НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване

След спорове депутатите приеха поправките в Изборния кодекс
30 апр 2021 07:45, Елка Василева
139
НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване
Снимка: архив, БГНЕС

След повече от 13 часа обсъждане, междуличностни спорове и дебат късно снощи депутатите приеха промените в Изборния кодекс.

В последният момент народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори. По думите на вносителите от "Има такъв народ" по този начин ще се даде време за изграждане на мажоритарна система на гласуване, предаде БНТ.

От ГЕРБ настояваха системата да бъде приета веднага, но от "Има такъв народ", които са и вносител на предложението, изтъкнаха, че това не може да стане бързо. Твърдо срещу мажоритарния вот се обявиха от Левицата.

Още по темата

От "Изправи се! Мутри вън!" коментираха, че очевидно системата няма да бъде въведена и спорът в парламента прилича на предизборна кампания.

Предложението за отпадане на пропорционалната система на гласуване беше внесено между двете четения на законопроекта.

Депутатите въведоха и машинно гласуване в големите секции в страната с повече от 300 гласоподаватели. В чужбина няма да се гласува машинно по думите на вносителите от "Има такъв народ".

По-рано през деня депутатите решиха да облекчат условията за гласуване в чужбина. Включително ще бъдат разкривани секции при 40, а не при 60 подадени заявления за гласуване.

Депутатите приеха и да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия. Членовете й ще бъдат избирани от парламента, но назначавани от президента. Ще бъде намален и съставът на Комисията - от 20 на 15 души.

За да влезе в сила новият кодекс, той трябва да бъде разписан от президента на страната или съответно - спрян от него и върнат в Народното събрание. При одобрение кодексът влиза в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До секунди ще публикувам какви избори е имало в последните години и ще видите, че първите редовни са едва през 2021 на 4 април.
35
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МАЖОРИТАРНО ГЛАСУВАНЕ ЗНАЧИ, ЧЕ БОРИСОВ ЩЕ УПРАВЛЯВА!!---------------АКО НЯМА МАЖОРИТАРНО ГЛАСУВАНЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА ГЕРБ НЯМА ДА ИМА И 20%----------В СТАТИЯТА ПИШЕ , ЧЕ Е ПРИЕТО! А ПОСЛЕ ПИШЕ, ЧЕ НЕ Е ПРИЕТО :DКЪДЕ Е ИСТИНАТА!
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРЕВРАТНаистина, това, което се разиграва много прилича на преврат. Правителството в оставка работи, заседава, но не се вижда и чува военния министър нищо, че е от партия извън парламента сега. Излиза военните не са под контрол в момента. Никой не пите за това.
33
2
 
19
 
! Отговори
Булит преди 2 години
Значи в чужбина няма да се гласува с машини.Защо?Ами защото Мустафа и Фатмето как ще гласуват с машина?А тук нашите възрастни да се мъчат.Моите родители са възрастни и вече казаха че няма да се справят с такъв тип гласуване.
32
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До 999Да, но ако машината е оградена заради тайната на вота, всеки хакер може докато "гласува" да промени каквото иска. НЕ ИСКАМ ДА ГЛАСУВАМ С МАШИНА. ТОВА НАРУШАВА ЧОВЕШКИТЕ МИ ПРАВА - ОГРАНИЧАВА ПРАВОТО НА ИЗБОР.
31
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да плачете гербавите, вече друг кара влака!А вие изпаднахте извън вагоните.
30
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЕГА МАЖОРИТАРНО ЛИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ИЛИ НЕ!!!????????ОТ ТАЯ СТАТИЯ НЕ ГО РАЗБРАХ!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До22 писал До 14, че ддс било нищоддс е най кръвожадния данък за всеки обикновен жител. Чудно, толкова много ли си ограничен! С нищожни изключения, на всяко плащане се начислява ддс, всекидневно, когато се бръкнеш за пари! Може би укриваш ддс, щом за теб ддс е нищо.
28
7
 
15
 
! Отговори
ПРЕВРАТ преди 2 години
Шепа протестъри, под ръководството на Радев, с вдигнатия юмрък, направиха ПРЕВРАТ!. Това стана. В полза на дръга държава, действайки срещу собствената си, Президентът направи ПРЕВРАТ! ИМПИЙЧМЪНТ! Къде е Прокурорът? Къде е КС? Защо тези институции мълчат и допускат всичко това?
27
4
 
17
 
! Отговори
до Иван преди 2 години
Така е, брат. Ама искат от следващите редовни избори. Тоест както казваш никога.От 2009 до 2021 не е имало редовни избори. Всеки път се искаше недоверие или с протести се искаше оставка. Така ще е и занапред. Това е технология. Те се съботират работата на което и да е правителство и няма да има редовни избори в близките 30 години. Дано не сме лоши пророци! Дано народа се вразуми! С машините на килограм ще се подмени вота на хората. За това никъде в Европа не гласуват с машини.
26
6
 
21
 
! Отговори
Иван преди 2 години
От ИТН се усетиха, че ще загубят гласоподаватели защото се отметнаха от основното им искане и обещание за мажоритарни избори, затова ги предложиха, ама от следващи избори, т.е. никога. А, за 1 лв. субсидия мълчат, за 120 депутати мълчат...Но, бързо гласуваха за отваряне на хиляди секции в Турция, така доказаха, че кукловода на ИТН е Доган, който им даде 100 000 гласа. Важи и за Бойкикев-човека на Маджо и Прокопиев, важи и за Радев-фигуранта на Черепа, важи за Манолката, Капонката и & хора на Ц.В
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев когато отиде да гласува гледаше машината в продължение на минути като вцепенен. И това е човек със средно статическо IQ. Радев поне 5 минути се блещеше в екрана сякаш чакаше да получи факс от Космоса.Това е човек пилот,който се счита, че все пак има някаква зрителна представа за екран или монитор.А какво ще правят хората с IQ равно на телесната им температура когато стигнат до машината? Като се зацикли някой ще забрави дори името си. Тези машини са с венецуелски софтуер.Ще ги хакнат
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ОТСТРАНИМ ЗАБЛУДАТА ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ ДАВАТ ПРИХОДИ ДО 1,2 МЛРД ЕВРО/ГОД - ТОВА СА ТРОХИЧКИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА БЛИЗКИТЕ, А НЕ ИНВЕСТИЦИИ. ЕДИНСТВЕННАТА ПОЛЗА Е ОТ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ОБОРОТ, ДДС И ТРАНСФЕРА ЕВРО-ЛЕВ. ПОЗНАЙТЕ КОЛКО ГОДИНИ СА НУЖНИ ДА СЕ ОБНОВЯТ 1 млн РАБ. МЕСТА НА ЦЕНА 100 000 ЕВРО/раб.място при 1,2 млрд "инвестиции"/год?
23
3
 
28
 
! Отговори
Иван преди 2 години
От ИТН да не са от оня етнос, защото "Ще въведат мажоритарни избори - ама друг път", защото имало нужда от време за размисъл, но за отваряне на безброй секции в Турция и машинно гласуване няма нужда от време за размисъл? Аз не искам да гласувам с машина! Който не може да чете и пише на български не трябва да гласува. Който не плаща данъци и осигуровки в България не трябва да гласува. Който няма основно образование не трябва да гласува. Луди и осъдени не трябва да гласуват. Психотест за депутати.
22
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ИТН може да се каже - ден година храни. Изпълниха си поръчката за изборния кодекс.
21
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изберете си направо Слави за селски цар, турете му една златна тривърха шапка на шут и го пратете в Брюксел да разсмива европейците. ТЪПсредновековен народ. Тая вашата мажоритарна система е изчезнала още с края на Византия. Сега сме 21-ви век, не 15-ти.
20
2
 
22
 
! Отговори
незнайко преди 2 години
--А ЗАЩО НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЕ ПРЕДЛАГА ЗАКОН ЗА НОСЕНЕ НА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ НА ДЕПУТАТИ МИНИСТРИ ПРЕМИЕРИ И ПРЕЗИДЕНТИ ЗА СВОИ ДЕЙСТВИЯ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯ А ЗАГОВА Е БОРБАТА ЗА СЛАДКИЯ КОКАЛ БАЛАМ НАРОД---ХИТРИ УПРАВНИЦИ----БЕДЕН НАРОД
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че мажоритарната система не е панацея и тя си има кривици за пореден път се люшкоме от едната до другата крайност.
18
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАТО ЦЯЛО ТОВА С ВЧЕРАШНАТА ЧАЛГА-ТАЙМ ПАРОДИЯ Е САМО КОЗМЕТИКА КОЯТО ПОКАЗВА НИСКИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА "КОНСТИТУЦИОНАЛИСТКАТА" ИВА МИТОВА И КОМПАНИЯ.ПРИЗОВАВАМ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА НАЛОЖИ ВЕТО НА ТОЗИ ПАСКВИЛ!!!
17
20
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
Народе - мажоритарните избори са твоят суверенитет и твоята демокрация. Всичките тия "партии" ги подритват, като ненужен ***, а ти си пиеш найлоновите бири и мааш кебапчета от пилешки клюнове.