Борисов: Мерките остават до 21 декември, дават резултат

На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим, заяви още той
12 дек 2020 11:48,
311
Борисов: Мерките остават до 21 декември, дават резултат
Снимка: БГНЕС

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим", заяви премиерът Борисов. 

Още по темата

Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.

"Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година.

Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво. "Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме", заяви премиерът.

Борисов акцентира върху продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите. Същевременно в образованието също балансът е ключов. Министър-председателят напомни, че с усилията на правителството близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от голямо значение да не бъде загубена тяхната мотивация за знания.

"На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново", заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че въведените мерки с ограничителен характер отчитат резултат по отношение на ненарастване на случаите. Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване броя на пациентите в реанимациите.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
1
 
! Отговори
Баязид велики преди 3 години
Хвала на Ердоган !!!
19
3
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ХИТРЕЦ СИ ТИ ХИТРЕЦ ТАКА СИ ГО ВЪРТИШ НА ПРЪСТА ТОЯ НАРОД СЪЩО КАТО ХИТРЕЦА ОТ ПРАВЕЦ И НАКРАЯ КАТО УМАЛЕЙ ЕС ЩЕ ЗАЯВИШ ЧЕ ВИДИШЛИ ЕС БИЛ ЕДНО НЕДОНОСЧЕ.
18
5
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 3 години
Тиквата му се е зашила в гърба вече..без врат!Безполезен лентяй!
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение."На БорисОФФ да му напомня за Беларус - няма мерки. Да му напомня за Швеция - няма особени мерки. Да му напомня за Китай - няма особени мерки. Да му напомня за Австралия - няма особени мерки. Да му напомня за САЩ - няма особени мерки. Ние сме една от малкото страни с тежки мерки и без особен резултат. Франция и Германия даже не са затворили училища и детски градини
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дъщеря ми е лекар в Германия.замина да учи там още когато не бяхме в ЕС.сега вече са получили указания официално да връщат болни от Ковид в състояние което е безнадежно.тежко увредени хора.Германия вече връща безнадежно болни ..ние ще разпускаме всичко на 21.12. на коя планета сте бе?
15
3
 
1
 
! Отговори
Сандокан преди 3 години
Хвала на евроган!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже като дърт ром.Не че не е де.Същото разправя и за икономическите показатели.Много добре и отново на дъното.Винаги лъже и се оправдава с комунистите.А той самият е комунист.Изобщо в такъв цирк ви е вкарал.Тегли кредити и ще ги плащате вие.
13
3
 
3
 
! Отговори
Хвала на Ердоган преди 3 години
Хвала!!
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност това е едва началото. Света върви към съвсем различна реалност от това, което познавахме до момента. Вируса само ще помогне да се редуцира една ненужна част от населението, колкото и да не ни се иска. Той ще срине промишленото производство, общественото здравеопазване, общодостъпното образование, ще увеличи безработицата и ще доведе до социални вълнения. След като това стане реалност, тогава ще започне осъществяването на глобалната цел на пълна автоматизация и роботизация.
11
9
 
2
 
! Отговори
Селим || преди 3 години
Да отражават се върху парите ми , плесник за тези който не почитат Ердоган ,хвала на Ердоган!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, хората нямат очи, за да видят какво става. Съвсем за толупи ни вземат тия.
9
5
 
26
 
! Отговори
Фил преди 3 години
Жалък лъжец!!! Проста аритметика - първата седмица на локдауна - средно 2728 заразени на ден!!! Тази седмица - за шест дни - средно 2803 заразени!!
8
2
 
22
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ОТ ДЕН НА ДЕН СТАВА ПО- ХУБАВО ОТ ГОДИНА НА ГОДИНА ПО -- ЛОШО
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ууууу.Корумпиран б0kлукКъм кого си поел ангажимент бе? Към себеподобни мутри жадни за бърз оборот покрай Коледа ли бе?ОСТАВКАБезпринципен "човек"
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лапай торти и си трай, за да не се излагаш.
5
3
 
26
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Интересен вирус-действа под командата на управляващите !
4
6
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
дано. За момента резултата е минимален, но все пак не става за 1 ден.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуването за герб не е страничен ефект от ваксината
2
7
 
20
 
! Отговори
на съд преди 3 години
Защо изследванията не са безплатни ами няколко пъти трябва да плащаме по 125лева за ПСР, след като държават е виновна , че не е спряла заразата както Китай. Една държава от 1 милиарт и 300 милиона успя да спре заразата , а 6 милионна България не можа и има повече заразени и умрели от Китай!!!! това е абсурд. Цялото правителство веднага трябва да се съди и в затвора за смъртта на 5000 българи.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УТРЕ не ми е ясно с какво ново ще ни излъжеш.През час си мениш позициите.