Без кабинет Слави ще понесе тежки санкции от избирателите

Коментар на политолога Цветанка Андреева и социолога Кольо Колев
26 апр 2021 10:05, Анисия Иванова
136
Без кабинет Слави ще понесе тежки санкции от избирателите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Притеснително ли е мълчанието на ИТН? Отстъпва ли Трифонов от задълженията си? Какво да очаква обществото от новото управление? Какво да очакваме на политическия хоризонт?

"Радев доста смени тона. Дългото очакване и неяснотата дали този парламент ще може да излъчи правителство, превръщат ситуацията в търсене на изход. Дори Радев изглежда неинформиран какво се случва. Той самият дава време, но сякаш не може да надхвърли функциите си на надпартийна фигура, която може да роди формула за консолидация между различните формации и може да осигури поле за общи действия. Ситуацията изглежда безнадеждна, тези 5 формации, които са анти ГЕРБ, да могат да изградят общо бъдеще за България", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"Без съмнение изборният резултат силно изненада втората партия ИТН, не само нея. Никой не предполагаше, че това ще се случи. Имаме сериозни основания да предполагаме, че те не са готови да поемат тази отговорност - съставяне на правителство", подчерта социологът Кольо Колев.

Колев допълни, че Борисов се опитва да разклати доверието в другите политически формации, с оглед на бъдещето. Той е категоричен, че съставянето на правителство в тази ситуация не е лесна задача, особено с тази конфигурация на парламента.

"Трябва да бъде правителство на малцинството около трите формации  - ИТН, ДБ, "Изправи се! Мутри вън!", заяви Колев.

Андреева добави, че мълчанието на ИТН е силно притеснително.

"Мълчанието на ИТН е свързано не толкова с голяма изненада, а по-скоро със ситуация без изход - едни хора, които имаха властта да сформират обществено мнение, се озоваха в ситуация да сформират управление - това обаче е по-различно - изискват се кадри, стратегически поглед какво ще правиш с властта. Борисов влезе в ролята си на опозиционер. Това стресира сформирането на следващото правителство", уточни тя.

Колев допълни, че всяка власт трябва да знае, че ще бъде проследена какво е правила. "Няма битка за съставяне на правителство, по-скоро има отблъскване - всеки казва "Вие ще правите правителство". Няма диалог. Има емоции, еуфория, заяждания", сподели още социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андреева е категорична, че всички участници в парламента имат изгода да се сформира той. Колев от своя страна, подчерта, че ако ИТН не направят правителство, ще понесат тежки санкции от избирателите.

Андреева заяви, че виждаме безнадеждност, страх и нежелание да се поеме отговорност.

"Ако се сформира кабинет и той получи подкрепа, след това ще бъде трудно, той да бъде разклатен. Ще трябва и трите политически формации  - ГЕРБ, БСП и ДПС да го атакуват, за да могат да го свалят", подчерта Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
14
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ФИГУРАНТА ЩЕ ТУПА ТОПКАТА - ДО КАТО НЕ МУ НАРЕДЯТ ДА СПРЕ !!!!!!!!!!!!
83
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ще стане като в онази приказка: Като пили пеяли, като плащали плакали!
82
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати мързеливият и страхлив плъх.За какво гласувах за него..Нека плези жик по концерти
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шах и мат - НИЕ МЛАДИТЕ ПОЧВАМЕ ДА СИ ВРЪЩАМЕ ДЪРЖАВАТА И ВИ ШИ-БАМЕ С 200Злобата прави човека глyпaв! Точно за реваншистките мераци ще изпаднат всички проявили се!
80
25
 
12
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Ейй бах! Кажи му гербераст и не го обиждай повече! За това, че гербавите НЕ могат Не знаят и НИЩО не правят та за тгия неща Слави трифонов им е виновен! Бах го! И сега ми ревът!? Епа споко де! Сега ше има служебен кабинет! На Радев! Нема вие да ми броите на избрите, което е мноооого добре за честния изход и честното преброяване на бюлетините и поради това процента ви ще е доста по-малък! А да ми ревече за това, че за избори се дават пари! Ми нека борисов ги даде от онова шкафче! Там бая има!!!
79
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че Слави не очакваше такъв резултат на изборите и сега умря от страх. Само с голи приказки не става. Това не ти е да водиш шоу по БТВ.
78
9
 
37
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Славчо Чалгарски си направи харакири.
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави,като първообраз не изградиобраз.Остави обаче,невиждана вреда,за обществото.Малo umnoto гласуванепо пощата.Това ,да си го помисличовек ,илюзионист за мажоритаренвот,е скандално.Мая ще състави,но е подло,да тиоправя просtotyqta жена.Свободата води.Делакроа е прав.Боската липсва,но кога ни е било всичко наред.
76
5
 
30
 
! Отговори
Рошко преди 2 години
Какво противопоставяне стари (лоши) с нови (ангелчета) балнуват Мултаците на чалгаря! :D Кой са новите лица??? Мая Манолова - една от създателките на правителството Орешарски и Пеевси??? Наско ГНОМА от ДСБ, който беше част от крадливото-приватизаторско правителство на другаря Иван Костов ли??? Слави Трифонов ли, който плащаше заплати на екипа на "Хъшове" с директни вноски от "Овергаз" и "Мултигруп" на боса на мафията Илия Павлов!!! Това ли е "НОВОТО" ХАХА САМО половин милион наивника не стигат!!
75
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ яко са наели разни Цоциолози да промиват мозъците на хората. Но много подценяват народа.
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kef, kef, kef...bg minimalni i nai-niski zaplati na carstvo bulgaristan v eu oste 500 godini...
73
4
 
33
 
! Отговори
bai_jordan преди 2 години
Глупости! Ще направи пак един олайн концерт, ще удари 2-3 гюбека и мунчовците пак ще гласуват за него. Да живее чалга републиката...Оп Са!
72
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха така им се иска обаче ГЕРБ-БСП-ДПС ще бъдат наказани здраво. Служебното правителство на Радев ще покаже доста от корупцията и кражбите на Борисов и хунтата
71
6
 
38
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Борисов влезе в ролята си на опозиционер. Това стресира сформирането на следващото правителство". А какво очакваха "новите лица"? Да впрегнат отново ГЕРБ и данъкоплатците в каруцата, а те да размахват камшика и да попържат. Кое ги стресира? Че трябва да се впрегнат и да поемат отговорност, а друг да размахва камшика и да попържа? А сетиха ли се, че все пак ГЕРБ спечелиха тези избори? Суверенът избра тях, а не Му-трая и Чалга-рия. Поведението на партийки от улицата е саботаж към вота на избирател
70
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В УСловия на здравна и икономическа криза Слави вместо да състави правителство се крие, пуска разни постове, а хората му приемат откровени противоконституционни текстове (за мораториума, за препитването на шефовете на ВКС и ВАС) и дава предимство на ДПС с правилата за изборните секции, само и само да прояви реваншизъм.
69
5
 
42
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
като върне мандата никои повече няма да му гледа прос-таш=ките предаванияоще повече пък и платени за 30 години не съм гледала нито едно предаванезабрана на българите да гласуват зад граница защото след салатата ракията ичалгата идва това което гледаме в момента прос=тотия до шия
68
22
 
18
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Същите тези социолози преди изборите твърдяха че Слави едва ще влеза, а Христо Иванов дори няма да мине 4%
67
53
 
15
 
! Отговори
Шах и мат преди 2 години
Поредните глупости на поредните платени корумпирани мисиркиНарода ще даде още по голям шанс на Трифонов сега с този ходСтойте и гледайте ДЪРТАЦИ МРЪ-СНИКАК НИЕ МЛАДИТЕ ПОЧВАМЕ ДА СИ ВРЪЩАМЕ ДЪРЖАВАТА И ВИ ШИ-БАМЕ С 200
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63 За какви "ПРЕКРАСНИ" премиери бълнуваш лъжеш младите от 1980г та до днес сме на дъното по всичко , а ако от 1944 до 1980 все пак нещо сме имали то е инерцията от периода преди това и помощта на братската совецка страна..премиери ,и то 2-3 ,читави е имало по царско време..ако ти по времето на СОЦА си се Уредил по някакъв начин е нещо друго ,но не и щото сме се развивали , тънехме в абсолютна немотия и търпяхме лишения ..колкото искаш ще ти изброя примери , щото щяхме да сваляме Капитала
65
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КТБ, РУСКИ ПОТОК,Булгартабак, концесия на летище "София"-абе чет нямат....