Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене

Този парламент може да приключи на мига ако "Има такъв народ" реши
25 апр 2021 21:32, Нели Христова
312
Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене
Снимка: БГНЕС

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г. пред bTV.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Bulshit:И начина, по който работят и нещата, които правят - всичко е смрад в БСП и сие!Това са безотговорни хора, решили, че имат всички права над всичко и всички в България! Религията тук няма нищо общо! - те са религиозно некомпетентни лицемери, но са възпитани по този начин от тоталитаризма...Никой не е отговорен за нищо защото Партията така е решила и всички неуспехи, престъпления се прикриват, замазват, манипулират, превръщат се на практика дори в успехи в утвържденията им
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резултатите от изборите казват "повторението е майка на знанието"
137
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожарникарските науки се пресичат в някои области с психологическите дисциплини, затова Борисов е преформатиран по новата номенклатура като докгор по психология.
136
11
 
1
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Най Представителния Президент с визия след Жабока Кермит - Покойния Желев и влечугото Плевнелиев. А най свободните медии България имаше при Симеон Сакскобирготски и при Станишев. При Борисов - С. КОРЕЯ. Вожда каквото разпореди това е.
135
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните пълни глупости от Първанов, цирка продължава.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човко(дианке)а върви да сънуваш сладки сънища,достатъчно поработи тая вечер!Не че имаше файда ама поне се потруди!
133
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До Дианане се научи да не говориш общи приказки, БСП! Нищо не става от теб след 100тния път повторение още си на старта...Колко пъти трябва да ти се повтори нещо за да ти просветне нещо мсмътно в за.дръ.стената ти с гнили семки тик.ва?...
132
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До - 156Заеби какво е загубил Слави,ами си помисли какво губи Боцан,какво губят и троловете които редят хвалебствени дитирамби нему!
131
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май почна да става ясно на кой е патерица Слави...
130
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До УНССБойко е инженер по линията на пожарникарството нещо, доколкото знам, а сигурно има и педагогическа квалификация защото е бил учител по някое време...
129
2
 
19
 
! Отговори
така е преди 3 години
Слави си загуби работата и сега съжалява за стореното.Ще повлече и Радев, но те си го заслужават.
128
4
 
7
 
! Отговори
До150 преди 3 години
Лика прилика с Вожда,избран с ромските гласове и подкрепян от ДПС,това да ти говори нещо???
127
0
 
12
 
! Отговори
Ами, преди 3 години
До garoКак беше? "Очаквай неочакваното! Може би е очаквал да се нареди в опозицията и само да плюят и дават акъл. Да, ама не, сега яйцето е на д-то!
126
2
 
11
 
! Отговори
Каза човека преди 3 години
Избран с ромски гласове и явната подкрепа на ДПС - именно ,агент Гоце!
125
3
 
16
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Казвах ли ви аз че е добре Слави да спечели изборите за да се видят какви са.Защото по-посредствените хора си мислят че когато показват някого по телевизията, при това всеки ден 30 години - тава означава че е "авторитет".Е, спечели изборите - нека сега му видим авторитета.А и по-посредствените да му сърбат попарата.А пък аз, както и много тук които се появяваме тук от време на време знаем как да се справим и със Слави и без Слави. Не е справедливо, но е факт.
124
5
 
3
 
! Отговори
УНСС преди 3 години
До Де е България?А Буци какво образование има? ЦЕЦКА, ***-то?Че ми стана интересно
123
0
 
15
 
! Отговори
Де е България? преди 3 години
Защо за дадена професия се иска нужното образование, стаж, специализаии, а за политик не се изисква нищо от това и ето ги резултатите - Дочоолу и Гочоолу ще ни управляват.
122
1
 
4
 
! Отговори
Възпитание преди 3 години
Не че нещо, но и аз не бих обелил дума пред "светила" на българската журналистика от порядъка на Ива Николова, Виктор Николаев и Кикимян.Просто има един санитарен минимум.
121
0
 
13
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
До българинТръгнал бил кервана! И като е тръгнал накъде отива, след като керванджиите, нито знаят къде е, нито как да намерят оазиса?
120
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да започнат незабавни арести на гербавите крадци!