Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот

Възможни са и два доста по-негативни сценарии
6 апр 2021 18:30, Нели Христова
157
Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот
Снимка: БГНЕС

Липсата на ясни ценности – разграничителни линии и обединяващи мостове между партиите в 45-тото Народно събрание (НС), зарежда въздуха с напрежение. Думите са на социоложката Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, гост в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Винаги волята за радикални промени започва със силно отричане от страна на политическите субекти, допълни тя пред BloombergTVBulgaria.

„Това е и опит за взаимодействие с гражданите, които формулират желаната промяна. Началната енергия за разграничение не трябва да ни изнедва. Но ролята на политическите субекти не е да следват сляпо ентусиазма, волята на хората. Тяхната основна отговорност е да структурират и предложат идеи, компромиси. Именно това структуриране, ми се струва, че предстои да се извърши или още не е мислено.“

Може и така да се разглеждат резултатите – обобщи Боряна Димитрова - в момента ще има преходен парламент с кратък живот, с 2-3 задачи. Той ще даде време на политическите субектии да се структурират и да изяснят какво предлагат на избирателите, и в следващия парламент какви допирни точки ще потърсят. По думите й:

„Едно общество, ако е силно разделено, не може да върви напред. Имаше много анализи за разделението в Америка. Когато обществото няма съгласие по общи проекти, като - накъде вървим; каква е каузата; какво искаме да постигнем - се създават много проблеми – икономически, социални.

Иначе, боя се – възможни са доста по-негативни сценарии, предупреди Димитрова.

"Не просто политическа криза и дестабилизация на парламента. Това даже не е най-фаталното. А да имаме изостряне на противоречията в обществото, които вместо да водят до приемливо поставяне на цели, да увеличат конфронтацията. А това не е в полза на нито една държава."

 „Размиването“ на двупартйната система у нас, по думите на социоложката, започва с правителството на НДСВ. Тази линия се продължава от ГЕРБ - следващата нито лява, нито дясна партия. Сега имаме „Има такъв народ“ (ИТН), при която няма никаква яснота относно ориентацията. Дневният ред на ИТН е този на референдума. Но това не е управленска програма."Накъде вървим?" - реторично запита Димитрова. "Към търсене на реформистки мостове или към популистко изграждане на политическата система?" тя предупреди, че популизмът не познава граници.

"Вотът на недовослството без опорна точка на консолицация може да доведе до НС, в което разделението ще е още по-голямо, с популистко мнозинство, което казва това, което хората искат да чуят, без да знаем кои са кукловодите, стоящи отзад."

Сега имаме много ограждащи стени и малко мостове, каза още Боряна Димитрова. Избирателите в много по-голяма степен знаят кой какво няма да прави и с кого няма да работи. Но не знаем, ако някой се събере с него – какви ще са основите и допирните точки. По думите й:

"Политическата технология в положителния смисъл има поне две измерения – първото е да се очертаят границите, извън които една политическа сила не може да отстъпи, защото това би я разрушило идейно, ценностно, би нарушило основните й принципи. Другото направление са зоните на консенсус. Кои са онези неща, за които можем да се споразумеем: данъчна, фискална политика, влизане в еврозоната, подкрепяме ли единна външнополитическа ориентация или апекти на правосъдната реформа. Виждаме разграничителната линия по отношение на ГЕРБ – няма да направим коалиция с ГЕРБ. Но не е ясна следващата стъпка. Промяна на мястото на прокуратурата, каквото предлага „Демократична България“ или пряк избор на главен прокурор, каквото предлага формацията на Слави Трифунов."

"За някои от новите политически сили нямаме никаква представа къде се простират техните ценностни граници. Това важи и за „Има такъв народ“ и за коалицията „Изправи, се! Мутри вън!“ Ние не знаем каква е тяхната ценностна и идеологическа ориентация", обобщи Боряна Димитрова. По думите й тези неща са важни, защото показват границата на компромиса и политическта идентичност.

Целия разговор вижте на сайта на BloombergTVBulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
3
 
! Отговори
Мъдрецо Соломон... преди 3 години
Толково ли е некадърен Чалгара , та пак требва да го избираме , бе....ха,ха,хааааа..Нали ГЕРБ , вече не му е проблем ??!Нали БСП ще му е "втора патерица" ?!Нали от ДПС му превеждаха парите , дори и на избирателите в чужбина?!Дали на следващите избори ще иска да включи за подкрепа и Светия Синод ..ха,ха,,,,МАЙ , НАТАМ ОТИВА РАБОТАТА , ЩОТО СТРАХА Е ГОЛЕМО ШУБЕ !
115
1
 
0
 
! Отговори
До 119 преди 3 години
С интервал, без интервал, с Винету, без Винету все тая. Много благодаря, че ми даде възможност да вникна в основния проблем: Интервала.
114
1
 
6
 
! Отговори
АМИ КУППЕНА Е 120 преди 3 години
Парите от Дубай , идваха до Александуполис и през Истамбул , се рапределяха по сметките на тарторите!Един от тях си направи къща от тях!Друг протестираше с лодки при Догон , щото не му стигаха пачките!Ти да не мислиш , че и Ц.Василев не се е включил в раздаването....ха,ха,хааааа...Този който не изпълнява поръчките на Партията --умира на околовръсното, пич...
113
0
 
5
 
! Отговори
соломон преди 3 години
партиите на протеста-92 депутати, статуквото -148 . какво предстои ? игра на голямо , или срок до есента за няколко спешни действия- корона пандемията,пакта за стабилност-срок 30 април, от 1 юли преизчисляване на пенсии и мин,заплата , изборен закон-секциите в чужбина , партийни субсидии, зелената сделка. Европа няма да си променя правилата заради нас, нямаме време,за надскачане,пазарлъци и задкулисни планове. Есента избори 2 в 1 , с един масраф , и каквото изберат хората.
112
0
 
5
 
! Отговори
ПАНДЕМИЯТА Е НА ХОД преди 3 години
...А ПАРИТЕ СВЪРШВАТ!СПРАТ ЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА ХОРАТА , ОТ ПАНДЕМИЯТА И ЗАТВОРЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ , НЕЩАТА ЩЕ СИ ДОЙДАТ НА МЯСТОТО!ОБАДЕТЕ СЕ НА ЧЕРЕПА , ДА ВИ РЕЗЕРВИРА ХОТЕЛ В ДУБЙ....ЩОТО НАШИТЕ СА ВСЕ ПО НЕНАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА...ХА,ХА,ХААААААААААА
111
1
 
7
 
! Отговори
2и2 преди 3 години
Всички знаем кой организира протестите миналото лято (да изкарам още 10 000 човека) мая прозираше цяло лято като почнем от буса на майките и стигнем до нахлуването в парламента с детето сега изведнъж ще правят правителството с слави. Нещо купена работа ми мяза!!!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Безкрайна наглостПоставя се интервал между знаците гърбав, може да викнеш Вожда да ти прочете Винету :))))
109
3
 
5
 
! Отговори
Безкрайна наглост преди 3 години
За 5г е построен най-големият язовир.За 6г.Димитровград. За 4г. АЕЦ. Някой от вас изобщо осъзнават ли какво са направили комунистите? Осъзнавате ли до къде сме изпаднали?Идете и кажете на бесарабските българи,че децата ви учат за османско присъствие, Цар Симеон Велики не е Велики в учебниците а просто някакъв ***.Осъзнавате ли, че ако не е била Русия щеше да има освен Арменско и Българско клане. Не народ а ***.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БеднякМного си беден... на последния етаж... Изключително много.
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше кампания и вот анти-Борисов. Типично по български.На България е нужна брутална икономическа криза с която на болшинството хора да им стане ясно, че трябва да се гласува с разум, а не на инат... Само чалгата липсваше досега в парламента,но вече е факт.
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисля че хората при нови избори ще изтърпят Слави да се крие още три месеца.
105
11
 
5
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Някои твърдят, че Слави е много посредствен и даже две думи не може да каже без да си чете урока..Не съм негов фен, но ще споря с тези, които го нападат: може ли някой да твърди че Бойко е по-умен от Слави? Единият по професия пожарникар, а по трудов стаж мутра, кмет, премиер! И как говори той? Другият е шоумен . И кой говори по-добре или кой е по-интелегентен, или на кой избирателите са по-умните? Всички гласували за Слави искат нещо ново, съзжалявам всички гласували за Бойко. Вече го знаем
104
4
 
6
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Слави и партийния му Тошко отсега показват , че не им пука за България !Отказаха да спрат крежбата на летището , защото било предложено от БСП!Очаква се следващия протестен вот срещу ГЕРБ и Слави да го обере БСП!
103
1
 
4
 
! Отговори
Студент преди 3 години
за 108. " ...в кой алианс ще бъдад в Европа"... Това ли е според тебе най-важният критерий за ефективността на държавното ръководство в България? Жалко, но който е разчитал само на Европа е влезнал с двата крака. За сега България е един типичен пример със загиването на нацията.
102
3
 
18
 
! Отговори
0 преди 3 години
Не искам хора които са си тръгнали от България преди десетилетия, установили са се трайно в чужбина и никога няма да се върнат - да решават моята съдба и тази на моето дете. Това не е правилно и трябва да бъде спряно незабавно. На много от тези хора децата им са родени в чужбина и не знаят дори дума Български език, те нямат и Българско самосъзнание.
101
4
 
15
 
! Отговори
 именно преди 3 години
как може да гласуваш за партия, на която незнаеш нищо какво иска да правичетох им платформите на чукондолеца и на амбудсмая, нищо нищо конкретноте дори незнаят в кой европейски алианс ще бъдатпрост *** *** народ това е
100
6
 
5
 
! Отговори
ПромянА преди 3 години
Завой към Азия
99
5
 
3
 
! Отговори
toti преди 3 години
Аз си мисля,че си заслужава да продължи агонията,да ни крадат,екслоатират и заробват,тъка да ни мачкат ни е по собре,щото не знаем какво е да сме добре !!!!
98
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може да се избере този моло..мник Слафчо.Той две и две не може да събере.Две думи не може да каже без аутокю, а напоследък не го и разчита добре та фъфли.Всички са за обесване дето разрешиха на хора без образование от чужбина да решават съдбата на България.
97
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не вярвам на прогнози. Ще поживеем ще видим. Макар че изборът на Трифонов е ега ти тъпнята, няма какво да се лъжем. Това ме навежда на мисълта че в тази държава живеят наистина много *** хора които явно обичат да правят зулуми и да осират столицата си под чужда диктовка, но не ида вземат решение сами и да гласуват когато трябва и както трябва. Затова накрая решават тийнейджърите. Така е то.