ЦИК: При гласуването с машина няма недействителни гласове

Резултатите обаче ще се пренасят ръчно
14 фев 2021 20:47, Нели Христова
59
ЦИК: При гласуването с машина няма недействителни гласове
Снимка: БГНЕС

„Резултатите от протокола от машинното гласуване ще се пренасят ръчно в секционния протокол, който е единен. Това според мен е доста по-сложно и по-трудно“.

Това каза пред bTV Росица Матева, председател на Обществения съвет на ЦИК.

Тя уточни, че Общественият съвет е препоръчал да има два протокола – от машинното и от гласуването с хартия, но това не е било възприето при приемането на промените в Изборния кодекс.

Матева обясни, че резултатите от машинното гласуване се разпечатва на секционен протокол от машината и става официален протокол. При гласуването с машина няма недействителни гласове, напомни председател на Обществения съвет на ЦИК.

Относно защитата на членовете на секционните избирателни комисии се очаква здравния протокол от МЗ, посочи тя.

От ЦИК са препоръчали на входа на избирателните секции да се измерва температурата на всеки влизащ, също и да се раздават ръкавици на избирателите. Не се знае обаче дали здравните власти ще се съобразят с тези препоръки.

 


59
Още от Политика
Веселин Марешки: Аз съм в същата позиция като Алексей Навални
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Машинките са отбиване на номера )а да помислите малко
46
0
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 2 седмици
Ковиди=комедии
45
0
 
4
 
! Отговори
НигогаПовечеГробЧума преди 2 седмици
Цвъки Петното и Радо Отверката ще им намерят цаката Те са спецове по всякакви машинки
44
0
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 2 седмици
Най обичам, като ида да гласувам, на бюлетината да напиша КЗЛ. Как става това с машината?
43
0
 
10
 
! Отговори
Тук дрискат хора, преди 2 седмици
които хал хабер си нямат от функцията на машините!? Щели това, щели онова!? Машина удостоверява гласът ти с бланка(касов бон-бюлетина), която после пускаш в урна, така както гласуваш с хартиената бюлетина, тук не може да има лъжи. Лъжите стават после, с натъкмяване на протоколите, там трябва да се наблюдава, тогава стават фокусите! Машините са си точни, гафовете стават в кратуните на българите, особено като гласуват за неподходящи хора!
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако машинките и те са в кабинките като бюлетинките то несъвестни гласоподаватели могат да подават много и различни гласове без протокол,но налични как за изборната кутия като бройка пуснати гласове на воля,които ще са повече по протокола за което някой трябва да ги определи чрез съпоставяне от кои са за кои са за оформянето на протокола или възможно в края подадените гласове да са по малко от подателите,което също трябва да се оформи за протокола заради процентите за отчитане на участие за избор
41
12
 
2
 
! Отговори
Бай Курти преди 2 седмици
Няма как зеления чорап и другарката Импексова да ми казват да гласувам машинно.Хартиена бюлетина и задължително за ГЕРБ. Защото при машините другарите ще ми манипулират вота,тъй като са царе на машинациите.Винаги могат да спретнат някоя Костинбродската афера.
40
0
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 2 седмици
*** ,каква оставка на Фандъкова,като въпросното място не е общинска собственост.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 44
Машините са под надзора на Сиела,другарите на Пинокио Прокопиев и други от задкулисието.Машините не трябва да имат връзка с интернет, да са тествани в изборния ден пред комисия,въпреки,че бройката е твърде голяма за проверки.Ами който има съмнения ,да не ги ползва!
38
2
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 2 седмици
И какво общо има Борисов,че и заплахи!Психопат ли си?По скоро трол!Машините ги въведоха под натиск на червените ***,резидента,Маноловата Обща проскубана,други подобни,само и само да са контра,да внушат съмнения!Изборите не могат да се фалшифицират в изборния ден при смесени комисии,наблюдатели и застъпници.Никой не те задължава машинно,нито аз имам намерение примерно!Избора зависи от кампаниите,мизериите ,и най вече от интелекта на избирателите,независимо от популизма на кандидатите.
37
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ЗА БОРИСОВ И ДОГАН ЗА ТОВА, ЧЕ ВЪВЕДОХА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ЕДНА ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЯ НА ВОТА!!!
36
3
 
6
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 седмици
Много страни се отказаха от машинното гласуване защото е изключително лесно за манипулиране.Единствените които тябва да се подкупят са малкия екип админи на машините и един единствен програмист който да въведе нужните корекции.

Пример: САМО ДВА реда програмен код могат да направят така че вота на лицето Б.Х. да бъде показан на дисплея и в документа че е гласувал за ГЕРБ а РЕАЛНО гласа му да се отчете при гласовете на ДПС. Корекцията се нанася за минути а скрипт може да я изтрие за секунда.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АМИ СЕГА

Машинното не е анонимно и е нарушение на конституцията, Машината отчита гласа по час и минути и по видеокамерата ще се види кой е гласувал в този час и за кого от машината.
34
1
 
11
 
! Отговори
АМИ СЕГА преди 2 седмици
На преден план излизат магьосниците от ИНФОРМАЦИОННО ОБЛУЖВАНЕ. Кого ли ще обслужват...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аха!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЦИК на практика правят смесено машинно ръчно или ръчн машинно гласуване, защото не само машинно.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При машинно няма невалидни но не може и да се поправи ако е сгрешена бюлетината.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Машината печати резултата на принтер и той се преписва от СИК в хартията. Пак си е същото и ще вземат по 200-300 лева. Няма как и СИК даже ако разглобят машината, ще са пак същите гласове.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шефът на "Сиела Норма" за машините за гласуване: "Няма опасност за злоупотреби, защото машините все още нямат софтуер.След инсталирането, пак няма да може да се злоупотреби, защото нямат възможност за външна комуникация."

НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България кой век е, бре. Ужас. Хората в Космоса ще хукнат на разходка, а тук на ръка ще преписват. Изостанала държава.