В НС за закриването на НОЩ- саботаж, абдикация, активно мероприятие

Депутати нападнаха Борисов за решението му
394
В НС за закриването на НОЩ- саботаж, абдикация, активно мероприятие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Остър отпор в парламента получи решението на премиера в оставка Бойко Борисов и министрите му за закрива на НОЩ.

Според председателя на ПГ на ИМВ Мая Манолова Бойко Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп".

Още по темата

Манолова коментира, че очевидно Борисов се опитва да избяга от отговорност и изтъкна, че той може да освободи представителите на НОЩ от работа, но не може да ги освободи от отговорност.

Тя отсече, че българските граждани искат да знаят защо България е станала шампион по смъртност.

По думите на Манолова статистиката е стряскаща, тъй като общият брой на починалите за 2020 година е над 18 хиляди души, от които регистрираните с COVID-19 са само 7756.

Премиерът дължи отговор - защо страната ни е на първо място по показател обща смъртност, както и анализ на причините и план за действие, изтъкна Манолова, след което посочи, че по коефициент на обща смъртност страната ни е на първо място в света.

Това не са изборите, коментира депутатът, припомняйки за така наречените "мъртви души" в избирателните списъци. Тук от тази трибуна премиерът и здравният министър в оставка дължат отговор на тези въпроси, се посочва в декларацията на "Изправи се!Мутри вън!".

Манолова посочи още, цитирана от БТА, че би следвало след закриването на НОЩ, парламентът да се произнесе, какъв ще бъде органът, който ще контролира кризата. Тя бе категорична, че хората се интересуват от това, как ще се управлява здравната криза оттук насетне много повече от споровете за оставката на кабинета.

Според ДПС закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, безотговорно, вид абдикация, защото все още не се преодолели кризата.

Според Джведет Чакъров по този начин се лишаваме от контрол върху пандемията като в същото време не са посочени мотиви.

Депутатът изтъкна, че са необходими адекватни мерки и трябва да има такъв оперативен орган.

Нищо не се предлага на мястото на щаба, а трябва да се внесе сигурност и спокойствие, подчерта Чакъров. Как ще се координират действията по отношение на пандемията до съставянето на ново правителство, попита той.

Правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти включително и по отношение управлението на ковидкризата, припомни депутатът. Този оперативен орган в такъв аспект беше необходим и внасяше яснота, допълни Чакъров като посочи, че към днешна дата сме на второ място по смъртност в ЕС. Здравната система полага огромни усиля в борбата с инфекцията, отбеляза представителят на ДПС.

Отговорност за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет, всички други органи имат помощни функции, отговори Даниела Дариткова от ГЕРБ.

ПГ "Демократична България" определи като "активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията" закриването на НОЩ.

Декларация от името на парламентарната група представи депутатът д-р Александър Симидчиев.

В нея се изтъква, че все още сме в активна пандемична ситуация с над 2300 новозарязаващи се дневно на седмична база, с почти 120 починали на седмична база и болници пълни с над 10 хиляди болни от COVID-19, от които над 8 процента в интензивни отделения и се посочва, че със закриването на НОЩ се абдикира от базисното управление на кризата.

В декларацията се поставят въпросите, какво е наложило това и какви мерки се предлагат в замяна и се посочва, че от съобщението на Министерски съвет, изобщо не е станало ясно, кой е взел това решение и какви мерки се предлагат в замяна.

НОЩ бе създаден преди година без да бъде активиран националният епидемичен план, припомни Симидчиев.
"Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията", се посочва в декларацията, представена от народния представител.

Необичайно е решението за излизане на Борисов в отпуск точно в деня за парламентарен контрол към него. На този фон новината за закриване на НОЩ изглежда като поредно решение в стил - "след мен и потоп". В случая става дума за заиграване с най-големите страхове на хората - тези за здравето им, каза Симидчиев.

"Приемствеността, връзката с нацията и отговорността с нея, са темелите на възстановяване на държавността, за което е цялото ни усилие в този парламент. Покрай политическото позициониране се губи нотката на хуманност, която и без това се губеше в последните месеци", коментира Симидчиев.


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименДействително, това си е чист саботаж. СИКаджията от Банкя си спомни "борческото" минало и реши да остави България в безредие и хаос. Това правителство в оставка е подчинено на новото НС и нека депутатите от ДБ (най-вече), ИМВ, БСП, ДПС вземат под контрол (на "ръчно управление") кабинета, да освободят развилнялия се премиер, МЗ - проф. Ангелов, министърката на МСП Сачева преди окончателно да съсипят държавата. Имат това право и нека побързат да сторят това.Караниците оставете за после
356
0
 
4
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 1 месец
Абе Славуне,Абе *** такъв...подигра се с гласовете на близо 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ КОИТО НА РЕФЕРЕНДУМА ГЛАСУВАХА МАЖОРИТАРЕН ВОТ !!!! Виж се в огледалото бе главанак- ще видиш що за *** си,ми то ако случайно идеш в Брюксел в ЕК ...ми те всички ще се разбягат като видят ОБЕЦИ на голата ти чутура...гюбеци въртиш и гледаш като ВЪРКОЛАК ЛЪЖЛИВ СКАПАНЯК !!!
355
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да точно ,сега се започва ,ред е на президента
354
1
 
3
 
! Отговори
еха преди 1 месец
Румбата греда от Дондуков 2 и се кефи. Всички мутри сбрани на едно място.Това го кефи, най-накрая си сбъдна мечтата!
353
0
 
6
 
! Отговори
ади сега преди 1 месец
Нали вече мутрите са на власт. Преди не харесваха генерала....Сега какъв им е проблема да назначат друг орган със същите или подобни задачи?Правят неловки опити да се отсвободят от отговорност.
352
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен е саботаж срещу новият парламент и наи вече срещу бьлгарските граждани
351
1
 
3
 
! Отговори
И и преди 1 месец
Познати мутри в нароодното събрание. Сбирщина от кол и въже. Но -- всички са С ИЗКРИВЕНИ И ГРОЗНИ ЛИЦА. ПЛАШЕЩО И ОТБЛЪСКВАЩО ИЗЛЪЧВАНЕ ,И АКО ГНОМА ТОШЕ ДОВЕДЕ И СЛАВУЧО -- ОТБОРА НА ГНОМОВЕ И ПЛАШИЛАТА СТАВА ПЪЛЕН. ГРОЗИЛИЩА ВАМПИРИ. ВЪВ ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ СТРАШИЛИЩАТА НЕ ПРАВЯТ ДОБРО.
350
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТН и ИСМВ се чувстваха много добре да плюят по всичко, което ГЕРБ правеше и предлагаше. По инерция сега плюят по мажоритарния вот, който самите те обещаха. Но нямат и идея какво да направят за държавата. Честито на всички глу.пци, които гласуваха за тях. Да бяхте внимавали в училище повече. Тройкаджии и киф.ли определиха бъдещето на страната. Ид.ио.крация в действие
349
6
 
3
 
! Отговори
ДО 350 преди 2 месеца
Всяко зло за добро е казал народът!!!По-добре че се разпадна щабът!!!От него видях повече вреди отколкото ползи!!!По-добре Народното Събрание да състави нов орган, съвет (а не щаб, щаб е военно формирование), в който да има вирусолози, инфекционисти, епидемиолози, а не коремни хирурзи, ортопеди и други, които нищичко не разбират от вируси!!!
348
3
 
15
 
! Отговори
Стига глупости! преди 2 месеца
Кога ревахте против НОЩ не мислехте! Оплювахте ги! Сега защо ревете! Хайде работете, за народа!Ха дано,ама надали, народа ви е за оправдание! Но народа ще се осъзнае! А вие трябва да знаете едно ,,Който нож вади, от нож умира"! Ще се само изядете за власт!
347
13
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 месеца
Мен не ме притеснява високия градус,все повече хора ще проглеждат какво представлява Борисов и компанията около него.Силата на зрението е право пропорционална на облагите получавани във времето прекарано във властта.Само за два дни се разбра ,че скоро ще се прави ремонт на депутатските банки.ГЕРБ освен да тропат по тях друго няма да измислят,просто толкова е капацитета им.
346
2
 
14
 
! Отговори
пасарела преди 2 месеца
Тошко от клона да си е.....ма.... ! Кога му почерня дулето , та си бърше лицето ! ЕХ , муно ,муно , ти ли ще ни управляваш !
345
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова ли няма начин този цирк да се прекрати? За два дни обърнаха Парламента на панаир. Те влязоха там за да организират лов на вещици, а народа който гласува за тях, остана жестоко излъгн. Къде са и нс Мая майките, които тя толкова нагло употреби?
344
2
 
9
 
! Отговори
Черен ром преди 2 месеца
Какво сме ви виновни на вас чалгарите,че си гласуваме за Бойко. Еми като е пич и ни дава работа. Ще си гласуваме пак за него ако ни обиждате. А токо уби нашето момче в маалата на кмето от ДБ.
343
0
 
12
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 месеца
Сега Рачков Пръдлето да свика Националния съвет за сигурност и да си формират "компетентни" доктори-червенотиквеници.
342
1
 
21
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 месеца
Когато НОЩ работеше го плюехте, обиждахте, стигнахте и до заплахи за живота на членове, а сега се уплашиха. Сакън да не отворим кутията на Пандора. Нещастни скотове за власт и отмъщение готови да осквернят и светиите.
341
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с този Борисов! Не го искахте и той не се натрапва. Оставете го на мира Повикайте си в Парламента този, който ви изпрати там- Божков, да каже как ще оправи България. Неговите пари са повече от тези от ЕС
340
1
 
22
 
! Отговори
МъКъТъ преди 2 месеца
Докато в това НС са трите бесепарки- Мая -Курнелия-Татяна /съкратено МъКъТъ/ нищо добро не ни чака, а само кокоши крясъци и МЪКА. Четирите лели /вече не са каки/ включвайки и Капон, така са се налели, че само за дрязги и лапане мислят. Кой ги храни-незнам. Във възрастта на климакса е така-раздразнителни и гладни са. какво да правиш-природа. И мъжете имат климакс- Славито и той е в такава възраст и се вижда. То и това НС е в климакс. Тежко ни!
339
18
 
3
 
! Отговори
Квичете преди 2 месеца
герББ ни докараха до най-голямата криза след ВСВ!Икономическа, здравна, културна, стопанска.. кризи предизвикани от алчност и некадърност!Парите, които можеха да направят животът ни по-добър, потънаха в офшорни сметки на олигархията и слуги на чужди интереси!Време е да си платите!
338
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога досега не е имало по-гнycна и тъпa cган в парламента!