Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните

Личните лекари ще имат ваксини, мобилни екипи отиват по селата
132
Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу коронавируса и съобщи, че издал заповед от понеделник до четвъртък да се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания. В останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването. Личните лекари също ще имат ваксини, а мобилни екипи ще се погрижат за хората в труднодостъпните места и тежко болните пациенти. Мярката ще продължи два месеца.

Още по темата

Причината за това е, че 80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години.

„Всички искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на случаите на коронавирус се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е  преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, коментира той във видеообращение, разпространено от пресцентъра на МЗ.

Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.

„Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители. За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани“, посочи Кацаров.

Здравният министър призна, че всички имат своите опасения от ваксината, както и той самият  заради краткият срок на изпитанията на препаратите, но е факт, че ваксини са приложени на стотици милиони души и страничните реакции са малки.

„Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война“, каза той.

По думите му от колективният имунитет зависи докога ще продължат ограничителните мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
20
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Това е електоратът на Румен Радев и БСП, до следващите избори ще има ваксини само за лица над 60 г, че ако не отидат да гласуват и през юли, БСП отива от 3-то директно на 5-то място или въобще извън парламента :)
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли измисли? Всичко друго май е свършено и направено и сега ще го чегъртат.
28
4
 
41
 
! Отговори
Iwan преди 2 години
Що за глупост, хиляди души са запазили вече час в системите! Защо гоните хората и ги сбутвате уикендите ?
27
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, ако искаш възрастните да се ваксинират, вкарай руската ваксина. Това поколение живя и продължава да живее с романтика и сантименти.
26
6
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Този Кацаров е пълен *** !!!
25
6
 
22
 
! Отговори
Керацуда преди 2 години
Ваксинират се само тези, които ще пътуват в чужбина. Сложиха им първата доза и сега желаещите са много по-малко. А най-уязвимите - възрастни и хронично болни все още се ослушват. Ще има да чакаме "стаден" имунитет.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани, посочи Кацаров. а ЗАЩО издаваш такава шизофренична заповед?
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години" - но каква е причината? Дали защото им е отказана ваксинация?
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години."Добър ден.
21
7
 
14
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
До АнонименДобре вместо зелени коридори може да ги смените на зеленые коридоры :)Ако ще се чувствате по-добре :)
20
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров-ОТМЕНИ малоумната си заповед НЕЗАБАВНО
19
7
 
28
 
! Отговори
Доц Мангъров преди 2 години
Пълен хаос изпълнявайки буквално тази заповед 1млн за втора доза чак зимата ще се вредят
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен----------------------------Стига повтаряхте брътвежите на тъпата ви тиква-зелени коридори. Защо зелени-защото тиквю,който вече не е на власт тъй ви е казал. Защо не са червени. Най-точно е ваксинационни коридори.
17
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че има ваксини защо се ограничава поставянето им?! Наистина не разбирам. Колко хора над 60 години желаят ваксина и не са я получили? Но да сложил е наметалото на супермен министъра и най-лошото е, че си вярва!
16
9
 
37
 
! Отговори
пена преди 2 години
Тиквата ваксинираше по 40К човека на ден. Тоя *** няма да стигне и 4К. Но вие си ги поискахте тия....
15
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, отмени единственото работещо нещо, създадено от предишните - зелените коридори, само за да е напук. Сега отново ще забуксува ваксинирането и ще отчитаме ниска активност. Върнете зелените коридори, защото работеха и точно те допринесоха за ускоряване на ваксинирането! Хората над 60 не искат да се ваксинират и скоро сами ще се убедите.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам, но не виждам никаква промяна. Пак се спускат заповеди от днес за утре.
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера цял ден върви медийна пропаганда за големия интерес към ваксините и опашките пред центровете за ваксинация - вечерта излязоха данните за ваксинираните през деня - 3600 поставени дози в цялата страна. Живеем в държавата на лъжата.
12
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е значително по-млоумно дори от коридорите за пазаруване. Кацарчеееевввв...
11
9
 
14
 
! Отговори
Един от народа преди 2 години
У нас епидемията бе управлявана в интерес на една политическа персона с помощта на малка шайка нагаждачи и крадци с бели престилки, наречени НОЩ. Затова и платихме тежка цена.Време е да се действа професионално и отговорно.Ваксинацията да става при личните лекари. И без това връзкарите отдавна си сложиха и двете дози.Ваксинирането трябва да бъде преди всичко личен избор.Летните месеци ще са спокойни, но от септември нататък трябва да се внимава и ако трябва ще се затваря пак.