Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене

Този парламент може да приключи на мига ако "Има такъв народ" реши
25 апр 2021 21:32, Нели Христова
312
Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене
Снимка: БГНЕС

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г. пред bTV.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
11
 
! Отговори
garo преди 3 години
Toз *** да се изказва пред конгрес на БСП. Там има *** които може да му повярват...Слави, не знае какво да прави, защото надали е очаквал да бъде фактор в политиката след такива избори. Това не е шоу все пак и една грешна стъпка и ще го изметат за последно и ще го забравят. Дойде като аслан, ама да не си ходи като ***! Все пак аз искам нови избори, за да се разкарат тези *** като Мая , Дончева, Бабикян, Адвокатчето и другите стари мутри от компрометирани правителства и парламенти.
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агент Гоце, стрелящият по Архари. Твърде е компроментиран за да се опитва да лъска чужд имидж.
117
3
 
11
 
! Отговори
защо все пак преди 3 години
И защо президента не поздрави ГЕРБ за спечелените избори и за построената нова европейска България?
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратителна физиономия , присмял се хърбел на щърбел .
115
0
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Когато си преведете какво значи на гръцки "три фон" ще разберете и какво нящо е туй Слави. Особено видимо е и поведението му на тоя Слави...невидимо.
114
0
 
2
 
! Отговори
Куку куку преди 3 години
Но комент
113
2
 
13
 
! Отговори
Абе, преди 3 години
До българинСтига с това гербери! Защо си мислиш, че всеки инакомислещ е гербаджия?И няма какво да говори Слави! Или да взема мандата и да правят правителство, или да си гледа телевизийката! Кой ще го чака да влиза в обяснителен режим? Той обеща нещо на хората, но нищо от обещаното няма да се случи! А народа иска стабилност в държавата! Щом е разклатена, а те са можещи нека да я успокоят и стабилизират!
112
0
 
14
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Човек с държавническо мислене има проект, план и ясна визия. Първанов ти нямаш и най малка представа какво ще прави, как разбра, че има държавническо мислене. Имаш само мераци.
111
0
 
10
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
Каквото и да правят БСП няма да управлява никога повече, докато не признаят как ограбиха народа и съсипаха България, докато не напуснат социалната партия до 9 коляно, и докато са зависими от руската олигархия. Горките, тоест никога. Къща крадци.
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Седефчоф,нещо за онова шлемче и неговият До - Строител Борисов няма ли да светнеш?
109
1
 
14
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Първанов е печено ченге, той може да излъже и дявола.
108
3
 
13
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До българинНикой не лае по Слави, ***! Той човека може да си умира, знаеш ли...Просто няма какво хубаво да се каже за този клоун в политиката - един знак не даде за съществуването си откакто ГЕРБ върна съставянето на правителството...Разбирам селското му възпитание не изисква подобни обноски, но грозотата на нещо подобно впечатлява явно доста хора...А и поведението на Радев, който притесни ГЕРБ бързо да му върнат мандата, а сега разправя, че парламентът имал да решава по-важни неща...
107
2
 
13
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Да те хвали Гоце,издава тежка форма на зависимости от към Расия
106
4
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Другарю Първанов,няма вечно да носим на гърба си вашите тройно-четворни пребоядисани коалиции.Вървете си завинаги,достатъчно зулуми сторихте,гушнете се охранителя на Тодор Живков,и ни оставете на мира.
105
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Георги Първанов не беше ли комунист от БКП като половината ГЕРБ?
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Георги Първанов: Слави Трифонов има държавническо мислене ''................Когато Първанов беше на власт от руското посолство директно вдигаха телефона и даваха разпореждания, а всеки руски кагебист-мафиот-бизнесмен в България имаше личния му телефон в джоба за всеки случай
103
0
 
7
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Каза агент Гоце
102
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азе пък го виждам Бацето ви наесен в един хубав раиран костюм,на едно хубаво топло място,ъъъъ тоест ако е жив дотогава!
101
5
 
20
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Да ми говорят комунисти. Май не се сещам каква мизерия беше преди 10г. Май забравихме мръсните и стари 30г икаруси. Май забравихме мизерията. Бойко не е чист, като сълза, но пак направи за 10г повече от колкото комунистите и седесарите за 20.
100
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На есен Баце ще се завърне на бял кон, ъъъъ тоест на бяла джипка