В македонските учебници все още се лее език на омразата

Нашето поведение е заради неизпълнението на договора, каза Петко Дойнов
Обновена: 22 дек 2020 22:08 | 22 дек 2020 22:08, Красимир Ангелов
59

България твърди, че Северна Македония нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Но пък Зоран Заев заяви, че добросъседството продължава да бъде приоритет за страната му. Ще има ли напредък в преговорните отношения?

Още по темата
"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната, от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата - страна, която кандидатства за членство в ЕС", каза зам.-министърът на външните работи Петко Дойков за "Денят ON AIR".

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"Акцентът на дискусиите винаги е поставен върху България. Гледните точки са две. Едната е нашата, другата е на Скопие. Според Скопие напредък има, ако се направи сравнение с други подобни исторически комисии - били сме стигнали много далеч. Но нашето разбиране е точно противоположното. Ние имаме определени очаквания. Нашето разбиране е, че работата на тази комисия беше едностранно прекратена, като резултатите, които се постигат, официално не са въведени в употреба", допълни Петко Дойков пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че учебниците там продължават да изглеждат по определен начин, който не отговаря на нашите разбирания.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава - трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом македонските учебници леят език на омразата трябва да им забраним да идат на гей-парад.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз мисля,че е крайно време българските политици да обърнат и малко внимание на българия и българските граждани!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Има македонски език ,кой е казал ,че няма?Обаче само на територията на РСМ.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре поне че признава македонските учебници тоя главанак.
5
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Македонско...девойче ,когато стане българска...снаха,тогава ша ги признаем за истински...българи.Това да го пишат в...учебниците и Заев да го сложи кат...приоритет на правителството.
4
1
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Мисля че България направи достатъчно за тази Нова Държава .Оттук натам трява да ги оставим сами на себеси .Те ще узреят като осъзнаване след 100-200 години .Дори малкия Йода е бил на 50 години бебе .
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименхайде стига глуости...вземи и прочети българските учебници и още повече ще ти се изправи косата от глупости и мизерии!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом няма македонски език значи няма как да се лее, ако се лее македонски език на омразата значи има македонски език.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера в сайта СЕГА прочетох съпоставени нещата, които македонците пишат в учебниците по история за 5ти и 6ти клас и направо ми се изправи косата от безподобните лъжи и мизерии, които пише там.