Падна ограничението от 35 избирателни секции в страни извън ЕС

Секции ще има и при не по-малко от 40 избиратели, подали заявление
Обновена: 29 апр 2021 11:56 | 29 апр 2021 11:56, Елка Василева
112
Падна ограничението от 35 избирателни секции в страни извън ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Падна ограничението от 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс /ИК/.

Текстът след прегласуване, поискано от ГЕРБ, бе подкрепен от 117 народни представители, "против" - осем, 107 се въздържаха.

НС прие избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, както и извън тях - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

Още по темата

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

В дебата имаше аргументи за отпадане на ограниченията, защото така ще бъде улеснен вотът на наши сънародници във Великобритания, САЩ, Канада и др.

От друга страна бяха изразени опасения, че това обслужва ДПС и гласуването в Турция.

Отново делим гражданите на живеещи в България, в ЕС и в страни, извън ЕС, изтъкна председателят на парламента Ива Митева, цитирана от БТА. Тя добави, че няма такава практика в друга държава-член на ЕС, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят. 88 хиляди българи във Великобритания заявиха, че искат да гласуват и заради ограничението бяха лишени от това право, даде аргумент Митева. Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства правото на глас на българските граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ да отидат и да гласуват - по пощата, например, изтъкна тя.

Вежди Рашидов /ПГ ГЕРБ-СДС/ посочи, че трябва да мислим как да подредим нашия живот, на тези, които живеем в тази държава. Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот, допълни той като уточни, че законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а кой одеше при Ердоган с Баце и козируваше, да си припомним все пак:) Слави ли беше или Каракачанов?
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хора, които не са живели в държавата повече от определен брой години трябва да им се анулира гражданството. Видя се че тия имигранти освен вредна дейност друго не вършат.
58
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
патритарите с техните 3 % на последните избори, имат най-малкото право да се изказват по въпроса, това е !
57
1
 
22
 
! Отговори
Е ! преди 2 години
До ердоганНа Тошко Африкански, нали му сложиха фес!
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всъщност ограничението досега най-много обслужваше ДПС, защото само техните правоверни в Турция гласуваха, тези ограничения спираха противниците на ДПС сред българските турци да гласуват, ФАКТ, ако се върнете назад във времето ще видите, че ДПС никога не е взимало повече гласове от Турция отколкото на последните избори
55
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя се че българите зад граница са 90% безмoзъчници и гласуват предимно за чалгарите и турците. Някой може ли да ми обясни какво точно печелим от повече възможности за тях да гласуват?
54
2
 
25
 
! Отговори
А ДВОЙНИТЕ ДОХОДИ преди 2 години
ЧЕРЕПОВ СКОРО ЩЕ НИ ОТВЕДЕ В ЕВРАЗИЯ- ЕЙ ВИ НА ДВОЙНИ ДОХОДИ...ТЕ ТИА ОТ ПРОТЕСТИТЕ И ГАДЕВ ПОКАЗАХА ЕДИН ОГРОМЕН СРЕДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД- ПОЗОР ЗА ***ПРЕДАЛИ НАРОДА СИ...
53
2
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 56. И колко са тези гласове в САЩ,Канада и Великобритания бе, оххлюв? И да се вдигнат с още няколко хиляди- голям праз. А по-голямата част от гласувалите в в чужбина на последите избори бяха основно чалгари (подведени от евтина и лъжлива пропаганда) и затова Трифчо има най-много, а ГЕРБ малко.
52
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички български граждани имат право да гласуват, независимо къде са в Турция, в Австралия, в САЩ .... няма никакво значение, по конституция имат право да гласуват и държавата трябва да им осигури тази възможност, а ако някой е против има си ред, събира 500 хиляди подписи за реферндум, провежда се и ако се приеме противното правилата се променят, а дотогава всякакви малоооумни ограничения продиктувани от интересите на Баце и Каракачанов са неоснователни.ТОЛКОВА ПО ВЪПРОСА!
51
2
 
26
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До АнонименКакви герберски *** бе?Тези от САЩ, Канада и Великобритания с какво допринесоха за България?Вдигнали са си чукалата, правят си някакви експерименти и гледат сеир отдалече!, а тези които са тук , кучета ги яли!
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ердоган НА БАБА ДОНЧЕВА ЩЕ И ОТИВАТ НАЙ ВЕЧЕ, А НА СМЪРХОЛЯН ФЕС И ПРАШКИ ДА СИ ПОВДИГА ОЧИТЕ, ЧЕ СА СТИГАТ ДО СЛАБИНИТЕ МУ...ОТ ПИЕНЕ.
49
2
 
26
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До 36. Глу.пак, глу.пав, огромната част от българите, които напуснаха страната, го направиха много преди ГЕРБ да го има. И го направиха защото вече можеше да се излиза и заради безобразията на управленията ПРЕДИ ГЕРБ. Разбра ли, галошш вмирисан?
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
51- ПАСПОРТИТЕ ГИ ИЗДАВА ПРЕЗИДЕНТЪ А НЕ КАРАКАЧАНКАТА....
47
2
 
17
 
! Отговори
ердоган преди 2 години
за награда дайте на мая общата шалвари и бурка а на тошко фес .
46
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте ся чакалчета на Баце и всякакви псевдопатриотарЕ, като сте против да се гласува в чужбина, организиорате референдум, събирате 500 иляди подписа за подобен референдум, внасяте го в НС, провежда се и каквото реши народа, нема смисъл да ми спамите, съмнявам се обаче че ще съберете повече от 1000 подписа за подобен референдум, но все пак се опитайте:)
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави като толкова с народа Защо не направи референдум да ни пита дали искаме българите зад граница да гласуват.
44
1
 
24
 
! Отговори
Мушмурок преди 2 години
Aшкoлсун, eваллa, aферим Слави eфeнди. Доганя доволно поглажда брадичка и обмисля завод за производство на феcoве. Честито на печелившите!
43
2
 
16
 
! Отговори
Така де преди 2 години
Важното беше да има колкото се може повече секции в Турция.Останалите държави и без това я гласуват 100000 я не.Ей го на тия избори само в 3-4 секции имаше проблем с броя на гласуващите.
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Например отишъл в Америка преди 10 години въобще не се е връщал в България и не му е стъпвал крака тука и откъде накъде ще ми гласува той на мене бъдещето
41
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз само да попитам, колко са гласувалите в Македония, нали Каракачанката на Баце ни говореше за 50 иляди паспорта дето е издал на тях, е лъсна истината за шкембе Воеводата