Защо се бави системата за е-направления за PCR?

Проблеми се очаквали и с обещаната е-рецепта
Обновена: 12 ное 2020 21:01 | 12 ное 2020 21:01, Веселина Йорданова
18

Защо се бави системата с електронните направления за PCR тестове? Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че системата ще заработи до края на първата седмица на ноември, но тя още не е факт.

Председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов уверява, че технически проблеми с електронната система няма и е въпрос на дни да заработи.

"Тя е готова, но чака още 6 номенклатури, които трябва да ни бъдат предоставени от Министерството на здравеопазването, за да бъдат включени в системата. Тези номенклатури са списъци от медицински дейности, от кодове и процедури. Или до края на този ден, или в рамките на утрешния ден те ще бъдат включени в системата", обясни Константинов.

Разговори с фирмата изпълнител са водени вчера до късно, разказва общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов и допълва, че все още не е подписан и анексът към рамковия договор, който урежда симптомите, при които ще се издава направлението, предаде Bulgaria ON AIR.

"Такива технически неща трябва наистина много бързо да бъдат изгладени, защото България гори от епидемия. Системата трябва да се унифицира, да се разбере точно, нека народът да го разбере правилно - общопрактикуващите лекари и БЛС сме за това по-бързо тестване навсякъде из България, достъпна и безплатна медицинска помощ относно Ковид-19", заяви д-р Брънзалов.

Оказва се, че проблеми се очакват и с обещаната електронна рецепта до средата на декември. Радослав Бенов е управител на информационна компания, разработила електронна рецепта, която функционира още от началото на годината. Към днешна дата покрива 90% от рецептите по Националната здравноосигурителна каса и 80% от лекарските и аптечните софтуери са пригодени за работа с нея. Бенов е озадачен защо поръчката е възложена на "Информационно обслужване".

"Ако това нещо в момента тръгне да го прави "Информационно обслужване", ще отнеме минимум още 1 година. Ние имахме една среща с "Информационно обслужване" около 80 човека, там бяхме от над 15 фирми, които се занимаваме с лекарски софтуери, аптечни софтуери, софтуери за лаборатории и там бяха поставени някакви абсурдни срокове на всички компании да си адаптират софтуера до 10 декември, което е просто немислимо", обясни Бенов.

Проектът за изграждане на цялостната национална здравна информационна система трябваше да завърши до края на тази година. След търгове и обжалвания обаче проектът се върна в изходна позиция, а общата му стойност е за 14 млн. лв.


18
Още от Общество
Нарушения в кухни, осигуряващи храна за детски градини и училища
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Шошо преди 1 седмица
Не могат да измислят още Баце как да ***
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Чужденец тея "професионалисти" 20г 1000 души го мъчат, то не беше е-правителство, е-трен билет, е-избори, сега е-рецепта .... както е казал мъдрия 1 бюро на 3 месеца си води дружка и т.н. . Сумарно 0
16
0
 
2
 
! Отговори
Младенец преди 1 седмица
Навсякъде старци ..даже в САЩ за президенти се кандидатираха..няма ли младежи?
15
0
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 1 седмица
Защото в Бг работят "професионалисти" - от най-голение началник до метачката са все такива нещастници.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде е проблема ли? Ангельоф до ония ден не знаеше от кой край се държи мишката, хващаше я наобратно. Не се майтапя. ИТ-тата от Александровска се бяха подмокрили от смях. Три дена го обучаваха как се чете и праща електронна поща. После го избъзикаха да се подпише с маркер на електронния си подпис за сверка.

И тоя човек ви обещава някаква електронна система, обявява срокове... ми... успех. Освен да прибере едни кинти от поръчката не знам какво друго ще стане.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма начин да тръгне това електронно направление. Такива неща не стават за една седмица. Направлението трябваше да тръгне на 6 ноември, а на 5 ноември още нямаше тестова среда с която фирмите разработчици на софтеура на ОПЛ да могат да изтестват своя софтуер. На онлайн съвещанието на 30 октомври организирано от МЗ им обяснихме че за 1 месец е невъзможно да стане, а те настояваха че трябва да е готово на 6 ноември. Явно бяха поели политически ангажимент че всичко ще е заработи в спуснатия срок.
12
0
 
4
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 1 седмица
Защото това е държава на ПеКаПе-та, банкянски тикви, ботоксови жокери и йористи неразличаващи един сатрап от Лукашенко. Ей за това.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото никой не е дал подкуп. Затова. Се бави. ЕС. Евро програми. Подкупи. Власт. Пари. Его.
10
1
 
7
 
! Отговори
Знайко преди 1 седмица
Направления се издават след преглед отразен в амбулаторен лист. Да ама преглед няма по телефона. Няма амбулаторен лист и следователно няма плащане на лекарите...
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бави се за да може Балтов да види хубавата маркировка на поредната псевдомагистрала!
8
0
 
7
 
! Отговори
Robinzon преди 1 седмица
Абе вие нормални ли сте .Как може човек на тази възраст да е шеф на информационно обслужване.Нищо лошо за човека и възрадтта му ама трябва нови хора с нови идеи .Местните шефове на това ИО са същите като тоя.Лелеле е що не мърдаме напред.Нищо не се променя.Същото е като измислената БАН и там все старчоци.Елктронно правителство го правят вече 12 години,сума пари профукаха.Некадърници.Абе аиде пенсионираите се бе .Лелелееее мъка мъка.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е щом зависи от Михайл Константинов .... ще има да чакате ;)
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо въобще трябва да има направления, какъв е проблема да се доставят китове за взимане на проби на личните лекари и съответно по тяхна преценка да се действа веднага взима се проба и се праща на съответната лаборатория, що требва да правите хората на алтави да обикалят като луди, още преди 3 месеца в повечето германски градове имаше полеви пунктове за взимане на проби, нареждаш се оставяш си данни и контактна инфорамция, взимат ти проба и след ден два получаваш СМС, нема такси, нема направле
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щото министъра побърза да се похвали. Всяка система след като се направи трябва да се деплойне, а това отнема време. До другата седмица ще е готова сигурно, медиите вече ще са намерили друга сензанция и никой няма да помни...
4
1
 
8
 
! Отговори
некой преди 1 седмица
ами 'матриала' не е ли разбрал още че една единна информационна система ще ограничи краденето и източването на Здравната 'каца'?

Е затова нямаме и няма и да имаме скоро
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дворцовият брояч и тук ли се е наместил?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За буферни зони не сте ли чували, чиновници?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото по-евтино излиза ние да си ги платим. Всеки ден спестяват по 500 000 -300 000 хил. лв. ( 5000 теста по 100 лв)