През преходния период за въвеждане на еврото плащаме и с левове

Много малко неща щели да се променят с общата валута
Обновена: 19 яну 2021 10:32 | 19 яну 2021 08:28, Камелия Цветанова
91
През преходния период за въвеждане на еврото плащаме и с левове
Снимка: Pixabay

Преходният период за въвеждането на еврото у нас ще бъде описан подробно, обясни  бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред Нова тв.

Още по темата

Според него изявленията на властите към момента са пожелателни неща и са на базата на информацията, която те имат.

„Надявам се наистина всичко да се случи през 2024г. Има обаче много неизвестни и предизвикателства. България трябва да изпълни всички задължения, които е поела, за да се случат всички планувани неща“, каза той.

Дацов обясни, че в началото на преходния период на всички места ще има две цени – в евро и лева. Тогава хората ще могат да избират с коя валута да плащат.

„Всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон. Ако се каже, че ще може да се пазарува в лева и евро. Автоматично всички цени ще бъдат фиксирани и целият този проблем със страховете ще бъде решен. Това е въпрос на техника“, каза специалистът.

Дацов допълва, че всъщност много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: еврозонаевроДацов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 42Защо да ти казвам банката? Нали си голям експерт, очевидно си проучил всички и си избрал най-добрата. Сигурен съм, че знаеш коя е.Ти очевидно си се захванал да броиш чуждите пари, защото си нямаш твои - тоя калкулирал това, банката имала такси... Безплатен обяд няма. Всеки се прехранва от нещо, ама ти не си съгласен да те цакат нали? Какви са тия работи - такси, комисионни, надценки.... ама-ха! ще ми живеят те на гърба на трудовия народ, а? Я най-добре всичко да е безплатно?
42
2
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Нов "преходен период" или се подготвя поредното ограбване на българите...
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой си живее с илюзиите. Щом вярваш, че има голяма фирма/компания която да не си калкулира всички разходи в прогнозите за печалбата и ценообразуването.А за таксите, кажи банката (ако не я махнат за реклама) да видим какви такси няма.
40
1
 
2
 
! Отговори
Митко преди 3 години
До АнонименНе можеш ли да пишеш на български. Като видя коментар на шльоковица и му тегля ...............................
39
2
 
18
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
Разправяй ги на баба си че, нищо няма да се промени с преемането на шибаното евро.
38
5
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 38И още нещо : Калкулацията на банковата транзакция (която между другото се класира като финансов разход и 100% се приспада от данъците) не се практикува от ТЪРГОВЦИТЕ. Практикува се от БАКАЛИТЕ - прости, алчни и ограничени индивиди, захванали се с нещо, което не разбират и опитващи се да направят бърза печалба. Същите тея сега реват че са затворени и фалират.Освен инженерно, имам и правно и юридическо образования. Чета си всичко, и смятам всичко. А ти си живей с илюзиите....
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 36Типично за ниските прослойки (дори и да са се замогнали) е да не си четат договорите и общите условия на банките и когато стане нещо, да им идва като гръм от ясно небе.А това "От години не съм платил една стотинка банкови такси.", направо ме разсмя :)
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 35Щом "няма значение", защо се обаждаш тук :)Тебе повече трябва да те притеснява задълбочаващата се връзка между Австралия и Китай какви мерки ще вземат от Австралия и как ще се отрази на твоята област. ;)
35
7
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 33А защо бих искал да тегля? Да пълня буркани ли? Виждам цената в магазина, приемам я или не - съответно ако платя с карта плащам точно толкова, колкото пише на етикета. А отношенията търговец-банка, както и ценообразуването не са мой проблем. Предполагам търговеца си има счетоводител, който се занимава с това и не ме интересува.От години не съм платил една стотинка банкови такси.Това което говориш е архаична отживелица, и българска трапезна мъдрост, типична за ниските прослойки.
34
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен няма значение Лев-Евро, банката не ми взима никакви такси, нито пък ще почне за взима. Защото съм в Австралйски Долари, 6 цифри годишна заплата след такси и данъци, живея в Сидней, и ползвам АНЗ банка, а като остарея пенсията ми ще ми стига да карам нова кола както останалите пенсионери, и голф ще трябва да се науча да играя за да се запиша в пенсионерския им клуб
33
8
 
7
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
До StoyanovТи и тия като теб сте ясни, искате да станем республика. Уви, ще те разочаровам, няма да се случи. Интеграцията със Запада ще става все по-силна и задълбочена!!!
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 32Програмист, огледай си условията на банката.Имаш доста такси, просто ти не си се допрял до тях или не им обръщаш внимание и се правиш на интересен.Имаш такса за теглене над определена сума, имаш за трансфер, имаш такса за превод, имаш месечна такса. Дори и да не си ги видял, всеки търговец ползващ ПОС терминал, плаща такса(%) от миналата през него сума, а нея той си я събира от цената на продукта.
31
13
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 29Смени банката. Моята няма такси за нищо.
30
13
 
20
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Който не си спомня какво стана гърците като въведоха еврото (даже тук имаше и припомняне че и германците извиха на умрело).Търговеца е пиявица - хляба от 1,50 няма да стане 0,75 евро цента, кашкавала от 20 няма да стане 10. Цените ще останат със същата цифра, само валутния знак ще се смени.НО ЗАПЛАТАТА - е тя ще стане наполовина.Това ти е рязко обедняване. Който не вЕрва - има интернет, има как(въпреки че гуулаг премахна опцията) да се търси по период все още.
29
2
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Зоро"европейската интеграция" - С.МЕШНИК
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ЗороКакъв прогрес с пълен контрол на парите от банките.Тях ако ги питаш, всичко по банка, дори и за един хляб са готови да ти вземат 10лв такса. Единственото, което ги спира, е че имат някакъв регулатор. Те за какво натискат всички суми над 5000лв да са задъл.по банка (сега са 10000).За да има прогрес, знанията, стоките и парите трябва да се движат свободно. Когато при едно от нещата има монопол, прогреса почва да цикли.
27
11
 
21
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
И за еврото ли намерихте да се драпаме кой коя партия подкрепя? И с евро и без - ГЕРБ застигнаха и надминаха по кражби БКП. Точка!
26
21
 
10
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
До StoyanovТова, че червените маргинали сте неграмотни е факт и никой не ви е виновен. Вие винаги сте били срещу прогреса, обяснимо защо. Слава Богу, че бъдещето е на образованите и можещите, на еврото и европейската интеграция!!!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24Покажи ми една БГ партия която да не е полулистка или мутренска, или и двете заедно. Поне една... сещаш ли се... една бе... едничка... без мутричка или некой дето само говори, за да се уреди той и родата...
24
6
 
25
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До ВсезнайкоТе затова банките те превземат, това през карта онова през сметка а банките дерат ли дерат кожи. Отивам в банката да си внеса пари по моя сметка, ТАКСА. Правя превод по друга сметка, ТАКСА, месечно обслужване на карта (какво ми обслужват на картата). Пред банкомата постоянно има хора който не знаят как да си изтеглят парите, пък за интернет банкира няма да говорим. Драги ми беден европеец.