Експерти: Бюджет 2021 е предизборен!

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Добрин Иванов от АИКБ
20 ное 2020 22:40, Анисия Иванова
13
Експерти: Бюджет 2021 е предизборен!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Без дебати в рамките на 20 минути депутатите от ресорната комисия приеха бюджета за следващата година. Социален или предизборен е той?

"Бюджетът трудно може да бъде наречен антикризисен. Ние сме в криза и всички разходи трябва да са ориентирани в подпомагане на бизнеса и на икономиката. Противно на това, мерките са в обратна посока, даже са прокризисни. Този бюджет категорично е предизборен. Повишаване на пенсиите, социалните плащания, възнагражденията на държавните служители, които са 500 000 души. Всички държавни служители ще получат 10% увеличение. На учителите - 17%. На хората на първа линия - 30%. В същото време допълнително се дават 50 лева на пенсионерите за първите 3 месеца. Ние разкритикувахме това остро заради рухването на пенсионния модел", коментира в ефира на "Денят ON AIR" Добрин Иванов от АИКБ.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" от своя страна изрази мнение, че новоприетият бюджет бил предизборен, но все пак имал своите предимства. "Бюджет 2021 до голяма степен е предизборен, но това не означава, че е грешен. Точно по този начин трябваше да се държат управляващите през следващите 10 години. Ако го бяха направили, социалното напрежение щеше да бъде много по-ниско. Сега се обсъжда поредната мярка, с която да се плащат компенсации - по 24 лв. на ден за хората от тези сектори, които са в неплатен отпуск. Но това не се отнася до хората от другите сектори. Ясно е, че когато работодателят е притиснат, той притиска и работниците си. Ние настоявахме за това - хората, които са в уязвимите групи, също да получават поне тази компенсация, която е около 500 лева на месец", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По темата за детските надбавки Добрин Иванов сподели, че посредством тях се разходвал публичен ресурс, което било неправилно. "В първия вариант на предложението детски надбавки за всички ние се обявихме против, тъй като тези надбавки имат характер на социално подпомагане, което е безсмислено за родители, които имат достатъчно високи доходи. Това за нас беше разходване на публичен ресурс в неправилна насока. Този ресурс можеше да се насочи по по-ефикасен начин", заяви той.

Ваня Григорова се съгласи, че детските надбавки не бива да бъдат социална помощ, както е било до началото на 2001-2002 г. По думите ѝ това е демографска мярка и такава трябвало да бъде. Това, което в момента се предлагало, било пълен миш-маш.

"Става дума за тотално непостоянство от страна на правителството - опит да се угажда на всякакви страни абсолютно безпринципно. Да, данъчната система трябва да бъде реформирана и това трябва да се случи спешно. Не трябваше да се допуска фирми да крадат от бюджета. Вместо да се дадат тези средства за всички деца, отново се злоупотреби", допълни Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#10 надупен ***.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тука има, тука немати си глупав празнодумец.
8
3
 
3
 
! Отговори
Тука има, тука нема преди 3 години
За нов затвор има ли предвидени средства, защото са се засили директно натам, ако разбира се не бъдат линчувани позорно преди това?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за народа и лапачите от държавата ореваха.....!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек парите трябвало да се дават на бизнеса, а не на народа. Егати и "експертите"..
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се даваха пари,тези "експерти" щяха да реват ,че правителството не мисли за народа.И в двата случая ,няма угода.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборен или не, аз си искам детските, плоския данък, пенсията и още пари. А експертите могат да си го ....
3
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия експерти колко пъти са правили и управлявали бюджета на Държавата ?!Бойко показа, че се справя супер за три мандата!
2
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Хе,хе ! И двамата комсомолски деятели в един глас : "Бюджетът е предизборен" . Те самите са си на ниво комсомолски деятели, т.е. абсолютни некадърници, но могат да ломотят по телевизиите . Има заинтересовани хора да ги пускат ! Много са мераклиите да крадат задаващите се милиарди !!!!! А също така и спестените от народа 60 милиарда !!!
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще хвърлям пари от джипа и ще ви мачкам докато ви мачка и Коронавирус.Завинаги на премиер!С обич, Бойко М. Борисов