Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България

Руският гражданин дал финансова облага на български гражданин
Обновена: 18 дек 2020 15:34 | 18 дек 2020 15:34, Елка Василева
385
Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България
Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК), съобщи Главната  прокуратура.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Още по темата

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104, ал. 1 НК наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25, ал. 1 т. 3 НПК  - "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка на 17 декември 2020 г. главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашките искат да са империалисти като Щатите но не могат. Само се гърчат горките! Не осъзнаха че светът е завладян от пуканки пред телевизора, холивудски филми,Кентъки фрайд чикън, драйв ин обслужване, бяла техника и хубави коли! Неща които кефят хората, не да ги плашат, като нови оръжия, новичоци и москвичи!
322
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
НЕ САМО РУСИТЕ АМИ И ЯНКИТЕ АУТ ФРОМ бУЛГАРИЯда си правят учения в америката
321
11
 
3
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 3 години
Да ги изритат всичките от България!Само нещастия и мизерия носят тия руски пияндурници!Стига с тая жалка , руска простотия .Омръзнали са ми с техните хвалби , надувки и чувство за превъзходство!Абсолютна гола вода са...и бедни кални ***!
320
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя бездарен тьпaнap ще продължи да хвърля "руски" димки до изборите за да избута спомена за исканата му оставка.
319
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги шпионира колкото си иска, през к-ра ми е САЩ.
318
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 милиярда сключени споразумения нещо да кажеш затворнико.
317
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а топлофикация когаили това че обират българите не е важно
316
2
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
работата е проста руските ченгета пречат на американските и турските ченгета дашетат из балканите затова вън ам бази и учения от балканите и черно море искаммир а не конфликти с русия
315
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Край на ученията за американски***в България!
314
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ега ти ***прокурор!***, кой е разрешил навмирисани американци да правятучения в България? Никой.
313
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако продължаваме така, ще изгоним всички руски шпиони от България, но ще дойдат други, на които не познаваме чалъмите. На тези тъкмо им свикнахме, сега докато свикнем на новите те ще изнесат важната информация.
312
2
 
8
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Нищо ново под слънцето и луната. Всеки дипломат е шпионин. Предоставят му се пари за подкуп на лица с имунитет, така че никой от двамата не попада под ударите на закона.
311
3
 
6
 
! Отговори
име преди 3 години
нямат нужда от щат за това, да бяха дали 1000евро на който и да е войник който е бил на ученията ще им каже всичко в детайли.
310
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махайте всичко руско от България!Тия освен да порробват и крадат, уббиват и се налливат с оддеколон, нищо друго не правят!
309
10
 
6
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 3 години
Грешиш, друже ;)Самовара, пелмените, ушанката са изобретени в Китай, ама руснаците мислят че са руски ;)А куклите Матрьошки са японките 7 богове на щастието ;)У това са краднали руските некадър.ници ;)
308
3
 
6
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
До пияница мистикАБЕ ОНЗИ ПИЯНИЦА ЛИ СИ ИЛИ НЯКАКЪЗ *** ЗА СВЕДЕНИЕ ТЕ ИНФОРМИРАМ ЧЕ СЪМ ЗАВЪРШИЛ В МОСКОВСКИЯ ДЪРЖАВЕН УНИВЕРСИТЕТ И ТОВА Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ДА РАБОТЯ В ПАРИЖ НА МНОГО - ФРАНЦУЗИТЕ СА ОСОБЕНО РЕСПЕКТИРАНЕ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ КОЕТО СЕ ПОЛУЧАВА В РУСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ. ТИ ОБАЧЕ СИ ДАЛЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НЕЩА НО ВСЕ ПАК ЗА СВЕДЕНИЕ ТИ ГО КАЗВАМ.
307
7
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Гошо...*** ... Открил е колелото и топлата вода, откак се пръкнал руснака все гледа да крадне някоя чужда технология, за да обогати с нея своя скрап ... Явно F-16 Блок 70 както и наземните му съоръжения са предизвикателство за руския технически гений, който в дъргогодишната си история е изобретил самовара, а всичко друго е пихванал от някъде другаде и нагодил към своите специфични особености ... примери за това много като се тръгне от Фау 2, та се стигне до калашника му ... !!!
306
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
*** П Л Y Ж Е K
305
12
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ОНЗИЩо не си в СССР бе, ***? Що го дириш в лошия Запад и Париж? Ходи работи в Маскве, да видим каква ще ти е заплатата. И от мен да знаеш, е онези каторжници и крепостници, дето пият препарат за вана никога, ама никога няма да се оправят
304
1
 
1
 
! Отговори
Гъзибар преди 3 години
До ДА ТЕ СВЕТНА: Светил си на сър Джон на първата му брачна нощ