От Нинова зависи - правителство на статуквото или на протеста

Изборът на председател на НС ще е много важен показател
6 апр 2021 11:03, Елка Василева
364
От Нинова зависи - правителство на статуквото или на протеста

Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство очакват политолозите. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към нови избори.

Политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната пред Нова тв. Според тях изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.

Още по темата

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина”, коментира още Попиванов.

Според Стойчо Стойчев единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

 „Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост”, коментира Стойчев.

Според него на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев. „Той ерозира електорално БСП, той я застрашава”, обясни Стойчев. И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство”, обясни политологът.

Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година.

„Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват. Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента път избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата. Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега”, коментира Стойчев.

„Изборът на председател на НС ще е много важен критерий за това да разберем дали ГЕРБ са успели да се споразумеят. Мнозинството зад този председател ще е критерий дали имаме шанс и какъв за бъдещо правителство. Това ще е първият индикатор за пътя, по който вървим”, коментира Попиванов.

„Мнозинството, което ще избере председател на НС, най-вероятно ще застане и зад бъдещия кабинет”, коментира Стойчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
9
 
! Отговори
моч преди 3 години
До 277 АнонименТвърде повърхностно ( да не кажа нелепо ) е правенето на обобщения и заключения за качеството на стоката съдейки по опаковката вместо по нейното съдържание и качество :). Веднага мога да контрирам с едно плевенско явление , което въпреки претенцията на луксозната си опаковка , цял живот е произвеждало пошлост , чалга и цинизъм при това от най-посредствено качество ...Всеки има право на лош вкус :)))
280
1
 
5
 
! Отговори
????? преди 3 години
ТОЗ ПЪК ОТКЪДЕ СА ПРЪКНА ,И ТОЙ ? МАРШ НА СЕЛО БЕ СПЪНАТ,
279
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Интересно!Еми след 11 години първосигнално управление, нормално е да гледат косата, носа и т.н...:)) Бойко каза че са вдлъбнати и те станаха вдлъбнати....иначе този е доста противен, може би защото го гледах как пяна му излизаше по устата по времето на протестите :)))
278
0
 
0
 
! Отговори
И ония ще каже: преди 3 години
Нема подадена заявка?Как нема подадена заявка за нови врати нали?
277
1
 
10
 
! Отговори
мистерия ? преди 3 години
слави е като НЛО -всички са чували за него , но много малко са го виждали..той от студиото ли ще командва...? Щото шефа му е в сарая...някой може ли бързо да напише 3 имена на негови депутати ? поне 3 ?
276
0
 
0
 
! Отговори
И ония ще каже: преди 3 години
Нема подадена заявка?Как нема подадена заявка за нови врати нали?
275
0
 
0
 
! Отговори
Признавам: преди 3 години
Новите играчки от Министър Вълчев - тия новите пет дъски мултимедийните са много куул работа, обаче при условие, че е толкова светло в стаята, че някой си прави слънчеви бани що му свети в очите и то все едно е фурна вътре.. к'во си говорим не трябват завеси, не трябват щори - да се варят в собствен сос копиленцата Колко цивилизовано ..Ама видиш ли министъра как си е свършил работата и купил балтона, а общинаря се скръндзави да купи и зашие копчетата .... Ми обиден съм, ама не на министъра
274
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От чиста завист, пpocтотия и човешка злоба този вот беше просто анти-Борисов и нищо друго.Населението на държавата е тотално оскотяло и първосигнално. Без грам мисъл, какво ще последва от една парламентарна криза...
273
0
 
2
 
! Отговори
Интересно! преди 3 години
Коментарите на много хора са меко казанонеясни! Те самите незнаят какво искатда кажат, като например 280, 279 и други!А пък 278 се захванал с брадата на социолога,че те 2/3 от гласувалите за ИТН, ДБ са с подобенвид!?
272
5
 
3
 
! Отговори
наивник си преди 3 години
До ЗозоКолко депутата от Герб познаваш?Аз познавам трима.Преди 90те бяха на хранилката,сега пак ,но от Герб.Мисленето не се променя с промяна на партията.
271
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С чалга и пpocтотия се стига бързо до парламента и още по-бързо до национална катастрофа.
270
4
 
5
 
! Отговори
Ами обиден съм: преди 3 години
Много съм обиден лично аз, защото в сферата в която работя са свили 600 милиона, а ние сме постоянно недофинансирани и работим с техника от 2000 година дето беше най-ново а сега е морално яко остаряло, ми обиден съм, че никнат с тия пари коооперации нявсякъде дето май няма да си избият парите, а скапания общинар от който съм зависил не само не е предвидил съвременна образователна среда ми не иска и едни скапани затъмняващи завеси да купи за базата, и после 52 процента функционална неграмотност
269
17
 
9
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Изобщо не си и помисляй Стойчев да намесваш името на Президента. Той единствено бе катализатор за задвижване на гражданските маси, защото вече на никой не му пукаше кой ни управлява. Всеки е на ясно, че този парламент много няма да просъществува.Ясно бе още преди резултатите, но това е необходимо, за да завърши най-сетне този 30 годишен преход и отворим нова страница, в която Борисов остава в миналото.Дано започне и истинска борба с корупцията.
268
0
 
4
 
! Отговори
Имам подозрения: преди 3 години
Забелязали ли сте хладнокръвното безизразно личице на Милен Велчев - все едно гледаш мумия или пън, а някой път е пън на яхта. Като почнем от Тодоров 99 и сие във всяка област има по една такава инвестиционна компания, дето някой им е дал едни пари да строят - този някой тия пари ги е свил от някъде,те не са европейски пари, те са български пари предвидени каквото и да се случи да бъдат"инвестирани"в България,но не за образование,а за дългосрочен депозит капка по капка за Сакскобургите и френдс
267
2
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До ДО АНОНИМЕН: Кой е тоя Краси Радков, който го възхваляваш тук и за какво се бори? Ако е от тези, които искат да ни "оправят" за 800 дена, не е нещо ново.
266
4
 
9
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Първо да видим как Бойко връща мандата (а още не го е получил), пък тогава ще видим какво ще направи Слави. Нека се крие дотогава, мълчанието е злато.
265
9
 
3
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН преди 3 години
КРАСИ РАДКОВ МОЖЕ ДАЖЕ ДА Е ЦЕЛИЯ КАБИНЕТ ОТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ДО ЧИСТАЧКАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО И ЩЕ СЕ СПРАВИ В ПЪТИ ПО ДОБРЕ ОТ ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ ПРАВИТЕЛСТВА ВЗЕТИ ЗАЕДНО. ТАЛАНТ И СИМПАТЯГА А И НАРОДА ГО ОБИЧА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ.
264
1
 
1
 
! Отговори
Не разбирате: преди 3 години
Тази държава е превърната в дойна кравичка - по всякакъв начин - Сакскобурга е само част от проблема - дрехи втора употреба, коли втора употреба, масово застрояване и цели квартали празни през 50 един .... И тия проблеми си имат адреси, телефонни номера, семейства - държавата може да анулира половината ново строителство, защото можем да докажем, че средствата са откраднати от държавата, обаче какво ги правим?
263
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе чучко , то още президентът не е предложил на никоя партия да оглави правителство, не се знае нищо, ти за КУ рнелка си се загрижил
262
4
 
12
 
! Отговори
МАТА КОСМАТА преди 3 години
БСП загуби катастрофално защото вътрешните и врагове направиха това либералите и глобалистите във БСП като Станишев и Елена Йончева и техните поддръжници трябва да бъдат изритани от партията .И тогава самата партия да определи на коя прослойка от народа ще бъде защитник иначе ще дойде време и във парламента няма да я има .И крайно време е БСП да скъса със либералните идеи на Троцки .Това е истината .