Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник

Действието от страна на Беларус - в разрез с международното право
231
Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите.

Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС, цитиран от bTV.

„Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още той. 

Още по темата

„Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", категоричен бе Радев.

"До късно снощи дискутирахме темата за Русия, която е трудна за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС", обясни Румен Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

"Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", заяви държавният глава.

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

"Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво", на мнение е президентът.

„Тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност“, обясни Румен Радев.

„За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни“, поясни държавният глава.

По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно.

„Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика“, каза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли,Радев, защо се занимаваш с глупости,вместо да кажеш в ЕС,че НЕ МОЖЕ да се въвеждат зелени паспорти,да се дискриминират хората и да се ограничават,че това противоречи на ценностите около,които беше създаден ЕС,и че тогава БГ ще счита ЕС за разпаднал се,и напуска тази фашистка диктатура?
60
1
 
0
 
! Отговори
ПУЯК преди 2 години
РЕВАНШИЗЪМ ЯКО ПРИЛАГАТ КЪДЕ СА ЕЛ РЕЦЕПТИ И НЕЩО ЗА НАРОДА ЕДНА ЦЕНА НА ЛЕКАРСТВАТА В РБ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ АМА НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68Може би крадците са маалако по-хутри и са си прикрили добре следите?
58
4
 
7
 
! Отговори
некой преди 2 години
Може, що да не може, самолета, в който очалваха да бъде Сноудън, го свалиха принудително във Виена, 2015 , по заповед на САЩ
57
4
 
6
 
! Отговори
Радев за смях... преди 2 години
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, африканци! Банана републик бумеранг? Колкото повече хвърчи на Запад, толкова повече се връща на изток?
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....НО МОЖЕШ ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ''КРАДАТ, МНОГО КРАДАТ", А ВТОРА СЕДМИЦА ЧАКАМЕ ДА ЧУЕМ РЕЗУЛТАТИ- Е НЯМА...АМА ЧАКАМЕ, ЗАЩОТО АКО НЯМА- ТВЪРДЕНИЯТА БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА СЕ НАРИЧАТ ЛЪЖА, НО СЕ ОКАЗА ЧЕ ШЕФКАТА НА КАБИНЕТА НА МВР Е ЧОВЕК НА ИЗДИРВАНИЯТ ПРЕСТЪПНИК ЧЕРЕПЪ, А ШЕФЪТ НА НАП Е ПРЕХВЪРЛИЛ ФИРМА НА КЛОШАР ЗА ДА НЕ ПЛАЩА 1 000 000 ЛВ ДАНЪЦИ НА БГ...ОБАЧЕ НИЕ ЧАКАМЕ ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЧЕ ГЕРБ КРАДЯЛИ.....
54
4
 
6
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
всички *** на Севда пак са запретнали ръкави, ама отиде коня у ряката вече ... никой нито чува, нито иска да чуе за вашия дебиллен тъй наречен лидер, но откровен диктатор и феодален владетел Борко мутрата... изпята песен е, а и му предстоят красиви дни зад решетки.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде Радев казва свален? Никъде. Само Тиквоглупости ви спускат за опорки.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Беларус доказаха, че може...
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе Деса как те свали тебе ? Деса пиарката
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев казва принудително кацане, а не свален. Моля грепаджиите да четат и друго освен винету 1том.
49
5
 
5
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
нато и ес да се изметат в чували ведно с петата им колна моля !
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправете си заглавието, не слагайте чужди думи в устата на Радев!
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Радев, абе Фърчило... самолета е бил "приземен", а не "свален"! Ти, като военен пилот би трябвало да знаеш разликата?!
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не могат да направят на Беларус, западните санкции са неефективни.
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да налагаш военна диктатура по политически причини и да връщаш тоталитаризъма. Тука е Европа, а не Беларус.
44
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Бойко в момента е обикновен гражданин, та за какво да се обажда, Радев достатъчно приказва, даже и на английски....
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеф му видяхме и английския колко е добър, кога ще ни демонстрира малко руски, когда тавариш Радеф?
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетът не е свален, а приземен. Вие разпространявате фалшива новина и то в няколко статии.