Facebook политиката е криене, има обратен ефект

Неуспешен опит за контрол, коментира Петко Георгиев
14 май 2021 10:45, Петя Славова
38

При затворени врати, без присъствието на медиите се случи предаването на властта в ръцете на служебното правителство. Има ли натиск върху тях и до какво води ограничаването на журналистическите въпроси към управляващите?
Още по темата

"Бяхме свидетели на един неуспешен опит за контрол на посланието при предаването на властта. Начинът, по който беше закрита церемонията, и начинът, по който политиците използват социалните мрежи и се крият, се обръща срещу аудиторията. Това има обратен ефект. Комунистите паднаха без нито един антикомунист да се изкаже по телевизията", заяви в студиото на "България сутрин" журналистът Петко Георгиев.

По думите му контролът на политиците над акаунтите им в социалните медии е подвеждащ.

"Това е измамно усещане на спокойствие - когато контролираш Facebook-a си и няма кой да ти задава неудобни въпроси. Можеш да сееш посланията и фалшивите си новини, да се надяваш, че хората те слушат. Пандемията накара хората да станат по критични към това, което виждат и чуват, защото в една онлайн среда си технически равнопоставен - министър и обикновен гражданин могат да се изкажат еднакво в интернет. Пандемията ускори процеса на освобождаване на психическата енергия в онлайн пространството", смята журналистът.

Георгиев каза, че мълчанието и липсата на събеседник не означава, че не трябва да не си зададеш въпроса.

"Неотговореният въпрос е по-силен от всеки отговор", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR и добави:

"Медиите трябва да използват периода преди едно правителство да се окопае - 1-2 години в началото на управлението му, тогава те са активно най-свободни".

Петко Георгиев добави, че хората, особено младите, през образователната система не придобиват умения да се ориентират в медийната среда - не осъзнават, че не всичко, което излиза в медиите, особено социалните медии, трябва да бъде безкритично приемано и споделяно.

"Една партия да си има телевизия и да си прави изявленията от нея е автогол. Една кампания в неутрална медийна среда е много по ефективна", каза още журналистът пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Барабар Петко с мъжете.
10
6
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
"шев на НАП."??????За шев и кройка ли става дума?Явно гербавите сте ходили на училище до трети клас максимум!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то беше ясно че радев се е продал на Божков. Чалгарите и мутрите на Манолова пък дори не крият че работят за него. Честито на балъците които гласуваха за тях.Хазарт, наркотици, проституция - това ще развиват в България новите демократизатори.
8
10
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Права си,мисирке гербава.Идват лоши времена за шайката и нейните блюдолизци.Сори,скъпа,крайно време беше.
7
0
 
9
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
Това може и да е вярно, но има и друго. Ако си npocm, но знаеш че си npocm, по-добрата тактика е да мълчиш и да се криеш. Защото ако излезеш на дебат или почнеш да даваш интервюта всички бързо ще те разберат, че хал хабер си нямаш от нищо.И понеже знаеш че има лузъри които гласуват против а не за каквото и да е, разчиташ че ще ги привлечеш просто като хейтиш всичко. На лузърите това им харесва.И както се вижда, тази тактика е успешна. Е, разбира се това е до време.
6
3
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
До АнонименА любимият ти президент Радев се изправя на една катедра,изпява, това, което е наизустил пред казионни журналисти иправи кръгом, без да отговаря на въпроси!
5
5
 
10
 
! Отговори
Лоши времена! преди 2 години
Идват лоши времена за обикновените българи!Културист и близък на Божков Спецов - шев на НАП.Човек от листата на партията на Божков - началник накабинета на МВР министъра.Игрите със съда!Не просто ужас, а голям ужас ни чака!Ужас - политически и икономически!Без социални плащания, а и пенсиите могат да спрат да плащат!Дрога, хазарт и политическо гонене!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петко Георгиев е голям п.и.ч!
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,ние вече свикнахме.Вожда цяла година управлява държавата от фейсбук и от джипката,та за едно предаване на властта ли да се хващаме.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен отказа за участие в дебат си беше достатъчно избщо и да не си и помислям да гласувам за въпросната партия. Политиката не е хвърчащ лист хартия или какъв си бил услял в някакво друго поприще. Щом не можеш да излезнеш, да изложиш една теза и да си я защитиш срещу остриетата на другите партии значи си долен задкулисен лъжец, точка.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН предложиха и си гласуваха заплати от 10 000 лв. Демократична България ги подкрепи.