Избори 2021 в Турция: 35 секции, не се очакват „изборни екскурзии“

Вероятни са дълги опашки от чакащи да гласуват
2 апр 2021 14:00, Елка Василева
20
Избори 2021 в Турция: 35 секции, не се очакват „изборни екскурзии“
Снимка: архив, БГНЕС

За разлика от други избори този път не се очакват така наречените изборни екскурзии от Турция за деня на вота. А очакванията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласуват. В Истанбул са отворени 7 избирателни секции за вота в неделя, предаде БНР.

Наричат го „Малката България“ - квартал Авджълар в Истанбул е оживен в петъчния ден - по улиците е пълно с хора. Но в 7 часа магазините и кафенетата ще затворят, а животът ще замре за уикенда, когато влиза в сила и полицейски час.

540 са попълнените декларации онлайн за секцията в Авджълар.

Още по темата

За организирането на вота помага Хюлия Алтън. Тя работи за община Авджълар, пристигнала е в Турция преди 30 години от Шумен.

„Същата организация, която сме я правили преди години, същата е пак. Само сега в момента какво има - маски има, дезинфектанти има, трябва температурата да се мери,“ обясни Хюлия Алтън.

На предишните парламентарни избори всички трябваше да попълват декларациите си пред членове на СИК, сега процесът е улеснен.

„Тези, които бяха попълнили декларации по електронен, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласуват, но тези, които на място ще попълват декларация – сигурно ще има опашки“, смята Алтън.

Дълги опашки пред урните се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са по близо 2 000.

„И сега не се вдигат автобуси да ходят до България да гласуват. Сега тази година има две вероятности – или хората поради тази пандемия няма да искат да излязат от вкъщи да гласуват и ще има малко народ, или точно обратното – всички ще искат да излязат от вкъщи. Ще видим в неделя какво ще стане“, каза Алтън.

203 души пък са подали декларация за гласуване в Одрин, където има една избирателна секция. На други избори са гласували по над 1500 души, сега обаче хората се опасяват от пандемията, казва Хасан Кушку – основател на Сдружението на балканските турци.

„Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни,“ смята той.

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството.

„Според нас като сдружение помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки, по-големи, например училище – с голяма зала,“ смята председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш.

Турците с български паспорти в Одрин се опитват да сменят мястото на гласуване.

„Самите представители на дружеството ни бяха подали молба до консулството, но доколкото разбрах, не са уважили причините, не ги знам“, посочва Кушку.

От Сдружението на балканските турци разясняват на местните хора как ще се проведе вотът, какви ще са мерките, помагат с попълването на декларации.

В събота вечерта в Турция влиза в сила полицейски час и е забранено излизането до понеделник сутринта. Българските гласоподаватели могат да отидат безпрепятствено до секциите с българската си лична карта.

„Аз се обадих на МВР на местно ниво за  как ще бъде гласуването, ако хората ще гласуват с техни коли, защото те са с турски регистрационен номер, а те са с българска лична карта“, споделя Джеват Гюнеш.

 


20
Още от Общество
Борисов: Осигуряваме условия за учене на младите у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ГОСТ преди 2 седмици
До Възмутен
НЯКОЙ ЗАПИТАЛ ЛИ СЕ Е, ЗАЩО ДОГАН НЕ СЕ Е ИЗСЕЛИЛ В ТУРЦИЯ. ЗАЩОТО НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕ, АКО НЕ ПОСТРЕКАВАШЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА СЕ ИЗСЕЛВА. ПЛАШЕХА ГИ, ЧЕ КАТО СПЕЛИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕЛИ ДА ГИ ИЗБИЯТ. ПОСЛЕДНОТО Е КАЗАНО ОТ ПЪРВОИЗТОЧНИК. ВСИЧКИ КАТО ДОГАН, МЕСТАН, АДЕМОВ И ТЕХНИТЕ ВРЪСТНИЦИ СА ЧЛЕНОВЕ НА БИВШАТА БКП, НО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СЕ Е ИЗСЕЛИЛ, ЗАЩОТО СА ХИТРИ КАТО ЛИСИЦИ...
18
0
 
1
 
! Отговори
ГОСТ преди 2 седмици
КАК МОЖЕ РОДЕНИТЕ В ТУРЦИЯТА, КОИТО НИТО ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ, НИТО МОГАТ ДА ПИШАТ ДА ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ. КАКВА РОДИНА МОЖЕ ДА ИМ Е БЪЛГАРИЯ. ПО МЕДИЯ КАЗАХА, ЧЕ ЕДНА ЖЕНА В ТУРЦИЯ ИМАЛА ТРИ ЛИЧНИ КАРТИ. НИКОИ НЕ СЛЕДИ ПОЧИНАЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, С ТЕХНИТЕ КАРТИ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА А И АКО ИМАТ ПЪЛНОМОЩНО ДА ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИИ НА ПОЧИНАЛИ ДО БЕЗКРАЙ... ТАКОВА ЧУДО НЯМА НЕКЪДЕ....
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
pf...za toz zastrelian lider na dps...?! malko li sa mu saraite strelbista ?! :-)))
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
предпочитам ДПС пред БСП
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДПС си е Българска партия
и политиката им НЕ е анти Българска

БСП са по зле
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЩОМ СА БЪЛГАРИ ДА ГЛАСУВАТ
ДА СИ КУПЯТ ИМОТИ И ДА ЖИВЕЯТ В ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До баба мара

DPS e edna predatelska partiya koyto predade turcite v bg i e sazdadena ot komunistite i ds,a Dogan dava otchet na ruskoto razuznavane a imenno na RESHETNIKOV
12
1
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
До Про со То и баба Марта-абсолютно прави сте!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Възмутен

Za izborite si prav no bqha izgoneni ot satrapa JIVKOV
10
1
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Не разбирам ЗАЩО тези хора вземат решение за нещо, касаещо България и българите! По време на така наречения Възродителен процес в нашия град сме разговаряли с всеки един от семейство и те се определяха като ТУРЦИ изявявайки САМИ волята си напуснат страната! Никой не е пречил на Желаещите да останат в България да го направят! Сега се сетили че са родени и живяли в България и ще ми правят "избори"! Айде, моля ви се, НЕМА нужда!!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
за "избирателите " в Турция-35 секции.

Но за събратята ни по света фашизиранияром "В. Симеонов" закова:

-"Който нашенец в чужбина иска да гласува,да фаща самолета ида идва ТУК!"

..честно,НЯМА в Хилядолетната история на света подобно ВАРВАРСТВО,каквото демонстрират "24/7"нашите "управници"!

Но,за голямо съжаление,изглежда българина е лишен от памет и от разсъдък!..Което е непонятно...

..
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В турция българи няма.
Няма нужда и от секции, изборите са в България.
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пожелавам им успех на ДПС!
6
2
 
2
 
! Отговори
От бай Тошо преди 2 седмици
Стадо !!! А стадото си иска сопата.!.
5
6
 
8
 
! Отговори
bg turk преди 2 седмици
Ne im iskame glasovete,te glasuvat za mafiotskata partiya DEPSE
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
wooow...restart turkiye home office?
3
13
 
7
 
! Отговори
Дааам преди 2 седмици
До баба мара
Напротив, неграмотна бабо.... изгониха ги с възродителният процес н акойт ои да днес се опират на всички избори но младото население вечене се връзва.Останали са някоя друга баба и дядо дет оги подкрепят.Да тук бяха ДПС-то.Даже много им дават на прочванията.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
kapali charshi gel burda.
1
7
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
няма българи в турция а турски граждани с бълг документи които им трябват да
шарят по европата да си направят партия в турския парламент и с нас да не се
занимават доброволно заминаха никои не ги е гонил и да си гледат живота
етн партии не ни трябват 500 години стигат