Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене

Този парламент може да приключи на мига ако "Има такъв народ" реши
25 апр 2021 21:32, Нели Христова
312
Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене
Снимка: БГНЕС

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г. пред bTV.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
14
 
! Отговори
Това изказване преди 3 години
Значи ли, че са му подредили картите на Славуци...
178
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как Първанката разбра, че Слави имал държавническо мислене, като Бай Чалгар се е скрил като мишка и явно няма никакво мислене
177
9
 
5
 
! Отговори
Хищник преди 3 години
Тома Бикова вие като ранена козичка от трибуната. ЛОШО МО Е
176
11
 
3
 
! Отговори
Леле мале преди 3 години
Воя на попарените няма да спре скоро май.Мисля да си лягам. То явно и утре ще има джавкане на пинчерите от ГЕРБ.
175
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мечтая някой ден да живея в държава - България, където никой няма да има претенциите да ни спасява... Аман от "спасители". На всички им сърбахме попарата! По-възрастните знаем, че всички те са фалшиви пророци. Уж "новите" са подели страшен наратив... Да разградим пък каквото дойде.. Някак гадно ми напомня на началото на 90те, когато млад и аз подскачах за това. Какво стана после - всички почуствахме с кожата си. Още мразя комунизма, но вече знам, че да разградиш не значи да постигнеш нещо добро.
174
1
 
3
 
! Отговори
добавка мъм пост 206 преди 3 години
да си довърша предния пос: "... а народа много, ама много Прооооооооооозд!
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички имат държавническо мислене и Бойко и чалгаря а завършили средното с тройки по милост!!Единствения наистина интелигентен политик на прехода който познавам макар и крадец...е Иван Костов!!
172
1
 
10
 
! Отговори
чалгаря Слави преди 3 години
беше доноснк на ДС и от там му изгтя телевизионната звезда. Слави докладва на агент Гоце Първанов и затова е "държавник" - доносника в ДС Бойко Борисов (Буда) също докладва на агент Гоце, затова го държаха толкова време на длъжност от която няма представа - кучкарят Боко бе заменен с чалгаджията Слави, по същество "от трън ту на глог" - политическата обстановка в БГ се контролира от същите руски мекерета на БКП/БСП, същото е и с "бизнеса" - т.е. червената мафия след 1980 г., а народа ногу ***!
171
8
 
4
 
! Отговори
Бойко на Бял Кон преди 3 години
Бойко може да е само на белия кон в банята, защото ДПС няма да му подарят ромски вот на следващите избори, които може и да са предсрочни.Това означава края на ГЕРБ. Аз бих се замислил, ако бях на тяхна страна.Добре, че не съм.
170
1
 
7
 
! Отговори
Ела ела, че съм преди 3 години
Загорела....къде е дългия...
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
я се скрий бе кудкудяк.
168
3
 
11
 
! Отговори
Не се притеснявайте преди 3 години
Слави не ви е забравил. Чуди се какво да ви прави и как точно да ви оправи.
167
0
 
16
 
! Отговори
Тцтцтцтцтцтц преди 3 години
Мислене..... държавническо....Гоцето и той хвана влака.
166
1
 
13
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Се възстановява след раждането на Тошко.
165
1
 
10
 
! Отговори
69 преди 3 години
преписвача хвали наркомана
164
9
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Гладния ГЕРБ-ав кокала не пуска.Не спират да джавкат малките герберчета. А народа ги изрита като мръсни кучета от МС.
163
3
 
7
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Тройна кочлиция ще направи и от изкушения всякакви ще ни избави.
162
4
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
гоце...и ти имаше претенцията да си държавник...ама държавата ни не е виждала такова чудо...майки изоставят децата си в мирно време ценящи се робини в чужбина...за хляба,българчета пишешти на латиница,синове и дъщери...чакащи пенсиите на умиращите си родители,прокурори съветващи престъпници...как да се отърват,доктори разкарващи ви и препращащи ви за да усвоят пътеки...докато умирате...и това е повърхността гоце...държавникО...Съд!...Анатема!!!
161
2
 
9
 
! Отговори
Мишо Константинов преди 3 години
Бойко, я им извади картата на Филиповци, да им покажем на тия що е то убедителна победа...
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква карантина, льольо? 14 дни отдавна минаха.