Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са пропаганда, заяви той
Обновена: 1 май 2021 12:24 | 1 май 2021 12:15, Петя Славова
322
Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите в ляво, и всички демократи. Това заяви държавният глава пред медиите в Първомай. Президентът посети града по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

Още по темата

Президентът напомни, че конституционната му отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет. „От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения. Ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс държавният глава подчерта, че провеждането на честни избори е приоритет. „Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини“, припомни президентът и отбеляза, че няма основание да се бавят  законодателните промени.

Румен Радев посочи и че с бързото обнародване и прилагане на гласуваните промени, ще се избегне хаосът и ще се създаде необходимата организация в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство. „Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, заяви президентът. 

Държавният глава определи инсинуациите, че новите промени в ИК позволяват на президента на избира ЦИК и да има права над нея, като евтина пропаганда: „И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК.

Това е отговорност на парламентарните групи, които също така номинират и председателя, и заместниците, и секретаря на ЦИК“. Румен Радев посочи също така, че единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи само от хода на конституционната процедура и че всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Държавният глава пожела на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възродим вярата в собствените ни сили като общество, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
1
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
АМИ НАДЯВАЙ СЕ!!! ДА, АМА НЕ!
271
5
 
4
 
! Отговори
В. Божков преди 2 години
Българско лято идва в парламента!!
270
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Дано БСП съсрави правителството щото само БСП е спасението на България от мутринизацията и цалгаризацията и от запада Бойко и Слави ВЪН!БСП е най достойната партия да управляваНапред социалисти към победата да победим мафията!"... пий си лекарствата, че ти е лошо
269
1
 
16
 
! Отговори
Предател преди 2 години
Е този президент леко по леко му лъсват кирливите ризи юмрукът миналата година с хората са на площада (150човека) българския народ е на протест, сега и това е черешката на тортата. Война ли търсите г-н Президент??????
268
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е нaглacено, има зaдкyлиcна дoгoвоpка между запада и Русия един мaндaт дясна партия а следващия да е лява партия винаги е било така последните 30 години и не зaвиcи от нас колкото и да глаcyвaмe. Тук бoлшeвиките имат големи финансови инвеcтиции и интереси и дълго време няма да се oтървeм от тях. Бсп ще управлява с итн и имв следващия мандат.
267
2
 
14
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Мерз....ец
266
2
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Мерз....ец
265
1
 
5
 
! Отговори
РАДЕВ "СЕ НАДЯВ преди 2 години
...ДА ИГРАЕ КОМБИНА С БСП.....НО , НЕ Е СИГУРЕН!САМ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА 2-ри МАНДАТ , БЕЗ ДА ПИТА КОРНЕЛА.....А , ОПЕЧЕ ЛИ СИ РАБОТАТА ...КАТО НИЩО ЩЕ ЗАКОЛИ КРУШОВСКАТА *** И ЩЕ НАПРАВИ "КУРБАН ЗА СТАРИТЕ МУЦУНИ" ОТ БСП , КОИТО НЕДОЛЮБВАТ НИНОВА ОТКРИТО.......ЗАЩОТО РАДЕВ Е СЪЩО "СТАРА МУЦУНА"---С ЮМРУЧЕТО И ЗАКАНИТЕ!ЕДНА "ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА"---НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ 2-ри ПАРТИЕН ЦЕНТЪР!ЕЛЕМЕНТАРНО Е!!!!!
264
2
 
4
 
! Отговори
Smile преди 2 години
До АнонименПоради идентични причини, преди около десет години самият аз се изнесох.
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Честит Първи Май!Ооо,вярно! И от мен честит първи Май!И честито възкресение Христово!
262
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩЕ БЪДЕ ВЕСЕЛО У НАСТя БСП е американска партия на Ротшилд,с какво НАТО ги плашиш,с какви пет лева,добре ли си? Всички партии у нас са свързани с европейските и американските.Лукойл също е на Ротшилд, най-много безиностанции имат в САЩИ ГЕРБ е партия на Ротшилд,но на друг клан
261
3
 
21
 
! Отговори
червена чума преди 2 години
Никога повече БСП на власт! БСП/БКП вкараха България през социализма в три тотални фалита, БСП/БКП репресираха неудобните, пращаха ги в трудови лагери, народен съд, безследно изчезнали, БСП/БКП криха за радиацията от Чернобил! Помнете купонната система и дефицита на стоки в началото на демокрацията! БСП/БКП фалираха 29 банки през 1996, изчезнаха спестяванията на редовия честен българин, запалтата стана 3 долара, мутри, обири, убийства, мафиотски групировки! НЕ БЪДЕТЕ БЕЗПАМЕТНИ!
260
2
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЩЕ Е ДОСТА ГОРЕЩО ЛЯТО...!ОЩЕ ОТ СЕГА ГО ВИЖДАМ.....ХА,ХА,ХААААА....ЩЕ ИМА ДОСТА "ОПРАВЕНИ"...ЗАВИНАГИ!
259
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, да правят правителство, много ще ми е кеф. Вече съм писал 3г. за пореден път назад. Тия къде с гласували за тия супергерой начело с гусин генералчето супермен, да му теглят каруцата. Аз вече изнесох бизнеса в Румъния, много мой приятели ще направят същото. Тва население не разбра няколко прости неща. Трябва стабилност а не през няколко години ново 20 и нов спасител. И много важно трябва квалифициране, осъвършенстване и работа а не спасители.
258
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - БСП ще оправи България!1-во трябва да се ориентира към изток Русия и Китай!2-ро трябва ББ, да бъде съден и заличаване на партия ГЕРБ!...а ти ще бъдеш набучен на петочлъка!
257
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балкански поток ще се изплати след по малко от 20 години само от транзитни такси, след това само печалба, също така контрола и собствеността са си наши.
256
1
 
7
 
! Отговори
ЩЕ БЪДЕ ВЕСЕЛО У НАС преди 2 години
Не знам как "БСП -ще оправи България"--но , като нищо могат да я оправят и нея !ЗАОБИКОЛЕНИ СМЕ ОТ СИЛИ НА НАТО .... и 3- бази на САЩ у нас!/..в Черноморския регион са корабите на САЩ.../"ОПРАВЯНЕТО" ЩЕ Е ТВЪРДЕ БЪРЗО!!!!!!!
255
3
 
19
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 2 години
Време е да отидем пред парламента и да изметем мутрите, национални предатели и да защитим демокрацията. Щом искат вдигнат юмрук, ще го видят. Само че, стохиляден.Няма време за губене.
254
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравяйте , че между Чалгарската шайка е пълно с бивши , тайни , полутайни и явни ченгета и комунисти от БКП/бсп.ВОТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО НА БСП...МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕНО ОТ И.Т.Н.
253
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП ще оправи България!1-во трябва да се ориентира към изток Русия и Китай!2-ро трябва ББ, да бъде съден и заличаване на партия ГЕРБ!3-то Референдум за излизане от ЕС и НАТО!4-то трябва да се сложи забрана на гастарбайтерите да ходят в чужбина на работа на да работят в България и да си развиваме икономиката5-то президенска република и силен лидер!БСП е спасението на България от мутрите и чалгаритеББ , Слави Трифонов и много други ВЪН!България трябва да бъде еднопартийна!