ГЕРБ: Радев се включи официално в предизборната кампания

Не само нарушавал Конституцията, а можел да навреди на имиджа на България
237
ГЕРБ: Радев се включи официално в предизборната кампания
Снимка: МВнР

Президентът Румен Радев се включи в предизборната кампания за 45-ия парламент, коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Повод за това стана изказване на Радев, който днес обвини, че ако „правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе  тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ“. Става въпрос за изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш.

Още по темата

Георгиев отсече, че става въпрос за лични позиции на двамата сенатори, а не за официална позиция на Сената.

„Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно. Той се позована на лични мнения на двама сенатори. Явно днес вече съвсем официално се включи в надпреварата и въпросът е на коя страна той вдигна юмрука“, каза зам.-министърът.  

Бившият външен министър Даниел Митов също настоя, че  Радев нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ и не познава институционалните отношения в САЩ, така че едва ли е в правото си да прави такива коментари.

„Премиерът Борисов няколко пъти е канен в Белия дом, бил е гост на няколко американски президенти, при него са идвали държавни секретари“, припомни той.

Според Георг Георгиев президентът не изпълнява функцията си на обединител на нацията, а вече се включва в предизборната кампания, той е пристрастен и симпатизира само на една определена част от обществото, нарушава Конституцията при това не за първи път.

„Сега коментирайки лични позиции, може да накърни имиджа на страната“, категоричен е Георгиев.  

"Никъде в официалния поток от информация на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява и надолу изброява личната позиция на сенаторите", заяви още Георгиев.

А в личните позиции на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва: „България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България“.

„Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“, смятат сенаторите.

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за
върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Проруската крушовишка приватизаторка :)))))))))))))))))))))))))))))
142
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
ГЕРБ вече достатъчно навреди на България,да не се опитва да прехвърля другиму вината си.
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БИЙ КОРУПЦИЯТА И МУТРИТЕ БИЙ! НАПРЕД СЪС САЩ!
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако той не прави "избори",а се проведе референдум с единствен въпрос-Искате ли Боци в управлението,не ми се мисли как ще понесе резултата..
139
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ...Простата корумпирана банкянска мутра си отива...Това го слушам от 2005г. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
138
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простата корумпирана банкянска мутра си отива
137
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149",....Захариева .."Червените продажници звучите все повече като северномакедонци (в което има логика, тъй като и те са хем анти-българи, хем слуги на Москва).
136
2
 
4
 
! Отговори
от чучура преди 3 години
Бе той Борисов хубаво щеше да ви забрани,ама американците го спряха!И Меркел-също!
135
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поразително е, как Радев кълве на гола кукичка!Оказва се,че нашия борец срещу мутри е обикновен фейсбучен политик,базирайки се на лични мнения от мрежата!Жалка работа.. Но защо ли, за него не са така меродавни ОФИЦИАЛНИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ НА АМЕРИКАНСКИЯ СЕНАТ,особено за любимата му руска държава, нейната съдебна система и корупция?Спрямо Русия думата "шамар" е необяснимо табу за обитателя на Дондуков 2,но за България я използва с особено нездраво удоволствие!
134
8
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ЖАЛКИ ГЕРБУХИ , СЛЕД КЬОВЕШИ ВЧЕРА , ДНЕС И АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОРИ ВИ ОПАСКАХА !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
133
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоклатената кобила Захариава ,и тоя пионковец - всяка втара дума им е ,против Русия ,спазване на евро-атлантическите цености..
132
6
 
3
 
! Отговори
Йокин преди 3 години
ЕДИН МАНДАТ-ПРЕЗИДЕНТ,ИЧ НЕ Е ЛОШО.Кът не мое да си оплете,кошницата,иска,бис.
131
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задава се нов четвърти намдат на ГЕРБ с подобн опозиция, която използва такива лъжи и инсунуации. Разликата с БСП се увеличава постоянно!
130
4
 
2
 
! Отговори
фен(бивш) преди 3 години
Георгиев бил,отблъскваш,ТО И АЛЕН ДЕЛОН,ОСТАРЯ.
129
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което президента го говори от дълго време Американците го потвърдиха, че сме корумпирана страна с ограничено свобода на словото, окупирани медии и еднолично управление.Как само Герберските отпадъци не го виждат и чуват ?
128
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заблуждавайте се с Буци.Изпечен мошеник е и го хвалят само тия,които са в шайката му и се черпят с парички.То и един беше написал творбата Шайката,но го купиха и мина на негова страна.Андрей Райчев също дава такива признаци.
127
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То фигуранта и доктор на науките може да е, ама ще си остене един злобен човек, една градивна критка не направи, един пример не даде. Такъв "лидер" дето бие шамари на ляво и надясно е нещо с което го е имало в килийнити училища. На международно ниво е персона нон-грата, върнаха ни го укрик ковид контакти. Борисов е уважав и достоен лидер и дипломат, не *** военен чичак.
126
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Има едно нещо, което червените каскети явно така и няма да разберете: с лафчета и вицове не се управлява държава. Става колкото да си прекарвате времето по форумите, но дотам. За съжаление, вашите кумири са заети с това да унищожават държавата, когато са на власт, а явно вие тогава изпадате в творческа дупка, защото ви няма никакви да се обаждате пак така (па било то и да се шегувате, както казах, това не помага за нищо).
125
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 135"Когато Божков публикуваше СМСи"Божков има една армия адвокати в България (същите, котио го представляват и него и жена му).Ако имаше доказателства щеше да ги внесе в съда и ако не им обърнат внимание да продължи към европейските съдилища. Факт е, че нищо не направи, тъй че приказките са лесна работа. От друга страна покрай протестите се разбраха интересни неща за това Божков какво знае за Радев, както и за "спонтанно" протестиращите, но той вече си има обвинения по делата
124
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129 Гешев сам си го каза , когато Божков публикуваше разни СМС-и , уличаващи управляващите и Борисов в престъпления " Не си причинявал главоболия да ги чете "