Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова

Очакванията ни през 1997 г. бяха България да е доста по-различна от днес, посочи той
Обновена: 4 фев 2021 09:15 | 4 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
204
Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова
Снимка: БГНЕС

Преди 24 години, на 4 февруари в бурната зима на 1997 година, БСП върна мандата за създаване на правителство на президента Петър Стоянов. Това стана след дълги протести през целия януари, а в крайна сметка след изборите на власт дойде правителството на ОДС и Иван Костов.

"Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си", заяви в интервю за bTV Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г.

По думите му 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

"България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна", отчете Бaкърджиев.

Той посочи, че не мисли, че подобно развитие би било добро за нашата страна. „Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви прехода. 31 години по-късно има още много работа“, сподели Бакърджиев.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че "винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза на никому".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
6
 
! Отговори
До До Какво е терор преди 3 години
С какво да се боря с прокуроките на Гешев ли за които няма никакво престъпление, няма терор, няма заплахи няма опозоряване, според тях всичко е цветя и рози!
65
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Европа бе Бъкърджиев.Отиват като слуги на разни мюсюлмани.Това е днешната перспектива.Европа е истински фарс,особено в образованието.Къде беше България 1996 и къде е сега в науката и образованието си.Бог да ви накаже теб,Костов,Стоянов,Софиянски и всички негодници.
64
5
 
13
 
! Отговори
Край преди 3 години
След 2г. работа като министър 1997-1999г. този човек не му се налага да работи повече и ден. Собственик е на хотел Хемус и имоти в София и по морето.Това с 2годишни заплати като министър А? А? корабче плува ли а Евгени?
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Какви комунисти ве мен, повечето са лапета тук :)) Кризата я предизвикаха американците, спряха кранчето, Виденов не знаеше къде се намира и какво му се готви....:) Останалото го знаете, "погрома на парламенто", Костов идва на бял кон, приема се валутния борд, който и досега е в сила (единствената страна в ЕС с валутен борд), всичко е точно :)
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - до 65някои наистина имат къса памет. Бонев, който бе агент провокатор на БСП бе пуснат по пистата срещу Петър Стоянов. Въпреки че го даваха трети, той започна да вади компромати за яхти и да вади класифицирана информация. Стоянов върна на компроматите, че и Бонев е бил на яхтата (той също нямаше право да разгласява класифирана информация) Бонев не стана президент, но не това бе целта- гласовет се "отляха" от Петър Стоянов
61
5
 
6
 
! Отговори
Какво е терор преди 3 години
Просто ме принудиха чрез заплахи с цивилна полиция и биячи на Гешев да се изселя от Перник и да прехвърля къщата на Областен полицай!
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа разбира се беше техният смокинов лист ,с който прикриваха голямата кражба.
59
5
 
7
 
! Отговори
Истината е една преди 3 години
Сега действат с прийоми на Държавна Сигурност - преследват и опозоряват хора с помощта на МВР и ДАНС !
58
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Женя, ти отдавна трябваше да си виснал на въжето!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Какво да каже челяка, не че някой го е търсил за мнението му :) Биха му шута на човека, обвиниха го за всички неволи, не игра по свирката и го завряха в панелката :)) Сигурен съм че Виденов е мислил много как са го изпързаляли и какъв наивник е бил тогава :))
56
3
 
7
 
! Отговори
Колапс преди 3 години
Затова познати на Гешев ми отнеха къщата и я подариха на полицай щото сме в демокрация !
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костовистки ***,вечен позор за вас.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости, Петър Стоянов извади компромати да докаже корупцията на Бонев. Но планът сработи - Петър Стоянов загуби изборите и дойде друго ДС ченге - агент Гоце.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на мен пък ми омръзна да слушам приказки от всякакви ояли се политици, но искам да чуя какво има да казва точно Жан Виденов. Не знам зашо този човек продължава да мълчи.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
53 - Богомил Бонев, е човек на БСП, тайно внедрен в БСП. Той е кум на Гергов (БСП), държи пловдивският панаир. Съпругата му Нона Йотова е депутат от БСП.Навремето разцепи гласове за Петър Стоянов и извади компромати срещу него.
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евгений, кога ще се организираш да гръмнеш и паметника на Червената Армия в София, така както гръмна мавзолея?!Ако го направиш, ще гласувам за тебе!!!
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бакърджиев не казва истината докрай. Да, никой не отрича, че трябваше да се оттласнем от орбитата на Русия. Но това не бе нужно да става чрез мутрокрация, масови фалити на предприятия, продаване на предприятия за жълти стотинки на новобогатши, разсипване на аграрното ни произство и пр. Това разсипа България. Цената на която сменихме външнополитическата си посока бе непоносима жестока.
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам нямат тези обирджии, продадоха държавата на времето и се хвалят даже с това. Нямало да могат да пътуват българите без виза - е са е супер пътуват да стават келнери и проститОткипо ЕС. Страхотно живеем, намалиха населението напаловина за 30 години.
48
13
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Най-голямата чума за България е бсп, за това хубаво мислете за кой ще гласувате!!!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега очакам за да се появи с компетентно мнение и Богомил Бонев - друг СДС-арски ***.