Дончев: Здравната система не е на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици
21 ное 2020 11:58, Елка Василева
143
Дончев: Здравната система не е на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск
Снимка: архив, БГНЕС

Здравната система все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV. „Държавата прави това, което трябва да се направи“, подчерта той.

По повод двамата пациенти в Пловдив, които са починали след дълго чакане да бъдат приети в болница, Дончев каза, че причината за загубата на скъп човек под удара на пандемията не е недостиг на болнични легла, а слаба организация. Той добави, че никоя система не е перфектна и безгрешна.

„Здравната система е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. През годините е имало куп реформи, които е можело, трябвало е и не са извършили. Колко пъти в годините назад се е подхващал разговорът какво трябва да се промени в системата и нито един път не се е постигал консенсус“, обясни вицепремиерът.

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. Това, което направихме с по-твърдите мерки, рано предприети, е да спечелим време. Използвахме това време да се подготвим. Ще ви припомня, че когато COVID-19 знаехме само през телевизионния екран, когато се появиха първите случаи в страната, българските лекари и медицински сестри освен че нямаха необходимото оборудване, те знаеха за това заболяване само то колегите си в Китай. Сега ситуацията е различна“, добави Дончев.

Още по темата

Той подчерта, че разковничето е поведението на хората, много преди да стигнат до болничната помощ. Дончев каза, че и най-съвършената контролна система не може да измести личната отговорност.

„Здравната криза променя поведението на хората. Предполага допълнителни разходи. Полага на изпитание всички останали система“, каза той. Дончев добави, че сред самите експерти има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките.

„Когато има необходимост от по-твърди мерки, от тези в момента, те ще бъдат предприети. COVID-19 има във всички останали европейски държави и ние следим изключително внимателно какво правят другите. Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е с най-тежки последици върху икономиката. В този смисъл мерките трябва да са премерени. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, обясни той.

Електронното направление и рецепта ще са готови до няколко седмици, каза още вицепремиерът.

За първото личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за второто – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе, поясни той.

Като софтуер са готови, добави Томислав Дончев и обясни, че внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи.

Относно предстоящите избори Дончев заяви, че няма намерение те да се отлагат. Но се мисли как да се проведат така, че да има минимален риск за населението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 3 години
Тоя тъ.пак откога говори за електронно правителство???От 5 години или от повече?Нещо смислено свършил ли е като вицепремиер?
99
0
 
0
 
! Отговори
до Дончев преди 3 години
Тогава господине ЗАЩО болниците връщат хора да умират вкъщи ЗАЩО?
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш си е на ръба на силите, а някъде хич я няма.
97
0
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Дончев ако електронната рецепта е правиш ти значи нищо няма да стане защото изхарчи 2 милиарда лева за електронно правителство и 10 години нищо.Не знам кой те смята за мнаго умен с тази мутра
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРАЗНОДУМЕЦ
95
0
 
3
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
Бре,тез герберасти дяляни камъни , бе ,независимо , че ги събират по кръстовища и светофари !Всеки разбира от всичко и накрая - нищо !Оная с очилата обиколи всички министерства и те цъфнаха и вързаха. Сега тоз взе и от здравни системи да разбира - скоро ще го возят и него в Жипката да инспектира магистрали .
94
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Това момче преди беше умно и мислещо. Но дълго време покрай Борисов се отразява пагубно за мозъчните клетки на всеки. Когато хора умират пред болниците, линейките обикалят по няколко болници, за да търсят легла, лекари и сестри се отказват, заради тежките условия на труд и ниско заплащане (макар да са дали клетва) ... то това означава, че реално здравната система е колабирала и нещата се случват на база добрата съвест на хора, които помагат безвъзмездно. Държава НЯМА! За нея са важни баровете.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната система колабира братле, не знам как оценявате, че "не е на ръба на възможностите си", при положение, че хора, които могат да бъдат спасени, са оставяни да умират.
92
0
 
13
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
Айде още един лъжец от мишките на Бойко се показа......
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление приоритета на Борисов беше да се заобиколи с послушни хора, макар и глуповати. Сега берем плодовете на некомпетентността им съчетана с естествена глупост. Акъла им стигна да обсебят финансирането, да не изпускат властта и нищо повече. Никакви политики, нищо за хората. Здравната каса е огромна схема в която потъват 5,000,000,000лв годишно, от които рационално се харчи 1/5, останалото се краде и разпределя, включително до шкафа на Борисов. Оставка!
90
1
 
13
 
! Отговори
Bobson преди 3 години
За съжаление от собствен опит от тази седмица с летлен край, мога категорично на кажа че здравната система в страната( по скоро в София), не функционира. Има само прехвърляне на отговорности...
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГАТИНКА1.ЧОВЕК КОЙТО МОЖЕ ДА ГОВОРИ ЦЯЛ ЧАС И ДА НЕ РАЗБЕРЕШ НИЩО 2 ЧОВЕК КОЙТО МОЖЕ ДА Е МИНИСТЪР 8 ГОДИНИ И ДА НЕ СЕ СЕТИШ ЧЕ ПОНЕ ЕДНО НЕЩО Е СВЪРШИЛОТГОВОР+ ГОРАНОВ- ДРУГИ
88
2
 
13
 
! Отговори
моля? преди 3 години
Този яловец, който няма нито дете, нито кутре, но за сметка на това има една злобна женица около себе си.Преди му се връзвах на думите на този Господин, но той се оказа невероятно злобен човек.Като семето ти е празно, ами вземи и осинови поне пет деца; колко много деца очакват своите осиновители ...Да, ама не ..!Когато човек е злобен, препълнен с ненавист, нищо хубаво от него не очаквайте.Дончев е един ярък пример за това.
87
1
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Когато криво-ляво си хванал средно щото си бил мързелив и малко тапичък колко струва лекарския труд и отговорност в едно общество ти това не можеш да разбереш.Грубо казано-ти докато пунктира че учиш нещо,яде и пи тези хора 10 години са учили и работили след гимназията..Хората малко по-на запад отдавна са го разбрали а като по- умни отдавна са си сложили ред в държавите.Но демокрацията не е за прости народи.Дано не се влошава още положението.,че лошо им се пише на тези дето си мислят че всички
86
1
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Понеже е близо до ръба, сега ще върнем учениците, за да я досъсипем. Главен заявител: Толуп 150 кгИзпълнители: калинка по здравенамазване и калинка по отрязване.Надзор: Дончо
85
1
 
14
 
! Отговори
Изглежда умно преди 3 години
А всъщност е много зле. Както оправи електронното правителство от 10 г., т.е. пълен саботаж, така оправя и здравната система.Основна заслуга за корупцията в БГ е негова. Да се измита докато не съсипе всичко.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната ни система била на ръба... аз дори не знаех, че имаме такава....
83
0
 
9
 
! Отговори
Нямало смъртно ли? преди 3 години
Преди два дни двама българи чуха не от друг, а от българската здравна система "Ти си осъден на смърт!" След което присъдите им бяха изпълнени от същата система в присъствието на техни близки.
82
4
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Здравната ни система е неимоверно добре платена за неимоверно нищожна работа.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиква 2 си няма хал-хабер от медицински въпроси ,да не говорим за Тиква1 - там нещата са съвсем истървани..