Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни

„Да се движим по ръба на бръснача в ситуацията с COVID-19“
8 ное 2020 13:56, Елка Василева
92
Дончев: Много от критиките към нас са дори неадекватни
Снимка: архив, БГНЕС

„Политически заяждания без основния. Нима държавата трябва да избяга от основната си функция да помага на засегнатите заради това, че идват избори. Ние се отнасяме отговорно към държавния бюджет, мислейки за следващото правителство, което и да е то. За съжаление, във времената на криза вместо да се смирим, да търсим консенсус, се получава обратното. Много от критиките към нас са дори неадекватни“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

По думите му вероятно България ще бъде страната с най-нисък дефицит от всички членки в Европейския съюз.

„Между първо и второ четене кардинални промени в бюджета са твърде малко възможни. Това би развалило концептуалния корпус на бюджета. Сепаративното четене на бюджета не дава общата картина“, каза вицепремиерът.

Дончев подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент.

Още по темата

„Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 година. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“, каза Дончев.

Вицепремиерът допълни, че „мислейки за инвестиционните приоритети, сме включвали като съображение – инвестиция, направена от плана, до какви нови инвестиции ще доведе. Част от мерките имат такъв ефект, например, при изграждането на дигиталните магистрали... Искам да чуя всяко мнение, всяка конструктивна критика. Всяка препоръка отвън я приемам, защото така планът ще бъде усъвършенстван“.

Томислав Дончев оцени и кризата с коронавируса у нас. „Здравната ни система е много по-подготвена за справяне с коронавируса. Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест, да бъдат предприемани адекватни мерки, които да не позволяват експанзия на епидемията и в същото време да не задушват икономиката и хората да живеят сравнително нормално... България е на 17-о място по отношение на заболеваемостта и на 10-о по смъртност в ЕС, ако картината се влоши, правителството е в готовност да прилага по-строги мерки. Фокусът трябва да е върху спазването на мерките в момента, защото - какъв е смисълът от по-строги мерки, ако сегашните не се спазват напълно... КПП-та са логични, когато заболяването е концентрирано само в един район и имаме абсолютно чисти райони“, каза Томислав Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП БСП са злобни Радев ревеше в началото че се взимат прекомерно големи меркисега мерките ни са малконяма да ги бъде
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората имат право да изкажат мнението си, ваша работа е да служите на обществото, а не да търсите логика, ако не ви харесва нашето мнение напуснете или си вършете работата и ни служете така както ние искаме. Знаете ли какво е демокрацция и на какво се крепи една суверенна държава ?
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са критики, а са съвети и ТО МНОГО адекватни ! А вземете си напънете малко сивото вещество, а... или още ви преследва оня призрак ?
52
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си основният *** на Толупа ! И той очевадно има нужда от психотерапия
51
20
 
5
 
! Отговори
С бюджета преди 3 години
ГЕРБ вкараха комунистите в пълна шизофрения - хем пищят че се раздава на калпак, хем пищят че дефицита е малък пък другаде раздавали .
50
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Блокирате ,,СЪМ ,,???????? Добре ли сте?!!!!!
49
2
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
До:46-Докато ти си учил граматика,я *** копал на село за да ви храня вас учените ! Щото глаголите не се ядат ,ама плюскаш пържоли,нали ?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Защото не СЕ ДЕЙСТВА СЪС ЗЛОБА!
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неадекватен е фатка, че си на този пост!
46
1
 
19
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Говорителят на габровската радиоточка за пореден път ни демонстрира Ентелект!!! Не беше ли той човекът ,който отговаряше за електронно правителство ?! Има ли такова?!??? Не !!! Тогава какво от това,че е ЕнтЕлегентен....
45
1
 
18
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
ПО-неадекватни от ГЕРБ НЯМА. шаш и паника
44
0
 
21
 
! Отговори
Иван Даскалов преди 3 години
Неадекватни са калинките, които сте изпоназначили! Нормално ли е за вас да назначите за директор на училище човек, който от 30 години стаж има 3 години педагогически в началото на кариерата си ? Последните 27 години е работил всичко друго но не и педагогика, а вие го слагате да управлява живота на 1000 души и на всичкото отгоре го слагате с КОНКУРС ! Пълни *** сте Дончев! Затова НИКОГА ГЕРБ!
43
0
 
18
 
! Отговори
Смях преди 3 години
А корабът потъва...
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите ми става мъчно за България.Ниско ниво, болни мозъци от злоба.Пишете поне правилно граматически.
41
1
 
13
 
! Отговори
Дончо Томиславов преди 3 години
Към Вас нямаме критики, то критики се правят към хора дето вършат нещо, а ваща работа каква е г-н Днчев, дори Премиера незнае!!!
40
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образован и интелигентен е Томислав Дончев.Ако БСП имаше министри като него, още щеше да е на власт.
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев, неадекватни сте само вие!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чели ли сте книгата "Болните,които ни управляват"?Ако не сте,прочетете я.
37
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ГЕРБ!Най адекватни при вземане на решения по време на кризи!
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжете бе Дончев, много лъжете, дори не знаете как да лъжете. Как може в момента активно болните да са повече от карантинираните. Само това е достатъчно да се направи извода че вие нищо не управлявате и нищо не правите само хвалипръцкате че сте на това и онова мяста в ЕС ама сами си обявявате числа каквито ви устройват за тези места.