Език мой, враг мой: Как говорят българските политици?

Народните представители често минават границата на етичните норми
6 апр 2021 18:35, Анисия Иванова
68

Краят на 44-ия парламент е. Депутатите влязоха в нова зала, но запазиха стария начин на изразяване. А колкото е висока парламентарната трибуна, толкова ниско е паднало поведението на депутатите, смятат експерти.

"Тонът, изразните средства, темите, които се дискутираха, слязоха едно или няколко нива надолу. Състезанието на всяка една от политическите сили да се хареса на колкото е възможно по-голяма група от хора. Колкото по-просто се изразяваш, толкова повече посланията ти могат да пробият и да достигнат до по-големи групи от избиратели", обясни pr специалистът Александър Христов пред Bulgaria ON AIR.

Аргументите в защита на политическата теза бяха изместени от личностните нападки. Народните представители често прескачаха границата на етичните норми.

"Една от основните грешки е личните нападки, когато става въпрос за негативно отношение към личността. За негативно отношение към личността. Намеса на някакви характеристики към опонента", уточни Христов.

Обяснението за поведението на политиците - опит за внимание. Често депутатите правят зле обмислени ходове, смятат експертите.

Когато думите не стигат, започва да говори тялото.

"Когато думите спрат, тялото говори, но тялото говори, когато думите все още не са спрели. Като разглеждаме невербалното, то трябва да бъде съотнесено с вербалното. Жестовете, мимиките често се използват, понякога несъзнателно за това да потвърдим, да сложим ударение на важните места, на това, което казваме по принцип.", каза специалистът по невербални комуникации д-р Ивайло Карагеоргиев.

Жестовете, с които политиците си служат, понякога отправят по-силни послания. Специалистите са категорични - политиците трябва да намерят златния баланс кога да спазват строг етикет и кога да се държат по-свободно в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 години
СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 г ДОЙДОХА ГОЛТАЦИТЕ НА ВЛАСТ !!!! ЕТО ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ !!!!!!!!!!!!!!
31
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
И аз съм гей ,но активен с тонката се познаваме интимно от година щом него не го е срам ,мен за какво?!!!
30
6
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
БСП УМИШЛЕНО СВАЛЯШЕ ДОВЕРИЕТО НА ПАРЛАМЕТА - И ЗА ТОВА ПОЛУ4И ТОЗИ РЕЗУЛТАТ НА ИЗБОРИТЕ !!!!!!!! ТЕ БЯХА НА ПРИНЦИПА АКО АЗ НЕ СЪМ ДОБРЕ И ТИ НЯМА ДА СИ ДОБРЕ !!!!!!!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19 " Селянин", е вид манталитет, може да си роден в града, но да имаш селски манталитет и обратното. Но, по-често, животът в бедност, на село, оказва влияние. Както казват, София е едно голямо село. Откакто комунистите избиха българския елит, след 9,септември 1944 ,събуха цървулите и се настаниха в имотите им, граждани почти не останаха, както и софиянци.
28
11
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Какво ако съм платен?Това нищо не означава щом съвпада с мойте възгледи!Да хомосексуален съм и пасивен и какво от това?! Няма нищо срамно вие трябва да се срамувате от себе си пещерняци!Аз съм твърдо за евроатлантическите ценности и да съм пасивен гей е дори престижно!Жалко за неразбрлите ,взимам пари да пиша за мойте хора какво лошо има?Така ,че фък ю Ал! ):):):)))Повече няма да се крия ,ще се гордея аз съм ГЕЙ!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28 Лошото е, че и напиращите към парламента, отсега ръсят злъч и простотии, заплашват, обиждат. Да вземем например Тошко, дясната ръка на Слави, как злъчно се обърна към Борисов, след като чу призива му за мир и обединение, за доброто на държавата. При това, Борисов нито веднъж, не намекна че иска да е премиер. Въпросният Тошко, се държи, като уличен злобар и ползва речника на пиян, който търси стара мома, да го приюти за една нощ. Което вече му се е случвало, апропо. Явно, ще има нови избори.
26
3
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 3 години
БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОЯ ПАРТИЯ СТЕ - АЗ СЕ СРАМУВАМ ОТ НАЧИНЪТ ИМ НА ГОВОРЕНЕ НА ГОВОРЕНЕ, ИЗРАЗЯВАНЕ И РАБОТА НА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ!Работата им бих оценил като клоняща към нула... на хора мислещи само за себе си и как да вземат държавната субсидия! Защото милионите, които са натрупали от далавери, евро фондове и държавни порчъки не са законни средства! Това не са еднолични пари това са пари за подържане на жиненният стандарт на държавата, а не в джоба на някой депутат!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
показната омраза в политиката ще промени и лексиката на народа към хейтване непоносимост към противниците. Последните тласъци на отиващия си комунизъм и морала му.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КойчоБоко е най културния от всички, той за това не се вясва у парламенто, ще вземат да се счепкат и да вдигнат рейтинго на парламенто :)))
23
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Като кажат за "дневния ред на обществото" червата ми се обръщат. Обществото такова нещо няма освен в бедните депутатски главици.Също и като се договорят за "пътна карта" - във времето това се нарича ПЛАН само в пространството е пътна карта.Сега пък Локдаун е на мода.
22
2
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Народ от селаци и политиците им такива... та да не са паднали от "Марс", случайно!
21
2
 
14
 
! Отговори
Кака Мара преди 3 години
Как звучи само от устата на председателя на НС-отпреде, отзаде,хОди беше бе, Пекин е във Виетнам... Айде вкупом мъж, щерка, зет и внуци обратно в Кърджали/ако и там ви искат/.
20
2
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
За мен най културно говори човека от Банкя след като му чух записите
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе какво става с пържолата ми?? Пикая!!Какво??Пика я бе, ти сорова ли я искаш
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кафе пили? Топли дрехи зели?Пили, зели??
17
2
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Молим дъ не обиждате селяните ! 82 процента от населението има селски корени ! Тва че живеете в Софето или Филибето не ви прай гражданя . Дедо ви или баща ви откъдя съ ?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Praseta.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво очаквате от тези прости мутри и чалгари? Да държат аргументирани речи, като Цицерон ли? До никъде няма да стигнете с такива управляващи.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо, сега вече няма да говорят, а ще пеят чалга.
13
2
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ти като я яде да не умря бре???