Германия преговаря за 30 млн. ваксини от руската "Спутник"

Условието е тя по-бързо да бъде одобрена от EMA
22 апр 2021 21:40,
38
Германия преговаря за 30 млн. ваксини от руската "Спутник"
Снимка: БГНЕС

Германия води преговори с Русия за закупуване на 30 милиона дози от коронавирусната ваксина "Спутник V", след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

"Германия договаря 3 х 10 милиона дози за юни, юли и август. Условието за това е бързото одобрение на ваксината от страна на ЕМА", написа в Туитър премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

Той публикува туита след срещата си с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко по време на посещението си в Москва, чийто фокус трябваше да бъдат отношенията в областта на културата с Русия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Германия предизвика полемика в началото на април, когато заяви, че е започнала преговори с Русия за закупуване на дози от ваксината "Спутник V", без да чака координирани действия на ЕС.

Здравният министър Йенс Шпан заяви, че най-голямата икономика в Европа търси "обвързващ ангажимент, какви количества и кога могат да стигнат до Германия след одобрение от регулатора".

Преговорите се провеждат в момент, когато двете страни дискутират деликатни въпроси, включително многократните руски кибератаки срещу Запада, отношението на Кремъл към лидера на опозицията Алексей Навални и ескалиращото напрежение по границата с Украйна.

Досега Германия е координирала закупуването на ваксини с ЕС.

Масовата ваксинация в страната започна в края на декември и се използват препаратите на Pfizer/ВioNTech, AstraZeneca и Moderna.

Очаква се през следващите седмици в ЕС да започне прилагането и на четвърта ваксина – тази на Johnson & Johnson.

Южната провинция Бавария и източната провинция Мекленбург-Западна Померания вече обявиха планове за предварителна поръчка на дози "Спутник V".

EMA стартира непрекъснат преглед на ваксината "Спутник V", която може да стане първата незападна ваксина срещу коронавирус, одобрена за употреба в 27-членния блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Скоро няма да има одобрение.Защо?Защото не е западна,нищо,че може и да е ефикасна.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази политика или търговска война. Пуснете най-накрая този Спутник! Мои близки чехи, които се ваксинираха и също от първо лице българи живеещи в Русия нямаха никакви проблеми. Те казват, че е най-добрата. Освен това и нашите Кунчев, Кантарджиев и др. епидемиолози казват почти същото. Записах се за ваксина и точно тогава започнаха проблемите с АстраЗенека и отмениха часа за ваксинация и се отказах, сега не зная. Но да пуснат за да избираме.
29
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До БББлагодаря за минусите на ченгетата и обслужващият персонал..."боговете политици"...добрата новина е,че и децата ви ще ви проклинат за Света които им строите...щастливи ли сте,добре ли ви плащат,обичани ли сте,сигурни ли сте,да си обслужващ персонал не е ценност,децата ви ще се отричат от вас...на Юпитер ли ще живеят децата ви...на Земята ще ги презираме като деца на престъпници...заради вас...така уча мойте...заради ограбените ни животи!!!да ненавиждат ограбилите ни!!Свобода или Смърт!
28
17
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Българин130 милионна русия...има спутник...500 милионен ЕС,плащащ на мафиоти от зависими политици от русия...нямат ваксина...и вярвате,че Германската Република не може да създаде и произведе такава ли???плащат сметки на мафиоти и престъпници...руски проекти...сбъркани ценности,зависими политики са това,предателство и лицемерие...г-жа меркел идва от ГДР все пак...а там е сложно,лицемерно е поведението...Германската Република се моли на диктатора путин за ..спутник...невиждан позор в историята
27
1
 
16
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
значи да очакваме сега циркове и театри от Германия кака ще разкрият преди години как взривили някой и се оказало че са пак Чепига и Мишкин!Нали трябва всички бизнес отношения с Русия да се прецакат ,само кравара да властва необезпокояван сред европейските ловни полета!
26
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кой ръководи ЕМА и каква е ползата от организация, която нарочно се бави с одобрението на ваксина, която се ползва успешно от половин свят и е с най-висока ефективност?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ,нали Коритаров си замина след като политокоректно и преданно се ваксинира със Пфайзер
24
17
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименпопитай баща и дъщеря Скрипал...и тях ги "ваксинираха"...гестапото на путин има решение за вашият проблем!!!
23
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25"Познат фармацевт от Брюксел ми препоръча Спутник .."Сменяй дилъра, че тоя ти е пробутал ЧЕРВЕНОТО хапче.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познат фармацевт от Брюксел ми препоръча Спутник, каза че е много добра ваксина.Проблемът е- как да си я доставя в Англия и кой да да ми я сложи. Астра Зенека е със странични ефекти,но вероятно най-зле са мРНК ваксините- бомба със закъснител.
21
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДжоСлед 2 дни ще се окаже, че германците са преговаряли само за ВЪЗМОЖНОСТТА да закупят ваксини.Точно както руската пропаганда обяви, че Австрия си била купила един милион дози, а се оказа, че те само преговаряли за такава възможност, и НИЩО не е купено.
20
7
 
1
 
! Отговори
Джо преди 2 години
И от де 30 млн пътници? А стига пропаганда!
19
11
 
4
 
! Отговори
Как ... преди 2 години
.. върви ваксинацията в Блатото?Успяха ли да ваксинират колкото в Албания?
18
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Папата съгласен ли е,хамериканскто преце.дент.че попитахте ли,м?Я по-добре ваксинирайте се с Первитин,имате опит.
17
2
 
14
 
! Отговори
Изток преди 2 години
Индия е поръчала 750 милиона ваксини от Спутник....То ще остане ли и за ЕС?
16
14
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Питам наивнитехората са загрижени,в р,сия се повтаря национал-социалистическите,нечовешки, идей и действия на хитлер...историята се повтаря,хората не са ***,нагласен изборбе избора на тръмп платен от путин и китай,и обратно на лъжите и манипулациите ви..."протестиращите"расисти,националисти,агенти на кгб...убиха невинни американски граждани в Конгреса на САЩ...само факти...сега очаквам поне 9 минуса от трола агент на кгб...след 24 часа 18...и т.н....идваме за вас...Бог да пази САЩ
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17. Функционалния неграмотникВ параграф/абзац 6 всичко е точно написано!Или не можеш да четеш или не можеш да разбираш!Нахални не му е мястото тука, не може всичко да се политизира!
14
4
 
19
 
! Отговори
До можеби трол преди 2 години
А защо пак пишете за Навални?Статията е за някакви ваксини и няма нито дума за Навални ?! Или ви плащат само за тролене по опорките на деня ?!
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Спутник V
12
16
 
13
 
! Отговори
Фен на Германия преди 2 години
Германия е велика, не я мислете. Вижте каква икономика има, какви технологии и т.н. Германия си гледа интересите. Мислете какво ще става с България с политици като Тошко, Слави, Мая и Ицето.