Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ

Обвинението ще проверява всеки един персонално
254
Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.Това се казва в публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение.

Още по темата

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 2 години
Нали питаш каква ще им е опорката на герберастите, чети на 130 коментара и това ще. Оправдание за ***, илипо точно за *** им калинки.
120
3
 
8
 
! Отговори
9 преди 2 години
Бай Ставри ще свърши, Бойко ще се забърши и така.....Вечна Неразделна Любов. ВНЛ, може би това ще е новата партия на Борисов, от сърцето му ще идва името.
119
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради РУСКИТЕ АГЕНТИ и подгонените ОЛИГАРСИ вече една година ти ИСКАТ оставката! ПЛАТЕНИ протести и ФИГУРАНТА!НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЯТ! ДА ИМ КАЖАТ ОТ АМЕРИКА, ЧЕ БОЖКОВ Е ПРЕСТЪПНИК И ТЕ СА КУКЛИ НА КОНЦИ! КУКЛОВОДА ПРОТЕГНА ПРИЯТЕЛСКА РЪКА НА СЛАВИ И ПОЗДРАВИ ПРЕЗИДЕНТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ С ИНСТАЛИРАНИ ОТ НЕГО ХОРА В МВР ,НАП И ДАНС!
118
5
 
8
 
! Отговори
д преди 2 години
Да видим сега, каква ще е опорната точка на герберските тролчета по сайтовете и на герберските говорители( бичето, тъпият поглед и миткалоото). Ще е нещо, тъпо като тях, което ще пеят по всикчи медии денонощно. Но бай Ставри чака, и каскета не може да им спаси вожда.
117
3
 
9
 
! Отговори
оставка мутро преди 2 години
Като реаботите прокуратурата, защо не казахте кой е действащият политик, който е намазал филията и от двата края. Или викаш, за " шефа" или хубаво или нищо. ***. Оставка мутро, веднага.
116
4
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ГЛЕДАМ И ЗАМ 0БЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ГИ П0ДМЕНЯТ- ПРАВИЛН0 Т0ЧН0 ТАКА-ДА СЕ ИЗЧЕГЪРТА Д0 ДЪН0.
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 118Спомням си,че още няколко години преди да фалира КТБ,финансов анализатор беше обяснил подробно,какви рискове крие концентрирането на огромен държавен капитал и производствен такъв в подобна банка.Най-интересното,че тази концентрация на капитал е законово уредена и със задължителен характер от маймуните покрай първото правителство на Толупа!Интервюто беше,ако не се лъжа в Уикенд или някакъв подобен вестник!
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят знае, че Гешев е протеже и пудел на пеевски и няма морал, смелост и доблест да си подаде оставката. Може само да работи по поръчка и да е готов на всичко, за да остане да живее в Бояна. Как да го наречеш, че да не обидиш България това същество? Трябваше да е вече с качулка, с белезници, в тъмна килия, между двама дебелаци на койката. Този, който Гешев е карал да записва Миню, скоро ще записва него
113
2
 
5
 
! Отговори
астора преди 2 години
Дабре де можели друта дьржава да ни казва кои са ни разбойниците. А наште ДАНСК -ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА НИЩО ДА НЕ ЗНАЯТ. Та те работат с пари от бьлгарския данакоплатец.
112
4
 
2
 
! Отговори
До 118 преди 2 години
виж,КТБ беше пирамида ,никога не е била реална банка,но с високи лихви за заблуда.Сигналите на Пеевски за състоянието на КТБ се оказаха верни.Но оттам нататък започнаха схемите за придобиване на активи чрез квесторите, защото закона за несъстоятелността както е сътворен го допуска!
111
6
 
7
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Гешефта "разследвал"четиримата с наложена санкция от САЩ.Къде е петият,или за него ти си глух и сляп.Задават се много черни, дълги дни,с малко хляб.Ще се разбягате, като диви прасета из гората.Много мастило ще изпишете,докато отидете на "гости" на бай Ставри.Идват дни,когато милиардите ще станат дребни български левове.Никой не си е тръгнал от този свят със шкафчето пълно с милиони левове,пари колкото за един милион изнемощели български пенсионери."Демократи,"патриоти",Господ гледа и наказва!
110
4
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Абе тя прокуратурата разследваше и КТБ, ама какво от това?И на малките деца е ясно, че най-напред трябва да се прочисти прокуратурата от лай**та.
109
0
 
11
 
! Отговори
заглавие преди 2 години
Euractiv: САЩ разчистват българската мафия!
108
6
 
8
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Гешев е предложение на Прокуратурата в РБ,не на правителството.Имаше публичен дебат в ВСС и избран от ВСС с мнозинство.Какъв човек на Борисов?Само хората на Прокопиев като Панов и още една съдийка бяха против.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117Да бе, само Гешев не видя Пеевски в аферата с КТБ.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 116Не го,защото кръга Капитал е пуснал публикации само в САЩ,но не към прокуратурата в БГ за Пеевски.Така,че тези които са действали зад гърба,да си внесат данните където трябва стига да са обективни!
105
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите разследвали 4-*** от 6-та. Гешев не е пипнал само хората на ДПС -Пеевски и Желязков. Както виждаме, няма и намерение да ги пипне. Все пак те го инсталираха там, където е сега - инструмен на бог.
104
4
 
6
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
Около Пеевси има различни схеми за влияние,но прави впечатление,че точно в доклада на САЩ няма конкретика с доказателства,липсва яснота.По скоро в стила на капиталци изпращачите опоненти е сътворена една какафония с предположения.Нямам предвид че Пеевски е чист,но като се знае кои са прокопиевци.Техните НПО- та с грандове от американски фондации водят клеветническата кампания срещу БГ,стигнаха до македонско малцинство и други измишльотини,защото не се проверяват фактите надлежно изнесени от НПО
103
4
 
8
 
! Отговори
чувам, преди 2 години
че успелите български политици се питали един друг 'ти кога намправи първия милиард'. после се чудете за 44та и кланетата.
102
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и Каскета заслужават смъртно наказание, но заради ЕС не можем да ги осъдим като върнем смъртното наказание за особено големи държавни престъпния. Гешевите и борисовите убиваха хора и за това ще бъдат осъдени. Да не си мисли прокурче Х че не знаем за връзките му с пернишки главорез У. НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА ВИДЯ ГЕШЕВ ЗАД РЕШЕТКИ