Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова

Очакванията ни през 1997 г. бяха България да е доста по-различна от днес, посочи той
Обновена: 4 фев 2021 09:15 | 4 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
204
Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова
Снимка: БГНЕС

Преди 24 години, на 4 февруари в бурната зима на 1997 година, БСП върна мандата за създаване на правителство на президента Петър Стоянов. Това стана след дълги протести през целия януари, а в крайна сметка след изборите на власт дойде правителството на ОДС и Иван Костов.

"Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си", заяви в интервю за bTV Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г.

По думите му 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

"България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна", отчете Бaкърджиев.

Той посочи, че не мисли, че подобно развитие би било добро за нашата страна. „Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви прехода. 31 години по-късно има още много работа“, сподели Бакърджиев.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че "винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза на никому".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъки Булдозера си е комунист и кариерист. Такив като него съсипаха демократичната идея и вкараха България в подземието, където се намираме и сега. Дребна душица...Я да каже как подписа заробващия ни газов договор с Русия!?
85
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Алоу, цоциалистите, пийте си хапчетата бе, живеете в паралелен свят!П. С. Само да припомня на другаря петолъчник, че ДПС бяха най-верния коалиционен партньор на БСП - от 1992 година до сега!
84
3
 
5
 
! Отговори
питане ! преди 3 години
А какво ''построиха'' до сега ОДС ?Всеки знае да събаря !Бакърджиев се смята за ''герой'' , ама само той си мисли че е такъв !
83
3
 
5
 
! Отговори
Дедо вия ми преди 3 години
То се видя до къде стигнахте , до 0.002% електорат !Тоя трябва да лежи в затвора до живот , защо събаря обществено имущество , ако много му се събаря , да си построи мавзолей а после да си го събаря !Даже и И.Костов не е бил съгласен за събарянето на мавзолея !
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одс проведе турцизацията и ромизацията на държавата.Съсипа здравеопзаването.Докара простотията и наркотиците,проституцията и насилието.Отне на свестните ,които четат и учат ,да са лидери в страната си и издигна чалга обществото,където господари са мутри,мутреси и депесари..
81
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОДС прокара пътя за Ахмет Доган като човека с обръчите.
80
9
 
8
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 3 години
Добре, че беше ОДС, Костов и Стоянов да ни измъкнат от блатото на комунизма, иначе сега щяхме да гледаме Европа и Света през телени мрежи, а Интернет щяха да имат само военните и ЦК на БКП!!!Справка - Куба, Северна Корея!
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледал съм интервю с Ран и Ът и хората казват, че именно бавното изпълнение на техния план и дори неизпълнението на някои точки от плана са причината за това да не успеем да се размием както го направиха повечето бивши съветски републики.
78
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бешв Одс всички щяхме да сме си на работа,а не по плантации заробени по Европа.Нямаше да има олигархия и мафия,а образованието нямаше да се съсипе.Със сигурност щяхме още да сме футболна и спортна нация.ОДС ни превърна в страна от третия свят.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото, което знам за този Бакърджиев, е че е взривил мавзолея. А сега като обикаляме с френдове насам натам плащаме луди пари за подобни "ексцентрични" забележителности.Та просто казвам, защото не мога да имам доверие на човек, който разрушава. Имам чувството, че онези години много хора са искали да унищожат историята, за да започнат самите те на чисто. Подобни "паметници" трябва да съществуват, за да се помни исорията. Е, и да генерират кинти, разбира се.
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Плана Ранът е по скоро мит, американците искаха да си подсигурят най-верната соц държава, хем е геополитически важна, хем ще ги заболи руснаците :) Не забравяй, че по това време президент на Русия беше Елцин, който не изтрезняваше, пълен алкохолик, тоест американците се възползваха от това :))Ние затова влязохме в НАТО и ЕС, заради стратегическото място на територията ни, друг е въпроса че Бойко си е червен, троянси кон, както се казва :))
75
2
 
6
 
! Отговори
до83 преди 3 години
До Анонименна некадърен комунист световния империализъм му пречи и четирте годишни сезони да не пропуснем!
74
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До анонимен 84Че Максуел беше първи приятел с Тодор Живков, Огнян Дойнов и Андрей Луканов!Има снимки, може да ги видиш. Иначе казано, комунистите са изпълнявали плана на Максуел!
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А днес трябва да тръгнем по пътя на Великобритания,Норвегия и Швейцария извън ЕС.Да стегнем армията си щото Нато няма ни пази ако не се пазим сами.Европейския съюз е поредната утопия и мисля всички занимаващи се с политика го схванаха.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аллооо простикомунисти, на вас все някой друг ви фалира държавата.86739
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОбобщено за Костов може да се напише следното - раздържави активи за над 20 млрд., а в държавата влязоха под 2 млрд. точка-------------------Разликата от 18 млрд. + 4 млрд откраднати от КТБ = общо 22 млрд.Горе-долу толкова са заемите,които изядоха управляващите през последните 20 години.
70
4
 
7
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Ако не бяхме приели посока САЩ във външната ни политика това нямаше да се случи - някой отвъд океана да ни задава посоката на развитие.Петър Стоянов и Желю Желев /лека му пръст/ в това отношение са най-големите национални предатели.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във валутен борд ли см днес? - дав МВФ ли сме? - дав НАТО ли сме? - даима ли поне една държавна банка без БНБ - невсичко това е резултат, че ОДС дойдоха на власт и подписаха всичко което Максуел и приятели им подаваха.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 76 да това е истината.Американците поставиха условия на Виденов. Влизане в НАТО, влизане в ЕС, смаляване на България на 2 милиона (според плана Ран Ът), всички банки без БНБ да станат частни, Валутен борд...неща с които той не се съгласи. Те завъртяха кранчето с парите предизвикаха зърнена криза. Цената на зърното скочи три пъти. После предизвикаха и банкова криза. Когато тези дев кризи се задействаха се създаде икономическа криза с хиперинфлация.Виденов падна, ОДС изпълни всичко.
67
6
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До КолапсТи се радвай, че само това са направили. Щото ако по времето на най-справедливия строй някой комунист си беше харесал къщата ти, щеше да умреш в лагер като враг на народа, докато държавата експоприира къщата ти и я даде на отговорен червен другар!