Каракачанов честити 3 март и на политиците в Северна Македония

В родното село на премиера Зоран Заев също имало опълченец
127
Каракачанов честити 3 март и на политиците в Северна Македония
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов честити националния ни празник и на политиците в Северна Македония.

"Използвам повода да честитя празника и на политиците в Северна Македония, защото 3 март е празник на всички българи, които тогава са били в една държава", каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Още по темата

Той отбеляза, че след като България е разкъсана от великите сили, именно българите в Македония са въстанали и са вдигнали Креснеско-разложкото въстание, за да възстановят и запазят Санстефанска България.

"В българското опълчение, по целия му път, от Дунава до Одрин по времето на Руско-турската война има стотици българи от Македония, много от които загиват и на Шипка, и в боевете за Стара Загора и т.н. От родното село на г-н Заев има също опълченец, така че - честит празник и на тях", каза още вицепремиерът.

Именно 3 март, а не някой друг ден, става символ на българския национален идеал - всички българи да живеят свободни в собствената си държава България, посочи още  Каракачанов, след като участва в церемонията по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Според него именно в този национален идеал е било осъществено и Съединението през 1885 г., България е участвала и в Сръбско-българската война, и в Балканската, и Междусъюзническата война, и в Първата световна война, и във Втората.

Всичко това беше в името на този национален идеал, посочи той.

И въпреки, че политиците и тогава, както и сега, са се карали, но те са имали в главата си една обща цел - целокупна България и всички българи, както го е завещал Левски, в България, Тракия и Македония да живеят свободни и в земите си, каза още Каракачанов и допълни, че затова са изградили държава, която е била шестата - седмата икономика в Европа.

"На 3 март, обаче задаваме ли си въпроса, кой е днешният ни национален идеал, има ли такъв, култивиран ли е, възпитан ли е през образователната система, или ще повтаряме общи приказки за някакви си евроатлантически или някакви нови европейски ценности", попита Каракачанов.

Според него България трябва да има много ясна цел, защото иначе вместо политиците да обединяват, да сплотяват нацията, я разделят, мразейки се помежду си.

Той призова да си отговорим на въпроса какъв е общият ни идеал.

Каракачанов благодари на българските военнослужещи, от редника до генерала, за службата в името на онази България, която е наш национален идеал. Той напомни, че предназначението на армията ни е да защитава суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя до изборите няма да спре с тия трикове да се покаже като патриот пред глупаците които пак ще гласуват за него.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега макетата ще започнат да вият, че са се освободили сами и им подменяме историята.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чест и на теб ШишоВойвода