Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи

ГЕРБ отново обвини БСП в лобизъм
Обновена: 7 май 2021 16:35 | 7 май 2021 16:35, Камелия Цветанова
229
Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи
Снимка: БГНЕС

Парламентът не прие искането на БСП да се задължи правителство да осигури на българите руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V".

За втори път левицата се опита да прокара това решение. При предишния опит мнозинството в 44-ото Народно събрание отново отказа да задължи МС да договори с Москва доставки от препарата.

Заради това Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си. А Даниел Митов коментира: "Има едно правило в българската политика - кога Кремъл кихне, БСП се разболява".

Хасан Адемов от ДПС призова да не се превръща тази тема в геополитически спор, защото в този спор няма кашлица и кихавица, а въпросът е населението да придобие т.нар. колективен имунитет.

Още по темата
Той припомни, че ЕМА е разрешила използването на четири ваксини. А България е делегирала на ЕК да договаря количествата на ваксините, като целта е всички да имат равен достъп.

"Българската Агенция по лекарствата няма капацитет да изследва и да направи предварителна оценка на ефикасността и безопасността на препарата и това е причината да се различаваме от страни като Унгария и Германия, които са преговаряли за руската ваксина", обясни Адемов.

Според Явор Божанков, намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък обвини БСП, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН застана на страната на БСП. Според него ситуацията е екстремна и не става дума за одобрение на аспирин или аналгин и за спазването на всички законови норми, които ЕМА ни постулира.

"Всяка страна поотделно носи отговорност за ваксините и заради това всеки подписва декларация, че ваксините не са минали пълния цикъл на изпитания. Не случайно някои държави спряха някои от одобрените ваксини", настоя той.

Проф. Чорбанов отсече, че европейски държави се ваксинират с руския препарат. "Половин Унгария се ваксинира с нея и лекарите казват, че няма странични реакция. Половин Сърбия също", посочи като пример той.

"Месеци наред ние бяхме в ситуация на недостиг на ваксини, а всеки които иска да бъде имунизиран трябва да има шанс да го направи. Русия е сред най-добрите производителите на ваксини от много време и не трябва да се политизира въпроса", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова няма да се имунизира със Спутник,а да вдигне шум да я чуят в посолството и си е лобизъм,.Дуцента Чорбанов и той се изхвърли ,че половин Русия е спутникова което изобщо не е вярно.Бразилия отказа Спутник ,защото при изследвания установи ,че аденовируса на руската се възпроизвежда ,а трябва само да е преносител!Така,че тези фантазии ,че е най е стара носталгия към " великите".А страничните действия на руската ваксина срещу бяс примерно,нека кажат имунулозите какви проблеми създава!
108
1
 
1
 
! Отговори
до А бе преди 2 години
не става пич. Всеки внос се одобрява, ще я изземат и унищожат.
107
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е задължена за изпълнява американските нареждания без да задава въпроси ида поставя каквито и да било условия.България днес съществува само и единствено заради американците които ни позволиха да си запазим държавата след 1991г. въпреки че имаха възможност да ни разкъсат на парчета както беше планирано. После обаче нашите политици им предложиха да ни пощадят а в замяна ние ще работи за тях безвъзмездно и ще им помагаме в битката срещу Русия. И те приеха тази неустоима оферта.
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 129Ти от къде го знаеш това? Точно там е проблема, няма информация! Никой не знае колко са смъртните случаи от Спутник! А и нека бъдем откровени, Спутник и Астра са разработвани от един и същи екип, нормално е да очакваме че Спутник има дефекти като на Астра, дори и да е по-добър, би ли се доверил без данни? Нова е работа на лекари, не на нас във форумите.Назначен служебен министър и той да се подпише с разрешение за внос на Спутник и който иска да си го слага!
105
4
 
8
 
! Отговори
до 134 преди 2 години
това че в Бг се премълчава за използването на Спутник по света е наш проблем на свободното слово уж. Хайде в Русия ако има проблем ще го скрият ама те изнасят в 40 държави,те също ли крият. Ок Венецуела, Никарагуа, Виетанам ще ският другите 37....все диктатури ли са.
104
2
 
7
 
! Отговори
МНалко Факти преди 2 години
Условието с което на България и беше позволено да съществува в съвременния свят беше да обслужва безвъзмездно интересите на САЩ. Каквото ни кажат това правим. Иначе можеше да я закрият нашата държава още 1991г. Но нашите политици тогава им се помолиха да не ни закриват и Американците се съгласиха но поставиха условия. Пратиха си експерти тук да ни нагласят системата както те смятат за добре и ни поставиха цели да изпълняваме. Една от целите беше да намалим населението до 5.5 милиона.
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истина, никога не претендирай че казваш истината, тя има хиляди лица, и никае не е точно! А що се отнася до ваксината, лошото е че никоя не е читава, особено за хора под 40 г! Всички дадоха фира. За руската просто нищо не знаем, за това много хора имат надежда, но надеждата може и да е истина, а може и да е лъжа! За това властите разчитат на ЕМА, а и нека бъдем честни, ти вярваш ли че нашите власти ще вземат безпристрастно решение без политика, за която и да било ваксина?
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само питамРусия има достатъчно да ваксинира собсеното си население и да доставя на всеки който пожелае, дори е готова да предостави технологията. Ти си гледай батака в умиращата държава да си оправяте, и не се грижи за Русия, Русия няма нужда от вашите грижи и съвети.
101
2
 
5
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Няма нужда да се купува руска ваксина,а да се разреши за употреба!Цената не е висока,ако има интерес могат да я внесат частни фирми за свободна продажба.
100
0
 
3
 
! Отговори
до истината преди 2 години
чудно кой ти дава право да дваш мнение за хора които не познаваш. Ти за пророк ли се изживяваш бе абдалллл
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами боцкайте се със западните ваксини, ама от тях хората мpът като мухи, докато от руската ваксина по целия свят няма нито един смъртен случай.
98
4
 
18
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Южен поток - провален. АЕЦ Белене - провален. Спутник-V - най-добрата ваксина - няма да купуваме защото режимът в Брюксел така наредил. Злато за милиарди се изнася всяка година. Милиарди рекет на САЩ за остарели изтребители.
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН ПОДКРЕПИХА СПУТНИК,НО ГЕРБАВИТЕ ПРОВАЛИХА И ТОЗИ ШАНС!
96
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До НОВО ПЕТ,защо си мислиш,че руснаците са по прости от ***,*** ,каквито му дадат,такива *** взема.
95
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко вече разбраха, че тоя Спутник В е основно пропагандна машина. КАто ваксина има 2 пролема:1. Руснаците не могат да доставят заявени количества, а много по-малко.2. Дори малкото редовни доставки имат отклонения, спрямо официалната формула3. Все още не е доказано дали адено вируса, на която е базирана, няма странични ефекти, просто количествата са малки, а и за Русия типично- има информационно затъмение.Не случайно Бразилия и Словенияя се разкандърдисаха.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента нали имал здрави топки, самолет кара, еми да натовари един самолет с ваксина Спутник и на своя глава за я внесе! Да назначи служебен министър на здравето, който е съгласен да се подпише под такъв внос и на своя глава да внася ваксина и който иска да си я слага! Като сте толкова сигурни, че народа я иска, нека БСП вземе заем, да внесе ваксината и да я пусне за продажба в аптеките. Ако е вярно, че е много желана народа ще я изкупи за дни, ако ли не - риск печели, риск губи!
93
3
 
8
 
! Отговори
кой преди 2 години
Каква е тази комисия ЕМА в която няма нито едно медицинско лице и те одобряват ваксините!
92
5
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Бал съм ва! И без това ваксините са долна лъжа и измама!
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО НА ТОР И НАТОВЦИТЕ ВЪВ ОБОРЗА СМЪРТ НА НАТОВЕЦА СЕ МОЛИИ ОКУПАТОРА ОБЕЗГЛАВИАМЕРИКАНЕЦА ДА МРЕА БЪЛГАРИНА НА ГРОБА ДА МУ СЕР#$НА СИНЯ НАТОВСКИ *** ПИКАЙИ ЧЕРЕПА МУ ПОЛИРАЙ СЪС КАЛАЙАМЕРИКА Е ЗЛО ,САМО ЗНАЙПАТРИОТ БЪДИ И КРАВАРИТЕНА ПЛИТКО ПОГРЕБИ!АМЕРИКО *** И НА СВОБОДАНИ БЪЛГАРИТЕ ОСТАВИАТЛАНТИКА ДЕТ ГО СБАРАШВ ДУПКА ДА ГО ВКАРАШ
90
1
 
5
 
! Отговори
София преди 2 години
Жалко е, че когато е заложено здравето на хората започва да се политизира и да се пишат и говорят простотии.Правилният подход трябваше да бъде - има тия и тия ваксини, плащате си ваксинта и ви ваксинират.Вие сте си я избрали на ваша отговорност. Толкова. Няма политика, няма глупости. Всеки сам решава за себе си.А не - тука вкарали дето ту я има-ту я нема, вкарали неква друга дето измря една камара народ от нея и неква дето се били спазарили под масата за некой друг комисион.Жалко и гнусно.