-също.Но на всяка *** и идва коледата.И вашата наближава.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев какъв бръснач бе? Нали построихте Турски поток в България, сега като пуснете по него безкрайната руска газ ще потекат милиарди, милиарди долари към България. Ще има и за ядене, ще има и за крадене. Десетки години държавата ще може да изкара в локдаун и да плаща на ресторантьорите и хотелиерите без те да си отварят дюкяните. И всичко това благодарение на фишека Путин, трябва да му целувате *** дорде сте живи.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиер до два мандата и после да идва друг, Борисов премиерското кресло го има за бащиния.
24
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Чудя се каква е тази жажда за власт и не напускат властта или ги е страх че наистина са крали и ще бъдат извадени кирливите им ризи.
23
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагъл, по-нагъл, Дончев нагъл.
22
11
 
23
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Абе изчезнете бе крадци!Унищожихте българите а развъждате само индийци и мутри!
21
12
 
21
 
! Отговори
opoaa преди 3 години
Дончев, вие сте неадекватни! Омитайте се!
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще ви управлява тази неадекватна феодална мафиотска тирания, все едно сте в средновековието? Не виждате ли какво става по света, хората се обединяват срещу тиранията и сменят сегашната власт. А вие какво правите за Свободата и Демокрацията? Неадекватен робски народ!
19
2
 
22
 
! Отговори
Bg. преди 3 години
Какъв консенсус, какво смирение, какво разбиране??!!!Вие се осрахте от крадене.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не харесам ГЕРБ и която и да е друга партия, но в случая сме си виновни ние. Всичко отхвърляме и никога не сме съгласни с нищо, всеки си има своя версия и тя е най правилната. Затова сега ще си берем ядове с вируса и естествено пак някой друг ще ни е виновен.
17
2
 
7
 
! Отговори
ДОНЧЕВ преди 3 години
Съвест нямам, щото ако имах нямаше а се подлаагм на Бокасата......
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера чух 4 милярда подготвили за саниране през 22 година все едно болен от рак да се Претеснява че покрива му тече те не се претесняват а ги подготвят половина да ги откраднат ката с първите 4 милярда