Радев: Здравната ни система е смъртоносно болна

COVID-19 разкрил болезнено нейните недостатъци
139
Радев: Здравната ни система е смъртоносно болна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата, неравенствата в достъпа на медицински услуги и дисбаланса в разпределението на човешкия и финансов ресурс, коментира президентът Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици в Световния ден на здравето.

Още по темата
По думите му многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактика и превенцията на социално значимите заболявания.

"Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси", каза още президентът, цитиран от БТА.

Той посочи, че за медиците статистиката на болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби.

"Не рядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на пациентите си вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение", обърна се Радев към лекарите.

Държавният глава благодари за всеки излекуван пациент и всеки спасен човешки живот.

С Почетния знак на държавния глава бяха отличени доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, д-р Сибила Маринова - регионален координатор по донорство за Северен централен регион, д-р Мария Пишмишева, ръководител на инфекциозното отделение на болницата в Пазарджик, д-р Абдулах Заргар, управител на болницата в Исперих, Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на болница "Света Анна", медицинският фелдшер Роза Антова, рентгеновият лаборант Димитър Милинич в пловдивската болница "Свети Георги", и д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Президентът Радев изрази своето уважение и признателност за избора, който медиците са направили, въпреки всички предизвикателства в професионалния им път - избор наречен България. Той им благодари за всеки излекуван пациент и спасен човешки живот, за това че продължават да бъдат на първа линия в борбата с пандемията, въпреки трудностите и риска за собственото здраве и живот.

Д-р Дончо Дончев каза от името на наградените, че за него е чест, че може да представлява колегите си, които цяла година без остатък дават всичко от себе си да се борят с една огромна, невидима и все още несвършваща напаст и благодари на всички институции и хора, които проявяват внимание към тази борба. В памет на загубилите живота си медици в битката с коронавируса доц. Дончев цитира думите на Иван Вазов от стихотворението "Новото гробище над Сливница" - "Юнаци, лека нощ".

Преди началото на церемонията с минута мълчание беше почетена паметта на медиците, които загубиха живота си в пандемията в изпълнение на своя професионален дълг.

По-късно днес президентът Радев ще връчи Почетния знак на държавния глава на други седем лекари и медицински специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До ЩеревщереФ...ако царо бе президент нямаше да имаш болница бре ***...краде,краде,краде...и твоят ред ще доиде...Президента на България няма реална власт...не раздава пари...власта е в правителството на бойко и депутатите му...те вземат заеми които раздават на родата и хвалещите ги...децата ви ще ги връщат...това е реалността...Гласувайте за Мая и Да България на следващите избори...само те искат ревизия..а без ревизия няма помирение..няма Мир!!!.трима трола на дс и кгб ви лъжат и грабят!
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩеревБойко явно е почнал яко да плаща на *** като тебе. напъплили сте форумите.
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българска пролетПлачи, плачи, Радев продължава да е най-харесвания политик, в пъти повече от Тиквата. Така че плачи, плачи :) Упражнявай се на клавиатурата :)
94
4
 
3
 
! Отговори
българска пролет преди 3 години
другарю президент, пак ли не стана заверата ? Партиите на протеста май ще се окажат дефект , не ефект . Как ви хрумна да се принизявате до нивото на мая, триото ,попа и онези *** които тормозеха София и други градове месеци наред с палатки,чучела, и удари по полицаи и нормални пътуващи към работното си място хора? Струваше ли си ? Предадохте и партията която ви издигна . Защо? Ами вируса ? Нали на Шипка го нямаше? Жена ви пострада от него. Днес раздавате медали.Вие какъв заслужавате
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно вярно, здравната система е гола вода. Потъват едни големи пари по пътеки и в администрация. Тия дни ми се наложи да откарам болен в спешното и чакахме 4 часа. Това нормално ли е. Няма задължителни профилактични прегледи, както е при здравите нации. Лекарите не са виновни, системата е скапана. Не пожелавам на никой , да види истината от близо.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Не може да направи но може да предложи. Той и това не направи!Дайте другари да дадем!
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление в България президента по закон нищо не може да направи и само може да критикува илинкакто вие казвате да лае.Ако искате да прави трябва да е премиер или да станем президентска република.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента нищо не може да направи.Премиера трябва да направи.Правете разлика между парламентарна република и президентска република.Ние сме парламентарна република и всичко зависи от премиера. Акомискате да направи нещо президента трябва да станем.президентска република.
89
2
 
5
 
! Отговори
Бай Пеньо преди 3 години
Дърта комунистическа лайкучка! 4 години - нищо, здравната система болна, онуй болно а нищо не предложи и не направи!Само бля бля бля!
88
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както винаги много точно изказване на президента.
87
5
 
4
 
! Отговори
До 25 Пандемията преди 3 години
Адмирации ! Точен коментар.
86
7
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Г- н Радев, какво направихте вие за подобряване на здравната ни система в продължение на 4 години? НИЩО! Като лайкучка сте само
85
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рааадеееев! Имаш сърдечни поздрави от Естония! Чууулиии!
84
1
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Нов призрак броди из Европа. Ковид-мафиот. Кога най-после ще се отървем от този *** ? Какъв имунитет при тоз капацитет ? Без друго се задъхваме, а взехме да издъхваме. Дай Боже, след тази беда да оценим безличната си свобода. Ний доброволно се заключихме отвътре и ключа хвърлихме навън. Кога най-сетне ще дочуем спасителния звън ? ! Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици , полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
83
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88Кое е лъжа? Хайде! Конкретно!
82
5
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана. Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени. Тез управници игриви ги превърнаха в сиви. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици , полицията, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
81
8
 
10
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Обезкоражаваш, слаб, хленчещ, както винаги. Да го съжалиш човека тъй му мина мандата на 5 000 лева заплата.
80
7
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Тоя пак нищо ново не казва ,а отдавна познати истини,които всички прекрасно знаем ... Е,благодарим ти Партийо любима,че ти такъв " велик " водач ни въдвори... Най-слабият президент на България! Много жалък човечец,който се мисли за ... солта на Земята :))) Де да беше така ?!
79
12
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
Няма здравна система, всичко е хаус.
78
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимени без ковид повечето ни медиците са в предпенсионна възраст или пенсионери защото младите бегат за да получават достойно заплащаен за труда си - не огризки подхвърлени от поредният партичен алчен комуни ъъъ ...член на гроб назначен на висок пост. Здравеопазването, както и образованието са оставени на произвола над 10 години, това е и една от причините да сме първи във всички негативни класации - управленското и интелектуално безсилие на гроб.