Защо се стигна до гафа на Държавен вестник

Мажоритарните избори - пълна авантюра
Обновена: 14 апр 2021 21:54 | 14 апр 2021 21:48, Екип на Bulgaria On Air
30

Държавен вестник обнародва резултатите от парламентарните избори, но впечатление направи мистериозно разминаване с официално обявените в сайта на ЦИК резултати.

"Вотът на БСП в Държавен вестник е 14,8% а официално (според ЦИК, бел. ред.) е 15,01%. Това е гаф. Нямам отговор на какво се дължи", заяви историкът и експерт по изборни системи д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него по-високият процент е правилен, а проблемът в различията произтича от квадратчето "Не подкрепям никого" и на каква база се смятат гласовете на коалициите.

"В края на краищата, това е официален документ. По-важно е как се разпределят мандатите, но наистина е гаф. Ако така бяха дадени, както са в Държавен вестник, и ако ВМРО беше минала 4-процентната бариера - по данните на Държавен вестник нямаше да мине", посочи експертът по изборни системи.

Д-р Живков обясни, че вотът за отделните партии трябва да се смята от сборния за партии и коалиции, като гласовете, на които е отбелязано "Не подкрепям никого", не се смятат.

Какъв щеше да е изборният резултат при мажоритарна система?

"На мнение съм, че всъщност е напълно невъзможно да се прогнозира. Ние нямаме предишни парламентарни избори, за да правим сравнение, но можем да дадем няколко посоки. Ако този вот се беше повторил при мажоритарна система с един тур (First Pass the Post, бел. ред), ГЕРБ щеше да бъде бонифицирана с конституционно мнозинство. В по-голямата част на страната те са първа политическа сила", изтъкна д-р Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът определи мажоритарните избори за пълна авантюра, тъй като България няма адекватна "изборна география" - нямаме преброяване, което е нужно да се изчистят избирателните списъци.

"Ако бяха в два тура обаче - ГЕРБ щеше да е големият губещ. В България очевидно стана ясно, че над 50% от избирателите гласуваха анти-ГЕРБ. В такава система ГЕРБ щяха да бъдат най-ощетени", обясни историкът.

Как изглежда българският парламент?

"Изглежда като български - с български депутати и с българи вътре в него. Самата класа носи спецификите, бита, манталитета на обикновения българин. В нашите отношения правим същите шмекерии. Това, разбира се, не бива да оневинява политиците - те са избрани, за да водят нацията към по-добри решенията", отбеляза д-р Живков.

Безпредметно е да се вайкаме от нашите политици - те по-добри няма да станат, стана още ясно от думите му.

"Ще станат по-добри тогава, когато имаме активно гражданско общество, което да контролира тяхната дейност", категоричен е историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Така е ..Та прави калабалък. Една камара комплексирани хора търсят всякакви начини да се почустват значими на гърба на демокрацията и личните права.
18
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Пропорционални ли,мажоритарни ли,в един тур,в два тура...та си спомних песничката:Вчера карах колело,а насреща ми ла*но,а на ляво,а на дясно,право във ла*ното прясно!А тази партия,а онази партия,а тази избирателна система,а онази..."право във ла*ното прясно"...
17
0
 
1
 
! Отговори
Към за малко преди 3 години
Ме ги ли виждате че са събрани оъ кол и въже Наредили да ги от послушно по послушно маскаре
16
1
 
2
 
! Отговори
Замалко преди 3 години
Тогава защо слагате графа не подкрепям никой ЦИК са толкова безумни същества че немогат малко от малко да мислят а чакат от ШИШИ И ДЕТЕТО ЧУДО НА КОМУНИСТИТЕ какво ще им наредят ПОНЕ МЪНИЧКО ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДА ОПРАВДАЕТЕ МАЛКИТЕ ПАЧКИ И ЕФТИНИТЕ ТЕЛЕФОНЧЕТА ТИП БАМКЯРСКО НЕДОРОЗОМЕНИЕ
15
1
 
4
 
! Отговори
пълна авантюра преди 3 години
Да, ама няма нищо сигурно за кандидат - депутата. Не, че съм привърженик на мажоритарни избори,но те несъмнено ще изтикат на преден план хора, който са по лицеприятни и поне видимо се интересуват повече за обикновения човек.Такова нахалство и арогантност каквото демонстрират сега---ще го забравят.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много обяснения, силни съмнения. Вдигат, свалят % в угода на бсп! Мошеници! Оцапани избори, пак!
13
1
 
15
 
! Отговори
Е хайде да обяснят преди 3 години
Ако вотът "Не гласувам за никого" не важи, защо тогава изобщо го има като опция за гласуване ?!! Май грешката не е на Държавен вестник, а на псевдо-разбирачи като тоя !
12
3
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Къф е то'а хамстер? Дайте му люцерна!
11
11
 
1
 
! Отговори
Гербeр с Жип преди 3 години
Борисов поставя мини.Да каже че новото НС е нелигитимно
10
3
 
5
 
! Отговори
"Експерта" преди 3 години
На коментар 6 Някой явно ви е излъгал, че при мажоритарни избори не се гласува партийно. Във Великобритания, която никога не е използвала листи и пропорционална система, повече от половината анкетирани по сологическите не знаят дори името на депутата от района. За индивидуални кандидати се гласува единствено в САЩ и това тя се дължи не на мажоритарната система, а на първичните избори и на това че партиите нямат организационни структури
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мажоритарни в два тура с опция за отзоваване. Грешките могат да бъдат поправяне.
8
12
 
8
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Мажоритарните избори в два тура ще затвърди диктата в БГ, срещу който се борим. Добре е системата на изборите да е смесена, задължително с електронно гласуване, за да няма изборни измами. Тогава Герб ще цъфнат още по_добре.
7
2
 
10
 
! Отговори
който и да съм преди 3 години
На коментар 3За съжаление калпавата работа е присъща на българина.Ако беше само на ГЕРБ - лесна работа. Сваляме ги от власт и всичко тръгва по мед и масло. А дано, ама едва ли...
6
5
 
5
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Вярно ли е че гласовете на гласувалите с не подкрепям никого се делят между първа и втора политическа сила като вот???????? Ако това е така, всичко е ясно
5
8
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ми правете същите избори след 3месеца - дано имате друг резултат. Ама надали.Мажоритарни избори в 2 тура - избирате ваши представители.Сега избирате послушковците на партиините вождове които пък са пряко свързани с олигарсите. За това ББ предлага да даде 10 на Слави - все едно са крепостни селяни.
4
2
 
9
 
! Отговори
преди 3 години
"Експертът" е направил безумното предположение, че при наличие на индивидуални кандидати избирателите ще гласуват партийно, все едно гласуват за листи. На базата на каква логика е направил това безумно предположение само той си знае. Което не го прави по-малко безумно.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е обяснил експерта, мажоритарните избори биха били ОГРОМНА ГЛУПОСТ!Освен всичко друго, биха довели до следния парадокс: ако са в един тур, ГЕРБ ще има над 180 депутата! Ако са в два тура обаче, както всички се обединяват и гласуват срещу ГЕРБ, не се знае дали ще имат и 40...Толкова фрапиращо мажоритрния вот изкривява резултатите
2
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб ощетяват всички от много години. Само празни думи, а на яве няма нищо. Прехвалените им магистрали са некачествени, както всичко което правят.
1
3
 
16
 
! Отговори
някой си преди 3 години
"Ще станат по-добри тогава, когато имаме активно гражданско общество, което да контролира тяхната дейност..." - това в близките сто години няма да се случи. По простата причина че веднъж избрани, депутатите не са длъжни нито да се отчитат на района в който са избрани, нито са длъжни да изпълняват искания от хората в района от който са избрани. За да се промени това, е нужно да се промени самата политическа система на избори и отговорности, но това никой политик няма да иска да го направи.