Борисов: Майсторски реагираме на опасностите при пандемията

Трябва ли да търсим начин пак да избухне пандемията у нас, попита премиерът
27 яну 2021 12:00, Елка Василева
220
Борисов: Майсторски реагираме на опасностите при пандемията
Снимка: МС

„Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното редовно правителствено заседание, на което бяха отпуснати 5,76 милиона лева на общини за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът сравни настоящата ситуация по отношение на COVID-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки. „И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?“, попита реторично министър-председателят.

Още по темата

Борисов отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. „Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева“, напомни премиерът. Борисов добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

„Това не е нагласата на целия туристически бранш“, отбеляза от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави: „Голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. Защото е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнесът. И благодарят за мерките, които правителството прилага“.

В рамките на заседанието кметът на Банско изрази признателност за отпуснатите на общината средства днес. На заседанието на правителството бяха одобрени 4,296 милиона лева на общините Банско, Благоевград, Сапарева баня и Априлци за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. А останалите 1,47 милиона лева от общата сума 5,76 млн. лв. Министерският съвет отпусна по бюджета на община Добрич за основен ремонт на ул. „Генерал-майор Стефан Попов“ и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци от уличната мрежа в града.

Община Банско получава 1 339 951 лв. за укрепване дъното на река Глазне, минаваща през град Банско, южно от моста на ул. „Найден Геров“. „Глазне е планинска, силна, буйна река, която през годините ни създаваше много проблеми. За нас е важно да укрепим дъното, да я почистим, за да сме спокойни, че когато се съберат двете реки – Бъндеришка и Демянишка, градът ще остане спокоен и сигурен“, заяви кметът на Банско Иван Кадев.

Други 1 746 261 лв. се отпускат за Благоевград за укрепване на активни срутища на откосите на Депо за твърди битови отпадъци в с. Бело поле. „Винаги е добре, когато една община се обърне към правителството и то реагира адекватно и бързо, за да помогне за един такъв наистина голям проблем“, отбеляза кметът на Благоевград Румен Томов пред министър-председателя Бойко Борисов. Томов добави, че помощта е изключително ценна и навременна, тъй като само преди две седмици общината е имала проблем със срутище.

Със 728 782 лв., отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възстановяване и реконструкция на път, ще се изгради отводнителна система и пътни съоръжения на местния път, свързващ манастир „Покров на Пресвета Богородица“ със с. Ресилово. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев отбеляза значимостта на реконструкцията на пътя, свързващ манастира, който е един от най-посещаваните и в него пристигат поклонници от цяла България.

Сестрите Мария и Пелагия от Светата обител изтъкнаха, че манастирът се намира на северния скат на Рила и по тази причина от планината се стичат много подпочвени води.

„Пътят е към една светиня, многократно кметът поставя въпроса. Така се върши нещо важно за региона. А аз Ви благодаря за тази изключителна дейност, която вършите за българския народ, религията е много важна“, обърна се министър-председателят Бойко Борисов към сестрите от „Покров на Пресвета Богородица“.  

В рамките на правителственото заседание бяха отпуснати 481 519 лв. на община Априлци, от които: 255 880 лв. за почистване на р. Острешка и р. Видима в границите на общината, 142 849 лв. - за укрепване на тротоарните конзоли на моста на р. Острешка на ул. „Топола“ и 82 790 лв. - за изграждане на подпорна стена.

„Крайно наложително е да почистим коритата на двете реки, средствата, които правителството отпуска, са абсолютно навременни“, категоричен бе кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Правителството отпусна също по бюджета на община Добрич 1,47 млн. лв. Средствата са за основен ремонт на ул. „Генерал-майор Стефан Попов“ и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци в града. Целта на ремонтните дейности е да се отстрани компрометираната пътна настилка, да се подобрят условията за движението на автомобилите, което ще ограничи и предпоставките за пътно-транспортни произшествия.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че в Добрич е свършена много работа по важните инфраструктурни проекти – основните булеварди са реновирани, водният цикъл също е приключен. „Добрич беше градът с най-голямата загуба на вода. 87% от водата от водопроводите изчиташе, а хората и институциите плащаха за 100-те процента“, изтъкна премиерът Борисов.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов благодари на министър-председателя и за одобрените проекти на стойност над 2,6 млн. лв. за строеж на нови корпуси на две съществуващи детски градини в града.
 


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майсторски. Както строят и ремонтират :)
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баш Майстора.
Само той ще ни оправи.
185
0
 
0
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 месец
НЕ Е МАЙСТОР,А ЦАР НА ГЛУПОСТИТЕ И ПРОСТОТИИТЕ !!!
184
0
 
3
 
! Отговори
2233 преди 1 месец
В Италия започна процеса срещу 340 мафиоти!У нас мафиотите от бандата на Боку Тиквата са поне 5 пъти повече.Гешефтаря е един от тях.Няма отърване от тези иззедници.Бог да ни е на помощ.
183
0
 
2
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 месец
Жалки ,невежи и алчни измамници!Шайката разбойници ГЕРБ, продължава да ни краде и да ни залива с фалшиви новини за собственото си бездарие.Пфу ,престъпници!
182
0
 
2
 
! Отговори
ТОВА НА СНИМКАТА преди 1 месец
Е ПЪЛЕН ФАЛШ

ИСТИНСКИЯ ГОСПОДАР НА ДЪРЖАВАТА Е АХМЕД ДОГАН
ТЕЗИ НА СНИМКАТА СА КАРТОНЕНИ КУКЛИ
181
0
 
1
 
! Отговори
един преди 1 месец
До Анонимен
С една дума гласувайте за който искате стига той да се казва Б.Борисов.Малко като македонски ултиматум "Сакам нещо да те питам ,само отговора да е Да".
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15.07.2013 г. - "Бойко Борисов: Страх ме е от Сретен Йосич"
179
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 1 месец
А що не вземеш да се скриеш бе ***?
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня сръбски мафиот Йосич е обещал тази година да е последна от живота на този Бг-мафиот ! Пак чужденци ще ни помогнат да се оттървем от омразните !
177
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майсторски ще те отсвирим скоро!
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя майстор не е добре!
175
0
 
12
 
! Отговори
8 преди 1 месец
В момента всички главни тв канали са заети от властта!Независими медии!Мираж!
174
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До секуритате
Ко ша пращаш ти ве? Колко си пратил, че още ще пращаш??
Това което си казал е директна заплаха за убийство. ГДБОП и криминалистите от отдел Виртуални престъпления да се самосезират. Като те намерят, задържат и осъдят - ай да видим дали ще си толкова смел да пращаш някой някъде си.
173
0
 
14
 
! Отговори
секуритате преди 1 месец
Майсторски Ааа? Ще затваряш ресторанти и др.Ше ни държиш без доходи! Хмм Значи вие отгоре си живеете и си имате доходи от бюджета а ние да нямаме доходи и да стоим със затворени частни ресторанти които не пипат парите на бюджета вадим си ги сами в частни ресторанти с частен бизнес! ТАКА МАЙСТОРСКИ ЩЕ ТЕ ИЗПРАТИМ ДА СИ ПОГОВОРИШ С НИКОЛАЕ ЧАУШЕСКО ЧЕ ВСИЧКИ ОКОЛО ТЕБ ЩЕ СЕ УЧУДЯТ КАК СИ ПОСЛЕДВАЛ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ
172
2
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 месец
Боже , туй за добро утро не можах да го предъвча ..... всеки ден нов виц от тея циркаджии
171
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майсторска реакция . Ясно , че е луд и корумпиран . Лошото е , че може би си вярва .
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"майсторска реакция" или систематично унищожаване на малкия бизнес под фалшив предтекст. Не бих се учудил ако и на боко са му дали 900млн евро подкуп от МВФ за да обяви пландемия в БГ както се разкри при Лукашенко, само че Лукашенко им отказа подкупа и веднага лед това започнаха да го атакуват по медиите.
169
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина това е краят на България като държава.
Въпросът е единствено дали остана място на Земята, което да не е просмукано с ..... (имам предвид хора с намален обем на сивото вещество).
Образование нула, Здравеопазване нула, Човечеството е в състояние на свободно падане, планетата на маймуните, маймуните са по-умни от хората.
168
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
По нашите географски ширини няма омерта,Първанов,Станишев,Костов,Доган,Стоянов,Борисов,и плеядата обслужващи ги олигарси и псевдо-патриоти са национални предатели,обрекли Народа ни на робство,майки изоставят децата си обричайки се на робство в ЕСССР за да нахранят децата си..фалшива демокрация,минахте Хитлер с геноцида и несправедливостите си,с безпомощността си,Англия се ваксинира ЕСССР се моли..позор и геноцид е вашето политици..разпускайте тумора..в това превърнахте една Справедлива идея Съд