НЗОК ще поема всички методи за лечение на епилепсия

Касата ще плаща и за имплант, който намалява честотата на пристъпите
3
НЗОК ще поема всички методи за лечение на епилепсия
Снимка: БГНЕС

От тази седмица НЗОК поема всички методи за лечение на епилепсия. В сметката на Касата ще влиза и имплант, който помага за намаляване на честотата на пристъпите при част от пациентите.

Методът с импланта е въведен много отдавна по света. Още през 1988 г. е осъществена първата имплантация при хора, отбеляза пред БНТ доц. Красимир Минкин, директор на Центъра по епилептична хирургия в болница "Св. Иван Рилски".

Той допълни, че при пациенти, които не се повлияват от медикаменти, медицината има възможност с миниатюрен уред, подобен на пейсмейкърите, да промени епилепсията, като я направи по-лека и да намали честотата на пристъпите.

За първи път този метод се използва в България през 2003 г. инцидентно при трима пациенти, но след това около 10 години подобни имплантации не се правят.

"Причината беше, че нямаше център, който да го прави, тъй като имплантирането не се прави във всички неврохирургии. Пациентите предварително трябва да бъдат специално изследвани, да бъдат подготвени, да бъдат опитани по-ефективни методи и ако те не успеят - тогава да се пристъпи към това скъпо лечение, което не е най-ефективното, но е последната надежда за някои от пациентите", обясни д-р Минкин.

Той каза, че самата интервенция е лесна и не скъпа, но цената на импланта е около 40 000 лв.

На този етап от НЗОК са одобрени 10 пациенти.

Доц. Минкин не изключи възможността за злоупотреби поради цената на импланта, като подчерта, че към тази манипулаци трябва да се подхожда изключително само при хора с много тежка епилепсия, да им бъде направено изследване, което да отхвърли всички останали възможности, тъй като резективната хирургия, която е много по-евтина, е много по-ефективна и чрез нея може да се постигне пълен контрол на пристъпите при 70% от пациентите.

Имплантирането не се препоръчва при деца под 4-годишна възраст. "Обикновено се прави при пациенти от 4 до 40-годишна възраст", каза директорът на Центъра по епилептична хирургия в болница "Св. Иван Рилски".

Епилепсията е сериозен проблем в световен мащаб - около процент от населението на земята страдат от това заболяване. Центърът по епилептична хирургия е достатъчен за страната ни, подчерта доц. Минкин. "Успяваме да изследваме и оперираме тези пациенти, които са подходящи за такова лечение, тъй като, за щастие, тези около 15 000 страдащи от фармакорезистентна епилепсия пациенти в България, една част могат да бъдат излекувани с хирургични методи и да бъдат спрени лекарствата", допълни той.

Доц. Минкин каза, че заради пандемията лечението на пациентите е забавено с около два месеца, но това не е било съдбоносно за тях.

По думите му би било изключително рядко ваксинирането срещу коронавируса да е противопоказно при пациентите с епилепсия.


3
Още от Политика
Политолог: Партиите ще заложат на здравни експерти за вота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ преди 4 седмици
НЗОК--ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ И РАЗХОДИТЕ ЗА ВСИЧКИ МЕРКИ , ПО ЕЛЕКТРОННОТО ИЗМЕРВАНЕ НА ЗАХАРТА В ОРГАНИЗМА НА ДЕЦАТА , БОЛНИ ОТ ДОКАЗАН ДИАБЕТ-1!

ЕЖЕЧАСНОТО ТЕСТУВАНЕ НА ЗАХАРТА , СЪС СТАРИТЕ СРЕДСТВА , НАНАСЯ СТРАШНИ ПСИХИЧНИ ПОРАЖЕНИЯ В ДЕТСКАТА ПСИХИКА!

ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ --ИЛИ ЩЕ ВИ ДАДЕМ ПОД СЪД В ЕВРОПА, ЗА НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ....ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!
2
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 4 седмици
НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ ЗА ДЕЦАТА БОЛНИ ОТ ДИАБЕТ-1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

СЛЕД РАЗВИТИЕТО НА ПАНДЕМИЯТА ОТ К-19....ДОРИ АНГЛИЯ ДОКАЗА ,ЧЕ ДЕЦАТА МАСОВО БОЛЕДУВАТ ОТ ДИАБЕТ-1.

ДЕЦАТА С ПОДОБНО ЗАБОЛЯВАНЕ СА ОСТАВЕНИ ДА ИЗМИРАТ В БЪЛГАРИЯ!
ИМА НАЧИНИ , ТЕ ДА СИ СЛЕДЯТ ЗАХАРТА В ОРГАНИЗМА , ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННИ СРЕДСТВА , А НЕ ДА СЕ БОДАТ ЗА КРЪВ , И ТЕСТВАТ ВСЕКИ ЧАС!
ТОВА--ОПРЕДЕЛЕНО Е СТРАШЕН СТРЕС!

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТЯХ -ИНАЧЕ ЩЕ ЗАВЕДЕМ ДЕЛО В СТРАСБУРГ , ЗА НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА ДЕЦАТА НИ!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Страданието е жестоко, всяка крачка напред за хората, които имат тоя проблем е много, дано помогнат на повече хора.