България казва "Не" на започване на преговорите със Северна Македония

Цялата им външна политика е базирана на омраза към съседна държава
Обновена: 15 ное 2020 19:59 | 15 ное 2020 12:16, Камелия Цветанова
397
България казва "Не" на започване на преговорите със Северна Македония
Снимка: МВнР

„Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“, обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

Още по темата

Тя увери, че България винаги е била добре настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка.

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи тя.
 
„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“", каза тя.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър.
 
Европа се оказа наистина в епицентъра и е континентът с най-тревожни данни по отношение на разпространението на заразата в момента, коментира още Захариева за кризата с коронавируса.

„Всяка държава взема различни мерки, някъде има пълен локдаун, някъде частичен. България е някъде по средата, така както са и по-голямата част о т държавите. Ние имаме поредица от мерки, нямаме затваряне на сектори от икономиката“, припомни Екатерина Захариева.

Според нея най-важното обаче е да се спазват противоепидемичните мерки. По думите й в държавите, в които има пълно затваряне все още не се наблюдава съществен спад на броя на заразените с коронавирус.

„Каквито и мерки да вземе едно правителство, ако хората не осъзнаят, че това са наистина тревожни данни, които застрашават и икономиката и здравната система, те няма как да бъдат успешни“, посочи Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееххх...Кате кате...
6
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България да се огледа и да види каква заплаха идва от юг.Македония е малка държава,а цялата османска папчач се готви за джихад.Ние сме се заровили в глупавия спор за Гоце Делчев и на кого е?Ами на комунистите е,нали е ляв.
5
2
 
55
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Добре го е казала г-жа министърката! Правят ни на балами тези смешници с огромни исторически претенци. Наорд, който сменя името на държавата си, няма достойнство.
4
8
 
47
 
! Отговори
Подкрепям преди 3 години
Браво на г-жа Екатерина Захариева, демонстрира твърдост от името на българския народ. Добра външна политика. Дано някой ден пооправим и вътрешната и ще започнем да живеем по добре...
3
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дръжте се!Българите ви подкрепяме.Да се откажат от претенциите си върху историята ни, да се откажат да крадат националните ни герои като Делчев, който сам се определя за българин.И после да влизат в какъвто искат съюз и да трошат глава.Ние не желаем да общуваме с хора, които ни мразят.
2
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция ни препарира постепенно и измуква жизнените сокове на държавата ни,а ние глупаво се занимаваме с Македония.
1
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Васалите ще кажат и ще направят това което им наредят режимът в Брюксел и госоподарите от САЩ.