Нинова към Борисов: Не посягайте на Сребърния фонд

Този път няма да е като първия, закани се тя
12 апр 2021 13:35, Александър Попов
116
Нинова към Борисов: Не посягайте на Сребърния фонд
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира в пост във Фейсбук, че Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева, като го е оставил в незапомнен спад. Лидерът на социалистите се позова на официална информация на Министерството на финансите и се обърна към Борисов като го призова да спре и да не посяга на пенсиите в Сребърния фонд.

"Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия. Сребърният фонд беше създаден през 2008 г. от правителство на БСП. Във фонда се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии. Тези средства могат да се ползват единствено и целево само за пенсии. Така е по силата на закона и на теория.

В момента сме изправени пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010.

Още по темата
От официалната информация на Министерството на финансите за периода от септември до декември 2020 г., за три месеца, Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева. Това означава, че останалите "свободни" средства са само 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС). Такъв спад не е имало от 2010 г. Помним как реагира тогава правителството на ГЕРБ - национализира резерва на НЗОК, над 1,3 млрд. лева се вляха в републиканския бюджет и потънаха в незнайни харчове.

Въпреки жалбата на БСП до Конституционния съд и всичките ни битки да спасим здравните вноски на хората, парите не бяха върнати в бюджета на НЗОК. Ситуацията днес е сходна. Резервът е празен и на премиера може да му хрумне да прибере до парите от Сребърния фонд.

Борисов, не го правете, защото сега последиците няма да са като първия път. Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии. Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лева предизборно и да прибере 3,3 млрд. лева от техните пари следизборно. Нека докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
33
 
! Отговори
Изчезни, биволице! преди 3 години
Спрете да ни занимавате с този политически оттпадък!
35
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ОЩЕ МАЛКО АКО СЕ ТУТКАТЕ КОЙ ДА УПРАВЛЯВА МИЛИАРДИТЕ МОГАТ ДА ИЗТЕКАТ ИЗПОД НОСОВЕТЕ ВИ. И ПАК ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ГО ДУХАТ.
34
3
 
20
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Смешен си ! На очите и ситуацията ли да вярвам ,или на лъжите на Корнелия!Ползвайте ги тези мозъци бе ,а ако не знаете и не разбирате,питайте!!!
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Импексова....още ли не си подала оставка???
32
4
 
25
 
! Отговори
дО 30 И ПОДОБНИ. преди 3 години
ЯВНО ти и твоите авери СТЕ НЕВРЪСТНИ ! Виденов изчерпа ВСИЧКИ ФОНДОВЕ И ЗАПАСИ,остави в хазната едва 300 милиона!!!Не пенсии ами заплати,зърно, всичко отиде ,,на кино"! Къде го виждаш това сега бе пубере???Лесно е да ви лъжат другарите ,вас неживелите,невиделите и непреживелите!!Питай мама и тате и тогава си поствай измишльотините на гузната Корнела и глупотевините си.!Мушморок голобрад!!!
31
2
 
18
 
! Отговори
Петко Кунин преди 3 години
Създаденият Закон за национализацията на частни индустриални и минни предприятия за провеждането на този акт е приет от 6 Велико Народно събрание същия ден (23 декември) по-късно в 10 часа. В 11 часа собствениците са изгонени от собствените предприятия, иззети са всички техни документи, ключовете на фабриките и са назначени коменданти, които да охраняват вече държавните фабрики. Според Закона, за национализираните предприятия на български граждани не се изплащат никакви обезщетения. Бившите собственици, които откажат да се подчинят, са били екзекутирани.
30
2
 
21
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Банките са си много добре, недей да лъжеш!
29
21
 
4
 
! Отговори
Положението преди 3 години
с банките е трагично. Те цяла година не са получавали обслужване по кредити поради мораториума, наложен от Боко заради пандемията. Но докато при правителството на ГЕРБ те все пак иваха някаква сигурност след парламентарните избори изглежда нещата излизат от контрол. В резултат или кредитополучателите ще бъдат размазани или банките ще бъдат фалирани.
28
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За крадливия Боко спирка няма!
27
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изгонената за корупция Нинова дава акъл ...?!
26
5
 
34
 
! Отговори
Вихър преди 3 години
Тази толкоз години нищо градивно не каза, а само плюе и си противоречи!!!До вчера плюеше, че правителството не подпомага достатъчно бизнеса и хората в тази пандемия, а днес плюе, че са изхарчени пари от резерва!? Ами, парите не растат по дърветата и резерва е именно за такива кризисни ситуации!!!
25
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-старият начин за привличане на избиратели - страх!
24
23
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Хахахахахаха, Борисов раздавал по 50 лева от собствените си. Поради това вече е последен бедняк в страната Така управлява държавата, че аз забогатях, въпреки него. Да се свети името Господне, но не и имената на депутатите от Герб. Такава партия просто няма, а и никога не е имало.
23
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова сега ще посегне на банките по стар червен обичай. То познати в София вече си теглят парите от банки.
22
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ВИЕ НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА ОНИЯ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ ДЕТУ ОБИЧАТЕ ДА ФАЛИРАТЕ....ЗАТВАРЯЙ И ЗАЛОСТВАЙ МАНДРИТЕ ЧЕРВЕНИТЕ СА СЕ НАТОЧИЛИ ДА УПРАВЛЯВАТ
21
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно любопитно е колко е кратка паметта на българина. Ако вярвахме на Лелката, досега Сребърният фонд трябваше да е напълно изчезнал - няколко пъти, пътищата да са натрошени на сол, до степен че магистрала Тракия да не съществува, а народът да се е свил до грубо 2 милиона.
20
4
 
31
 
! Отговори
моч преди 3 години
Тези фондове където има кеш се разграбиха първи още по времето на Луканов :).Вторичното и последвалото тотално разграбване на държавата се осъществи също по инициатива и с дейното и преобладаващо участие на другарите от БКП(БСП).Не ми се вярва другарката Нинова да се е объркала или да не помни процеси и събития , в които е участвала пряко и съответно осребрила подобаващо до степен щото да се чудим тя социалист ли е или мастит капиталист.....или типичен болшевик комунист.
19
7
 
29
 
! Отговори
payak преди 3 години
Ей таз женица няма никаква последователност. Когато Борисов раздаваше месеци наред по 50 лв. към пенсиите-предизборен ход било. Сега пък можело да му хрумне на ум. Будна съвест на обществото другарката ***!!! Не знам дали е решение, ама на нея и Маяма да им осигурят по един левент да го по....пи поне по-разумно да се изказват.
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да остане за тях БСП всичко откраднаха за сребърния фонд не успяха
17
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е лъжа! Борисов е по златото.....