Как „арогантно“ в РС Македония не пуснаха книги от България

На границата се позовали на разпоредба от 60-те г. за цензура на печата
28 мар 2021 11:26, Елка Василева
477
Как „арогантно“ в РС Македония не пуснаха книги от България
Кадър: Нова тв

„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата ”, заяви пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, който вчера сутринта беше спрян на границата с въпросно дарение от книги.

Новото напрежение по оста София-Скопие възникна, след като на границата със Северна Македония беше спряно дарение от 920 книги с текстове на песни на братя Миладинови. С протестна нота българското външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз.

Още по темата

„Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на данък добавена стойност, нито на такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни”, сподели Стоянов.

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, митничарите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до  Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и накрая ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата”, добави той.

Стоянов е част от инициативата „Изпрати българска книга в Македония”, която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан във външното ни министерство, за да даде обяснение дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническа кампания, водена срещу България от словенския „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“.  От ведомството са обезпокоени от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт, защото той публикувал статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.

Вчера реагира и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него"целта на тези публикации е да очернят максимално образа на България, българския народ, българската история". По думите му сега виждаме директно доказателство, че зад тази медийна кампания е не друг, а македонското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
0
 
0
 
! Отговори
ИЛИЯ преди 3 години
До АнонименЕ СЛАВА БОГУ ДА ПРОЧЕТА НЕЩО НОРМАЛНО В КОМЕНТАРИТЕ!
364
1
 
3
 
! Отговори
До Турчин/394 преди 3 години
Българи и турци сме различни народи, различна вяра, различен език, различна писменост, а българи и македонци сме един народ, една вяра, един език, една писменост ! Така че, хайде да не правиш такива лицемерни ''сравнения'' !
363
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТурчинТурците в българия сте потурчени българи. Македонците са македонизирани българи. Гърците са погърчени българи. Украинците са украинизирани българи. Поляците са поляризирани българи. Японците са японизирани българи. Кенийците са позагорели българи. Финландците са българи, емигрирали от Чепеларе.Чети момко, чети. Отвори някоя и друга книга по история.
362
1
 
4
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Хм, за 100 години нищо не се е променило - вътрешната органзация и върховистите са повчече на нож един с друг, отколкото с турците ... Eбamu псевдо комитите, едни книги да не могат да прекарат котрабонь ... как с тия шкембета. А едно време пушки, бомби са прекарвани ...Тия ченгета-шкембета от 2те страни немат ама никква файда от разбирателство - ше им секне бизнеса
361
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
другарката външен министер захариева,да гледа малко българска телевизия,в която ,езика на омразата,прелива ,от екрана, на "новите "лица за новия български парламент,след това да коментира македонците,за език на омраза.
360
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До гйксал,и като се събудиш,краката ти ще са отвити,***-страхлив.
359
1
 
1
 
! Отговори
Стара песна преди 3 години
...Сите македонци србе станале....
358
3
 
6
 
! Отговори
До ТУРЧИН преди 3 години
Турчино, преди да пишеш прочети ***-а-алко историята си! Турция от коя година съществува??? До Одрин е българско и това, че не сме ви претопили е само защото българският народ е толерантен, а от Тодор Живков страдахме и ние, не само вие!!!Тук сте останали щото повече ви харесва, иначе си имате държава, а Македония е земя населена с българи и дебългаризирана от сръбските комунистите, с подкрепата на българските ***!!!
357
4
 
0
 
! Отговори
БГБГБГ преди 3 години
Турчин: В кояБългария живееш? Половината от вас говорят само на турски щото не занят друг език.Направи си експеримента и тръгни да раздаваш книги пък да видим кой ще те спре.
356
16
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Защо българинът се прави на ощипана госпожица когато му приложат апсолютно същите неща които той прилага на малцинствата си в България? Ако един турчин тръгне с един пикап натъпкан с турски книги да ги раздава из България дали ще го пуснат свободно да го направи? Няма. Има ли турчинът в България право на своя език, култура единтичност и самоопределение?Няма.Защо вдигате врява срещу Македония, Украйна, Гърция и други страни за българското малцинство?Хубавата госпожа какво се кибичи?И кой я слуша?
355
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е по анти-българско.Спряна пратка с книги без необходимите документи или строежа на хотел в защитена зона на морето. Строене на сараи и имоти на морето на Дуган или недопускане на дипломат от ГЕРБ и ВМРО с книги без документация. Монопола над медиите.....
354
3
 
3
 
! Отговори
гйксал преди 3 години
скоро ще има - на вардарооо, шум се вдига, лъскат саби, щитове. етооо Ето, Симеон пристига,​воеводи си зове:"Съберете се, войводи,храбри орляци безброй"
353
0
 
5
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
И аз съм против Българската псевдо - чалга лъже "култура"
352
5
 
9
 
! Отговори
Жалко! преди 3 години
Колко много мъка има на тоя свят!Жалко за тези изстрадали хора,хванати в мъртвата хватка на УДБА и великосръбския шовинизъм,дотам,че да се отрекат от собствения си произход под угрозата на непрестанни гонения,преследвания,уволняване от работа и дори заплаха за живота си,ако само посмеят да заявят Българския си произход.Затова и нашето външно не трябва да изпуска този шанс и да покаже пред Еврокомисията с каква идеология на ненавист и омраза си има работа....
351
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://m.fakti.bg/razsledvania/481816-saprugat-na-ekaterina-zaharieva-e-proektant-na-podpornia-hotel-na-alepu
350
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме ли силна армия много бързо ще последва промяна в отношенията със съседните държави!
349
3
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Братята македонци да се изчистят от удбашките ***, които са им налазили държавата и тогава да заповядат в европейски дом
348
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темите за Македония са абсолютно предизвикани от ГЕРБ и ВМРО. В Македония политиците им или им се връзват или и те участват активно. За ВМРО от Македония има голяма вероятност и те може да са част от предизборната схема,защото имат изгода. Проверете информацията за хотела на морето Алепу.Проверете информацията за продажбата на имоти а Военното Министерство. Може много неща да Ви потскажат,че престъпници са на власт и тук и в Македония. Те се възползват от населението на двете държави.
347
0
 
2
 
! Отговори
Мустафа паша Ататюрк преди 3 години
До АнонименОт джамията ли се провикваш??
346
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината Захариева да прави всички небивалици е Хотела на Алепу. Ако ГЕРБ и ВМРО загуби власт няма кой да спаси Захариева иКаракачанов. Смятат ,че с теми като Македония ,ще спечелят избори. Ако друг е на власт ще има сериозно дело за Хотела потпорна стена и за всички продадени имоти от Военно Министерство. Гърците успяваха с темата Македония дълго време както и Македонците политици. Правила си далавера и бяха на власт.На тези ако им успее,ще.ги призная.