Политолог: Слави Трифонов иска да съхрани всичките си патрони

Има логика в действията му, смята Слави Василев
26 апр 2021 22:19, Красимир Ангелов
68

Няма да има правителство на "Има такъв народ". Това стана ясно тази сутрин от пост на лидера на партията в социалните мрежи. В него Слави Трифонов номинира за премиер световния шампион по шах Антоанета Стефанова, но е категоричен, че тя ще върне веднага мандата на президента. Накъде отива политическото ни битие?

Предполагам, че има символика - изпращаме човек, който да бие Борисов. Жена - доста прогресивно, в България нямаме такава практика. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на Денят ON AIR.

Политическият анализатор Слави Василев също сподели мнението, че има символика е избора на "Има такъв народ" за премиер.

Още по темата
"Има политическа логика в това Слави Трифонов да върне мандата, защото гледа да съхрани всичките си патрони, за да може да стреля направо в целта - основният враг, а именно премиера. Но да, има символика в избора", каза в ефир на Bulgaria ON AIR, политическият анализатор Слави Василев.

Според доц. Стойчев бързи избори биха били и плюс и минус за партията на Слави Трифонов.

"Ситуацията е следната - с 50 и малко отгоре души да поемеш управлението, в трудни времена, е предизвикателство, защото така ставаш заложник на други парламентарни групи. Бързи избори биха били и плюс, и минус, за ИТН. Макар те да искат мажоритарна система, в момента работи пропорционална и тя произвежда многопартийни кабинети, няма как еднопартийни мнозинства", обясни политологът.

И допълни, че влизането в договорки или реализирането на мандат, на всяка цена, е изключително губеща стратегия.

А ролята на президента в съставянето на правителство и двамата определиха като ключова.

"Аз виждам общ фронт за хората които искат промяна - част от партиите анти ГЕРБ, те произвеждат реформа в Изборния кодекс, може и до актуализация на бюджета да се стигне, затова е много е важно да видим какво президента ще направи - дали ще даде мандат на третата, кога ще го връчи и на кого. В този прозорец можем да очакваме някакви политически новини. Логиката изисква да се даде на БСП", заяви Василев.

Според доц. Стойчев държавния глава е обединител, който трябва да изработи коалиция.

"Ролята на президента е решаваща. Имаме сложна конфигурация , обединителната роля на президента е да търси консенсус, да изработи коалиция. Сега той може чрез мандата да направи това. Или го дава на БСП - едва ли ще го даде на ДПС, остава ДБ и "Изправи се мутрин вън". Ако той иска да направи работещо правителство, трябва да го даде на "Изправи се!Мутри вън". И тогава всички, които подкрепяха ИТН, би трябвало да подкрепят "Изправи се!Мутри вън!" И двете са нови, партии на протеста, граждански, много сходни са като визия, според мен там ще отиде мандата. Ако президентът не иска, би го дал на БСП", категоричен е политологът.

Слави Василев изрази различно мнение.

"Аз не бих бил съгласен с този прочит.  Всеки един от парламентарно представените партии не иска да поеме горещия картоф.", каза Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
7
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
Истината е че тоя Славчо отдавна е момче за поръчки на Б.Борисов.Освен това поддържа връзки и с други мутри.А се прави на чиста водичка у.р.о.д.а!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СмехуркоИскаш да кажеш, да очакваме преврат!
8
14
 
3
 
! Отговори
Бокасий Банкянски преди 3 години
Мантрата за страха на Славиту я спуснахме на тясно партийно събрание. Целта е да втърдим по-меките ни избиратели и да внушим на тези с по-слаби ангели че учиндолеца не става и единствения избор съм аз, слънцето от банкя.
7
2
 
11
 
! Отговори
Каймасориз преди 3 години
Обаче има един народ ,дето май няма да пести патроните .
6
10
 
4
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
Няма такава държава, но има такъв народ. Разберете се хора...Избори, ома ли значение или не - те ще направят пъстър парламент. И ако не се разберат .... ами президентска република и ...
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излъга за мажоритарните избори. Кой ли му вярва
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излезе наяве връзката Божков-Трифонов. Последният има тепето безочливо да претендира за независимост!Остава да видим кога Радев ще излезе от напълно нелегалност.Връзката на изправените мутри вън с Божков не е под съмнение, само дето не са признали вербално.Ако се проявят зависимости и на ДБ, може да се каже: Надежда всяка оставете!
3
3
 
16
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Колкото единия Слави е политик,толкова и другия е политолог!Особено като знаем към кого са прикачени и двамата...
2
5
 
11
 
! Отговори
Според мен преди 3 години
Слави го държаха в мазето, докато не го отказаха от правителство. Горкия, каза че много го боли отзад! Тези изверги!
1
5
 
18
 
! Отговори
Весо преди 3 години
Според мен Слави се уплаши.