Борисов: Още 96 млн. лв. за лечението на пациентите с коронавирус

С тях ще се осигурят и възнагражденията за април на медиците на първа линия
Обновена: 26 мар 2021 11:04 | 26 мар 2021 10:49, Красимир Ангелов
131
Борисов: Още 96 млн. лв. за лечението на пациентите с коронавирус
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха извънредно правителствено заседание, на което одобриха допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на Ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до месец септември, включително. Останалите 50 млн. лв. са трансфер към  бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане поставянето на ваксини срещу COVID -19.

Още по темата
Премиерът Борисов посочи, че са налице и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени в подкрепа на работещите на първа линия.

Министър-председателят изтъкна, че с днешното постановление правителството осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа.

"Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни, че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен", посочи премиерът. Той беше категоричен, че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването.

Премиерът напомни, че вече месеци наред правителството отпуска огромни средства по тази линия. Министър-председателят изтъкна, че общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози Ремдесивир. А средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.

В рамките на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Премиерът изрази увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, в следствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

По време на днешното заседание стана ясно още, че 537 890 лева ще осигури правителството  за три общини в страната. Средствата  са по линия на Междуведомствената  комисия за възстановяване и  подпомагане.

На община Враца се отпускат близо 110 000 лева. С 79 000 лева ще бъдат изградена подпорна стена, бетонов тротоар и парапет по цялата дължина на стената в с. Баница. "С тези средства ще се реши един дългогодишен проблем в селото, който беше активиран през месец февруари от дъждовете. Образува се свлачище и трябва да се изгради подпорна стена, защото в противен случай се застрашават два жилищни имота и има опасност от разрушаването на републиканския път Враца – Оряхово", заяви кметът на село Баница Владимир Вълов.

Кабинетът предостави още 29 327 лева на община Враца за ремонт на покрива на административната сграда на ул. „Георги Бенковски“ 13 в града.

"По бюджета на община Ботевград предоставяме 184 200 лева за възстановяване на мост в село Новачене“, съобщи Борисов. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов сподели, че  съоръжението е от голямо значение за жителите на село Новачене. "Мостът свързва двете части на селото, поставен е преди десетки години. Убеден съм, че с оказаната от държавата помощ ще решим един важен проблем", добави  кметът Гавалюгов. Той информира премиера, че предстои скоро да започне ремонтът на болницата в Ботевград, за когото правителството отпусна 3,5 милиона лева в края на миналата година.

За авариен ремонт на пътя Юндола - с. Черна Места/с. Смолево - с. Бел Камен се предоставят 245 360 лева на община Якоруда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 3 години
И сега може да се различи ясно как властта просто подражава на този рицарско-тамплиерски инстинкт на нисшата борба за женска, пари, власт и въобще енергията на другите. Копи-пейста не е признак на собствен ум и живот. Затова може да се каже, че изкуственият интелект надделява над естествения, природния. А именно той е ценен. Рицарите толкова си могат. Бой за женска и конкуренция за енергия. Останалото ще го разобличи Природата, против която тръгнаха фалшиво-знаещите илюминати.
109
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 3 години
Досега цивилизацията се управлява скришом от рицари тамплиери и илюминати, които блестят с изкуствено сформиран интелект. Рицарите сме ги виждали по турнирите, които сами си организират за да се бият за вниманието на женските индивиди като петлета за кокошки. Затова парите, а не висшите ценности се ценят. Те задушиха другото. *** поддържат своята популация, тамплиерското съвременно общество не умее това. Това сформира общество на борба, общество на нисшите фалшиви знания на илюминатите и И
108
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 3 години
БСП-имат право да направят ревизия на парите които раздава БОРИСОВ, но те са неспособни дори на това.... ПОВЯРВАЙТЕ МИ--- за да направиш ревизия трябва да си подготвен и да си УЧИЛ.... РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ЗАЩО ФАЛИРАМЕ,КОГАТО БСП Е НА ВЛАСТ???
107
1
 
1
 
! Отговори
БСП-то преди 3 години
са много против Боко да раздава пари - даде на децата - крещяха врещяха, даде на пенисионерите - пищяха, врещяха, ама пенсионерите вече повече от половин година си ги вземат тези 50 лв и никой не се чува да ги връща, раздаде на общини, на манастири, на доктори..., а те все пищят и врещят, че ги давал от нашите пари, ама като им рече върнете надвзетата субсидия - изведнъж ТИШИНА и така до сега.
106
2
 
3
 
! Отговори
питам преди 3 години
До кога Бойко ще раздава пари от джипката. Днес раздаде 96 милиона за здравето на болни от вируса. Как не го е срам. Бесепету не е съгласно толкова пари за болните.Тези 96 милиона Нинувъ можеше да ги разпредели между членовете си 50 / 50. 50 % за нея, другите 50% и те. Свилинчуски щеше да говори по телевизора че Бойко ги е откраднал.
105
0
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Ако изберем пак тоя патологичен лъжец си заслужаваме участта да бъдем бедни, болни и ограбвани, а на всички държавни служители ще им кажа едно, и вашия ред ще дойде бочка да ви щави !!!
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продаваме правителство, употребявано 10 години, но няма видимо захабяване - лъже и краде като ново...
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравите да смените часа тази неделяа другата правителството.
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kрадене като за последно!
101
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами той и Божков каза, че дал 70 милиона за такса спокойсттвие, ама и него излъгахте
100
0
 
14
 
! Отговори
Емо Швепса преди 3 години
В болниците в Благоевград, Гоце Делчев, Бургас и Силистра няма места, но иначе отпускате милиони! Няма и лекари, медицински сестри, санитари, персонал!Интересно какво направихте за една година - НИЩО!В момента се извършва геноцид над българския народ, но естесвено учители, полицаи и държавна администрация пак ще си изберат същите управници!Срам!Срам ме е, че има толкова прости и нагли българи!Срам ме е от вас!Вие не сте хора!
99
1
 
8
 
! Отговори
Награда от Европа преди 3 години
Тиква с каскет: Как холандски карикатурист видя корупцията у нас?https://mobile.frognews.bg/article/200541/
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера, всеки ден излизат статии колко милиона дадени за ковид, пък резултата - първи по смъртност в Европа и най малко ваксинирани извод - парите явно отиват другаде или се крадат
97
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово сте *** на Нинова и черепа, най вероятно работите без осигуровки, така че вие не сте дали нищо от тези пари.
96
4
 
5
 
! Отговори
ГЕРБола е болест преди 3 години
с Пиночет се лекува,но мафия ДС,тук ще векува.
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па един футбол унас...Къде са стадионите-руини.Къде са детските школи-във фантазиите.Вчера швейцарците ни го натикаха с 200.
94
5
 
7
 
! Отговори
гърбав преди 3 години
Боко, не прекалявай с разходите за васкини, за да остане нещо все пак и за магистралите ...
93
3
 
2
 
! Отговори
До бесо преди 3 години
Виждаш в Божков алтернатива ???Браво !Поинтересувай се какво направи с ЦСКА и Левски в УЕФА !А това е само един фактологичен миниатюр на интересите му !След като разбереш как продаде България чрез футбол ,се замисли какво ще прави,чрез политика !
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До криво сметков 90И какво работиш на запад-метеш и чистиш тоалетни,та да ращаш пари на мизерстващото си семейство тук.Сега и тия пари според статистиката са намалели.На пръсти се броят истинските "работещи" като Мейдел,Габриел и Сталинка.А ай ти специалист можеш да работиш навсякъде,стига да имаш акъл и компютър.
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а за чекмеджето колко?