БСП иска "вратичката" в Закона за обществените поръчки да се затвори

В Народното събрание избухна спор
10 дек 2020 22:46, Нели Христова
16

Скандал в Народното събрание - ГЕРБ и БСП взаимно се нападнаха кой как строи пътищата в страната. Все пак мнозинството отхвърли предложението на опозицията за завишаване на изискванията за възлагане на обществени поръчки без конкурс.

"Предложихме една промяна в Закона за обществените поръчки, която да затвори една "вратичка". Тя се използва доста активно в последните години от управляващите, които дават на държавните предприятия огромни поръчки за изпълнение на различни дейности, най-вече строителни. Имахме съмнение, че "Автомагистрали" няма необходимия човешки и технически ресурс за такива поръчки и отговори на наши писмени въпроси това се потвърди", каза депутатът от БСП Димитър Данчев в ефира на "Денят ON AIR".

Той добави, че от БСП са предложили възможността за възлагането на инхаус поръчки да се запази, но като се ограничи възможността да се възлага само на фирми, които могат самостоятелно да изпълняват минимум 90% от дейностите.

"Това е една порочна практика, която не гарантира обществения интерес за качеството на изпълняването на обществените поръчки. Възлагането по подобен начин на обществени поръчки лишава възможността държавата да контролира качеството на изпълнението им. Няма гарантирано събиране на няколко броя оферти", отбеляза социалистът.

Той даде пример, че до средата на октомври 2020 г. "Автомагистрали" ЕАД е получило плащане за отсечката между "Боаза" и Велико Търново от АМ "Хемус" в размер на около 700 млн. лева. Реално отсечката била 134 км, а получените разрешения за реалните строителни действия, които могат да бъдат извършени в момента, били около 50 км.

"Изборите по закон могат да са в периода от 28 март до 28 май. Президентът определя датата на следващите парламентарни избори. БСП е в готовност за участие на следващите избори във всеки един момент. Важно за нас е да се отчете състоянието на епидемичната обстановка в страната. Имаме притеснение, че при огромен ръст на заразените това би повлияло на избирателната активност", подчерта Димитър Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му ниската избирателна активност не е в интерес на нито една от партиите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе днес конферентен разговор с посланиците на страните членки на ЕС и Швейцария. Беше обсъдено, че левицата е подготвила алтернативен план за справяне с кризата. Как изглежда той?

"Готвим в момента този план, това е текуща задача на министерствата "в сянка" към Националния съвет на БСП. В плана на управляващите има и добри предложения, на нас ни липсват най-вече реформите. Те се налагат и от изискванията на ЕК. До момента единствената що-годе работеща мярка е 60/40", категоричен бе депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС. Необходимо е единодействие между всички партии, които мислят за бъдещето на България.След изборите може да се наложи да се направи експертно правителство, а след като се стабилизира политическата обстановка ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа.
12
1
 
2
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП/БСП, ОБИКАЛЯТ ОКОЛО ПАРИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ И ИМ ТЕКАТ ЛИГИТЕ, КАТО НА ЛИСИЦИ... ОКОЛО КОКОШАРНИК!!!!МЪКА, МЪКААААА.... ХАХАХААА
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубави диалози сте си спретнали тук гербавите ***...Я внимавай!Незабавна оставка на дъртата, алчна, лъжлива и страхлива мутра от СИК!Съд и присъди за гербавата шайка!
10
2
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Диана съгласен съм с теб мислиш правилно. Сега ще дам още примери. Масларова отпусна лично 12 милиона за ремонт на някаква зграда в Стара Загора. Реално похарчени те пари бяха около 150 хиляди,другите изчезнаха. Дори се опитваха да я съдят за това но нямаше резултат. И на въпрос къде са парите тя най нагло отговори не ме гледайте мен с някакви си 12 милиона вижте другите крадат стотици. Струва ми се че имаше предвид Овчаров който за малко не сасипа енергийната система на страната.
9
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ...Това ще да е само от някой БСПар провокатор в координацията на работата да знайш! Все нещо крият, лъжат, мажат - само и само да компроментират ГЕРБ и се качат на престола!...
8
1
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Епа то ако няма вратички от де ше се крадът пари бре!? *** така е! След последния ремонт на улицата на която живея и ми се искаше да не я бяха ремонтирали! Не, че преди ремонта беше по-добре! Не! Просто 30 дни след ремонта я разкопаха пак махнаха бордюрите и почнаха да правят нещо пак! И пак си стана както преди ремонта! Сега чакаме следващата поръчка, че да я направят отново! *** нема да е следващите 30-40г де!
7
2
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Бай Иван8Съгласна съм, бай Иване! И това е защото БСП разбиха целия морал на народа ни с техния преход. Ако БСП си отиде, Бойко няма да има от какво да се страхува - не е от натегачите, но според мен, не трябва да се допуска БСП отново до управлението, стига ни и това, което направиха досега!Трябва да я махаме/тя няма самокритичност явно!/ и колкото по-бързо,толкова по-малко щети за България!Не можеш да се разбереш с хора, смятащи се за прави изхвърляйки милиони зад граница и рушейки всичко
6
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Типично за ГЕРБ-говорят малко, но мислят точно!Ето защо мисля така:Сегашната система 30% не отхвърля възможността да се дават поръчки и на фирми 90%, но е много по-гъвкава, защото могат да се правят всевъзможни комбинации,и това няма нищо общо с контрола-ако той е на мястото си - той ще работи добре както тук така и там.Т.е. нищо общо с борбата срещу корупцията! Истината е, че голямите производствени единици са добри за голями производства, с голями дългосрочни договори, не обществени поръчки!
5
2
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Но и Бойко не управлява добре, причината е простичко над 70 процента от неговите хора са потънали в лай..... На. Точно поради факта че са партийни назначения. Нямат контрол и няма и да имат защото ако ги подгони кой ще гласува за него, защо, за паричките които знаят че ще лапнат при неговото управление.
4
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Оня от бсп дал пример,. И аз ще дам но съм без партиен. 2007 когато БСП и ДПС управляваха държавата за 7 км. Път между 2 села се наляха 7 милиона път няма парите също, останаха 2 купчини пясък. Точно толкова е нужно за да се преведат пари. Не прекалявайте с приказки бе комунисти нагли...
3
3
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ГЕРБ СИ ИМАТ ПАРИ В БРЮКСЕЛ..И ИЗПЪЛНЯВА ИСКАНИЯТА НА ЕС!КОМУНИСТИТЕ УМРЕХА ВЕЧЕ ОТ ЗЛОБА , ЩОТО НЕМАТ ДОСТЪП ДО ПАРИТЕ НА БРЮКСЕЛ!УСПОКОЙТЕ СЕ , ДРУГАРЧЕТА...ПАРИ ЗА ВАС , НЕМА И ДА ИМА!!!НЕ СТЕ ЛИ ГО ПРОУМЯЛИ ОЩЕ...ХА,ХА,ХААААААААА
2
7
 
2
 
! Отговори
ппп преди 3 години
АЛЧНОСТТА НЯМА ГРАНИЦИ И ГРАБИ ЕКСПЛУАТИРАЙ РАЗРУШАВАЙ БЬЛГАРИЯ [НАКРАТКО ГЕРБ] НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ ТАКА ЛЕСНО.ДО МАРТ МЕСЕЦ, АКО ДОЖИВЕЕМ ЩЕ КРАДАТ КОЛКОТО МОГАТ
1
3
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМА ОТ БСП , ШЕ УЧАСТВАТ ЛИ В ИЗБОРИТЕ ?!КАК , КОГАТО ОЩЕ НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ В СЪДА И ...СА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННА ПАРТИЯ !???ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА!НА ТЯХНОТО МЯСТО ВЕЧЕ Е ДПС!