Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Свършихме добра работа, подчерта премиерът
21 мар 2021 11:30,
296
Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
14
 
! Отговори
100% ЗАВИСИМИЯ преди 3 години
да говори за независимост ми идва малко в повече
94
2
 
5
 
! Отговори
До време е преди 3 години
И като го спрат какво ще правят те бе,м***лоумен ??!!!Ти не осъзнаваш ли,че те имат повече нужда от ЕС,отколкото ЕС от тях ??Егати плоските разсъждения...Все едно да произвеждаш нещо и нарочно да не го продаваш ...И кой в случая е губещ...Хахахаха
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Гледайте Ентропа няма нищо случайно Работа в България СССР"Браво, изразяваш се толкова добре! Как го праниш?
92
2
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЗАЩО ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА СЕ КОНКУРИРАТ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ?-А ДОХОДИТЕ-ЗАПЛАТИТЕ-СА НА МИНУС 17-ТА СТЕПЕН В БЪЛГАРИЯ?
91
2
 
16
 
! Отговори
СМЯХ ИЛИ ПЛАЧ преди 3 години
като го гледа и слуша човек. Толкова П.рост и неук човек начело на страната
90
2
 
11
 
! Отговори
Костов преди 3 години
"ДПС е проклятието на България!" - това каза някога И.Костов. Уви не е бил прав това нещо е проклятието!
89
2
 
11
 
! Отговори
Хичо преди 3 години
независим,ама ще ти спрем тока на 4'04
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте Ентропа няма нищо случайно Работа в България СССР
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продаде ни за една шепа долари.
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 75 ОТ ЕМОПо времето на бай Тошо се разказваха вицове за него навсякъде, дори и децата разказваха и никой не е бил арестува, а днес да кажеш нещо против хомосексуалистите и те уволняват от работа или изключват от университета.
85
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви видя при следващите управляващи.Само да не стане така ,да мечтаете за времето,когато мечтахте Борисов да си тръгне ?! Трябва да си давате сметка,че промяна не означава просперитет ! Вие трябва да разберете,че държавата ни е зависима от ЕС,Турция,Русия,САЩ ! И ако си мислите,че съществува човек,който няма да се съобразява с тези фактори,вероятно сте болни психически.Премиерът ни преди всичко трябва да е балансьор на външните интереси спрямо обществото-това е неговата роля в 21 век.
84
2
 
12
 
! Отговори
ЕДИН ПЪТ ОСЪДЕН преди 3 години
Втори път ще го осъдят за ЛЪЖИ. Бяга и като мишка се крие и не се явява на съдебните дела с МАЯ МАНОЛОВА, но все пак ще плати
83
3
 
5
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Прав е Бойко. В момента освен руска газ за България друга алтернатива няма. А руска газ можем винаги да купуваме през Турски поток от Турция или през Северен поток от Германия. А от Южен поток можехме да купуваме същата газ много по евтино, и да печелим по няколко стотин милиона от транзит годишно да си плащаме с тях рекета кум САЩ, а сега взимаме заем да плащаме на САЩ.
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пинокио от Банкя!
81
3
 
7
 
! Отговори
Време е преди 3 години
Русия и Китай да спрат кранчето на ЕС - едните на газ, другите на стоки и да се види къде е индустрията и икомиката на ЕС - лесно е с печатенето на хартиики, ама е до време!
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н Борисов ,най-учтиво Ви Моля - оттеглете се от власта !Сърдечно Ви благодаря за Вашия труд ,и мисля ,че е време някой друг да поеме управлението !Нека да има нови, млади хора, с нови идеи , че така вече заприлича на тошовия тоталитаризъм .
79
3
 
10
 
! Отговори
AMA РАЗБИРА СЕ преди 3 години
може и лед от АЛЯСКА да внасяме. Само и само да кажем , че сме независими от РУСИЯ. НО ЦЕНАТА БАЙО....Впрочем на теб ти е все едно, бензина за джипката е държавен. А и с няколко милиарда в офшорки едва ли те интересува чак толкова цената на БЕНЗИНА и СУДЖУКА
78
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИНФЛАЦИЯ НА ЧЕРВЕНИТЕ МОРАЛНИ СТОЖЕРИ-1997Г- НАД 2500%, 2007Г- 11.9%, СЕГА- 1.3%- НАПРАВИ СПРАВКА В НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ.
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е осъждан за лъжи, какво го слушате?
76
5
 
8
 
! Отговори
В ГЛОБАЛНИЯ СВЯТ преди 3 години
към който УЖ принадлежим всеки зависи от другите за нещо. Нали сме свободен пазар бе ТИКВО. Или само Банкянски ТИКВИ ще разпоредиш да се продават на женския пазар