Радев: Преследването на българските книги в РСМ да остане в миналото

Президентът подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“
29 мар 2021 16:38, Елка Василева
201
Радев: Преследването на българските книги в РСМ да остане в миналото
Снимка: Президентството

Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония (РСМ), което така енергично демонстрира стремеж към членство в Европейския съюз, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Македония“, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Още по темата

„Изпрати българска книга в Македония“ насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и обединява хората и книгата е неговият най-силен носител, посочи Румен Радев и допълни,  че „българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“.
 
Държавният глава подкрепи родолюбивото начинание на  Виктор Стоянов с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. „Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации“, подчерта президентът. Преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще, призова още държавният глава.
 
Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги „Родна реч“ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, стана ясно от думите на президента.
 
Виктор Стоянов благодари за подкрепата на президентската институция и подчерта, че инициативата има за цел да укрепва духовната връзка и да обединява културно хората от двете страни на границата. Интересът към българската култура в РСМ е огромен и не може да бъде спрян, заяви той и допълни, че масов интерес да даряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
ВардарскиИСТОРИЧАР преди 3 години
Северномакедонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 6 часа и намериха лаптопа му на който пишеше "Мade in БЪЛГАРИЯ"....!
36
1
 
4
 
! Отговори
До аа... преди 3 години
На турците и помаците в България никой не им е забранил да си четат за величието на Османската империя, въпреки че турският език е съвсем различен от българския ! В РСМ, за разлика, езикът и писмеността са производни от българските ! Разбра ли баа... !
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще пратим доклада на ЦРУ от 1950 година на Северноюгославска Македония, на Европейски съюз.
34
3
 
4
 
! Отговори
социален антрополог преди 3 години
Разликата между македонец и бесарабски българин е тази,че единия на чист руски ти обяснява,че е истински българин,а другия на чист български,се отрича че не е българин...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе всички гледахме Казанджиев Георгиев Маринова никои него е грижа това е положението
32
5
 
4
 
! Отговори
Наглост и безочие преди 3 години
Македонците са най-пр'остата прослойка от българската нация.Та тези северни шма'тароци не знаят как да си кръстят държавата и гърците ги прекръстиха,е нема такова жЮвьотньо Северна Македония като няма Южна или Западна,или Източна.Казал им някой как да се именуват и готово станаха Северна,утре някой ще им каже: вие сте П'роста Македония и веднага ще си сменят името...профаните му ньиедни...
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКЪВ ВИКТОР БЕ?ТОВА Е ДИНКО ОТ ЯМБОЛ!
30
1
 
7
 
! Отговори
Брех преди 3 години
Тоя най-сетне се размърда в стола ! Не изсъска ли нещо пак против правителството ?
29
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Изловиха червените шпиони. Не вярвам шпиони да снасят на Кремъл, без фигуранта да не знае. Сега чакат да падне имунитета на фигуранта, и каската ще го подпука.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже за четри години нищо не направихте дано за следващите които доиде на власт да мисли за тия хорица за нас по младото поколение да помислите дотогава ви желаем успех а на ГЕРБ и БСП им желая вечната отпуска лъжи и само лъжи нито здраве нито работа само лежане е това е държава с маи много мързел
27
0
 
4
 
! Отговори
Каракачанков преди 3 години
ЕВРОПЕИЗАЦИЯ на РСМ кауза ПЕРДУТА!!!
26
6
 
6
 
! Отговори
ГОРД БЪЛГАРИН преди 3 години
КАТО ТРЪГНА ЗА ОХРИД ЩЕ ПОЧЕРПЯ НА ГРАНИЦАТА МАКЕДОНСКИТЕ ГРАНИЧАРИ ЧЕ НЕ СА ПУСНАЛИ ЧОВЕКА НА РАДЕВ ДА МЪРСУВА В МАКЕДОНИЯ.
25
4
 
6
 
! Отговори
българин от България преди 3 години
Обща...история с РСМ нямаме.България не може да има...обща история със самата себе си!!!!!"Добросъседство и приятелство" значи, че ние ще сме ощетени.Нямаме"обща история"защото макетата нямат история.За да имат,трябва да откраднат нещо от нас и ние пак ще сме ощетени.За какво ми е общо бъдеще с хора,които си опропастиха гените?Това са ***!!!
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Факт. Той затова така бързо се "озова" при Фигуранта, който също е "уше" на Русия.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛАГОДАРИМ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЧЕ Е СПРЯЛА РУСОФИЛА СТОЯНОВ НА ГРАНИЦАТА ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВА БЪЛГАРСКИ КНИГИ ЗА РУСОФИЛСКА ПРОПАГАНДА.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е проста една гавра с македонците...в период на тежки икономически,финансови и здравни кризи,да даряваш книги натъпкани микробус е меко казано цинично.
21
3
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бесепето преди 4 години излъгаха електората,че Фигуранта бил Натовски генерал:):):)Че кой Натовски генерал ше позволи на некъв Руски КГБ Поп да му се кара и да го прави за 2 стинки?:):):)
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За шпионите нещо каза ли?
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДРОнегВИКТОР ГО ПОЗНАВАМ ОТ МНОГО ГОДИНИ. УШЕ НА РУСИЯ.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИКТОР Е БЪЛГАРОФИЛ КАТО ВЛАДИМИР ПУТИН! НО НЕ Е БЪЛГАРИН.